Un fragment de navă spațială sovietică lansată greșit în urmă cu peste 50 de ani urmează să reintre în atmosferă și să se prăbușească pe Pământ în următoarele zile. Experții avertizează că orice zonă de pe glob cuprinsă între latitudinile 52° nord și 52° sud ar putea fi vizată.
Kosmos 482, o sondă spațială lansată de fosta Uniune Sovietică în 1972 cu scopul de a ajunge pe Venus, se îndreaptă în mod necontrolat către planeta noastră. După mai bine de cinci decenii de orbită inutilă în jurul Pământului, modulul este așteptat să reintre în atmosferă între 8 și 12 mai.
Din cauza designului său robust, construit să reziste atmosferei dure de pe Venus, specialiștii estimează că obiectul nu se va dezintegra complet și va lovi solul intact, precum un glonț cosmic de un metru în diametru.
Chiar dacă zona de impact potențială acoperă aproape întreaga planetă – de la New York la Sydney și de la Beijing la Buenos Aires – șansele ca un oraș să fie lovit sunt extrem de mici. Conform astrofizicienilor, 71% din suprafața Terrei este acoperită de oceane, ceea ce înseamnă că probabilitatea ca fragmentul spațial să cadă în apă este foarte ridicată.
Jonathan McDowell, expert de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, estimează că riscul de a fi lovit de această sondă este de „unul la câteva mii”, similar cu alte cazuri de deșeuri spațiale care revin pe Pământ, notează Live Science.
Kosmos 482 a fost parte din programul sovietic Venera, o serie de misiuni către Venus. Spre deosebire de Venera 7 și 8, care au atins cu succes suprafața planetei în 1970 și 1972, Kosmos 482 a eșuat din cauza unei defecțiuni la lansare și a rămas blocată pe orbita Pământului. Modulul principal al navei a reintrat în atmosferă în 1981, dar capsula de reintrare a continuat să orbiteze timp de 53 de ani.
Între timp, Kosmos 482 a devenit doar un alt obiect printre cele peste 50.000 de bucăți mari de deșeuri spațiale care plutesc în jurul Pământului. Agenția Spațială Europeană avertizează că astfel de incidente devin tot mai frecvente, cu peste 3 reintări necontrolate zilnic.