Pe fondul intensificării cererii globale pentru echipamente militare, un gigant european din industria de apărare anunță un plan ambițios pentru următorii cinci ani.
Compania mizează pe extinderea capacităților de producție, creșterea personalului și pe noi achiziții strategice, inclusiv în România.â
Foto: Rheinmetall.com
Producătorul german de armament Rheinmetall și-a fixat ca obiectiv pentru anul 2030 atingerea unor vânzări anuale cuprinse între 40 și 50 de miliarde de euro, a declarat directorul general Armin Papperger într-un interviu acordat posturilor RTL și NTV, citat marți de Reuters.
Obiectivul companiei depășește chiar și cele mai optimiste estimări ale analiștilor, care estimează vânzări de 26-30 de miliarde de euro până la finalul deceniului.
„Mi-aș dori ca această companie să ajungă la o cifră de afaceri între 40 și 50 de miliarde de euro și un profit de aproape 10 miliarde de euro”, a afirmat Armin Papperger.
Acesta a adăugat că se așteaptă ca numărul angajaților companiei să crească în următorii doi-trei ani, de la aproximativ 40.000 la 70.000 de persoane.
Pentru anul în curs, Rheinmetall estimează o creștere a vânzărilor între 25% și 30%, după ce în 2024 cifra de afaceri a ajuns la 9,75 miliarde de euro, cu 36% mai mult decât în 2023, dar sub așteptările analiștilor care mizau pe un nivel de 9,99 miliarde de euro. Totodată, compania mizează pe o marjă operațională de 15,5%, ușor peste cea din anul precedent (15,2%).
Reprezentanții Rheinmetall citează doi catalizatori esențiali în atingerea obiectivului propus:
Potrivit datelor disponibile, carnetul de comenzi al Rheinmetall aproape s-a dublat în ultimii ani: dacă la finalul lui 2021 era de 24,5 miliarde de euro, în toamna lui 2024 a ajuns la un nivel record de 52 miliarde de euro, pe fondul cererii accelerate din partea țărilor NATO.
Rezerva de comenzi a explodat, însă, la 63 de miliarde de euro începând cu primul trimestru al anului curent, în creștere de la 40 de miliarde de euro în 2024. Majorarea a fost alimentată de contracte precum programul de apărare aeriană TaWAN al Germaniei și de modernizarea tancului Panther al Italiei, relatează Ainvest.com.
În paralel cu extinderea sa internațională, Rheinmetall a demarat și achiziții strategice în Europa Centrală și de Est. Astfel, compania Rheinmetall Landsysteme GmbH, o divizie a grupului german, urmează să preia Automecanica Mediaș și subsidiara acesteia, Atelierele Speciale Autocamioane Mediaș, tranzacție recent autorizată de Consiliul Concurenței din România, potrivit Economedia.
Automecanica Mediaș este specializată în producția de componente metalice pentru transport greu, containere speciale, structuri din oțel, confecții metalice personalizate și suprastructuri auto, fiind un actor important pe segmentul industrial din România.
Integrarea acesteia în portofoliul Rheinmetall reflectă strategia grupului german de a consolida lanțurile de aprovizionare și producție în regiunea Europei de Est, într-un context geopolitic tot mai tensionat.
Rheinmetall produce o gamă largă de echipamente militare, precum tancuri, camioane blindate, artilerie, sisteme antiaeriene și muniție. Toate acestea sunt la mare căutare în contextul războiului din Ucraina și al reînarmării generale din Europa. Aproximativ 80% din totalul veniturilor grupului german provin din activitățile din domeniul apărării.