Pentru prima dată în România, femei din cele mai influente domenii – politică, administrație și mediul de afaceri – au inițiat semnarea unui acord de parteneriat între instituții și organizații cheie pentru promovarea egalității de șanse. Senatul României, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse (ANES) și Asociația Women for a Better Society au agreat elaborarea unui calendar comun de acțiuni pentru a susține accesul femeilor la finanțare, educație juridică, formare profesională și funcții de decizie în administrația publică și în mediul de afaceri.
Într-o Europă în care femeile sunt încă subreprezentate în funcțiile de conducere, în care decalajul salarial persistă iar accesul la resurse este inegal, România are responsabilitatea – dar și oportunitatea – de a schimba paradigme.
„Egalitatea de șanse nu este un deziderat. Este o obligație constituțională și o măsură a maturității unei democrații autentice. România trebuie să răspundă acestor provocări nu cu retorică, ci cu politici publice eficiente, transparente și echitabile”, a declarat senatoarea Rodica Cușnir, președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități.
Mircea Abrudean, Președintele interimar al Senatului, a subliniat necesitatea ca România să își asume un rol proactiv în combaterea discriminării de gen și în promovarea echității în toate politicile publice, potrivit unui comunicat al Senatului României.
În centrul discuțiilor s-a aflat necesitatea implementării instrumentelor legislative care pot corecta dezechilibrele istorice de reprezentare și acces. De la sprijinirea femeilor antreprenor, la politicile privind echilibrul muncă–viață și până la încurajarea participării femeilor în consiliile de administrație sau în funcții publice, Comisia își asumă lansarea și susținerea de inițiative legislative specifice, în parteneriat cu autoritățile naționale și europene.
„Putem și trebuie să trecem de la discurs la acțiune. Iar acțiunea concretă înseamnă proiecte de lege, bugete dedicate, mentorat instituțional și coerență în aplicarea legislației existente”, a adăugat Rodica Cușnir.
În acest sens, evenimentul a fost nu doar un forum de idei, ci o platformă de angajamente concrete, semnarea unui acord de parteneriat de către Rodica Cușnir, senatoare și președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, Luminița Popescu – secretar de Stat, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați și Ana Maria Pătru – președinte Asociația Women for a Better Society– un pas simbolic, dar cu miză legislativă, pentru crearea unei rețele naționale de colaborare în sprijinul promovării femeilor în toate domeniile decizionale.
„Ne-am angajat să lucrăm aplicat pe trei direcții: reducerea disparităților salariale de gen, promovarea echilibrului între viața profesională și cea personală, și combaterea discriminării sistemice. Egalitatea de șanse nu trebuie să fie un subiect de imagine, ci o politică centrală de dezvoltare națională.Fiecare femeie sprijinită să-și atingă potențialul contribuie direct la economia și echilibrul social al țării. Ministerul Muncii rămâne un partener ferm în acest efort comun de a transforma viziunile europene în realitate românească ”, a declarat și Daniela David, Secretar de Stat în Ministerul Muncii.
Summit-ul a fost găzduit de Senatul României și organizat de Asociația Women for a Better Society, în calitate de amfitrion principal.
Dincolo de cifre și grafice, conferința a arătat că există în România o forță feminină dornică să construiască, să inoveze și să decidă. Senatul, prin comisia de specialitate, „își declară sprijinul total pentru consolidarea acestui parcurs și invită toți actorii interesați la un parteneriat onest și durabil pentru egalitate de șanse, pentru că o societate modernă se construiește atunci când vocea femeilor nu mai este doar auzită, ci este și ascultată. Iar egalitatea nu mai este doar un principiu – ci o realitate garantată”, se precizează în comunicatul citat.