Prima pagină » Analiștii nu cred într-un reset total al relației Statelor Unite cu China: „Nu există nicio garanție”

Analiștii nu cred într-un reset total al relației Statelor Unite cu China: „Nu există nicio garanție”

Analiștii nu cred într-un reset total al relației Statelor Unite cu China: „Nu există nicio garanție”
Donald Trump le interzice cetățenilor din 12 țări să intre în SUA

Analiștii lumii au salutat anunțul de luni, potrivit căruia Statele Unite și China își vor relaxa reciproc tarifele pentru o perioadă de 90 de zile, dar au avertizat că un optimism excesiv este prematur, deoarece America „încă pare” să încerce să convingă alte țări să introducă propriile restricții asupra comerțului cu China. „În aceste circumstanțe, nu există nicio garanție că armistițiul de 90 de zile va face loc unei înțelegeri durabile”, spun analiști citați de CNN.

După doi ani de război comercial, agravat de tarifele impuse de administrația Trump (până la 145%), SUA și China anunțau, duminică, „progrese substanțiale” în cadrul unor discuții desfășurate la Geneva. Casa Albă a anunțat un acord comercial cu China. La rândul său, Beijingul a salutat „pașii importanți” realizați în acest sens, indicând un posibil dezgheț în relațiile comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii, transmite The Guardian.

Alături de alte voci la nivel global, economiștii bancii germane Commerzbank au subliniat că, în comparație cu situația de dinaintea revenirii președintelui Donald Trump la Casa Albă, tarifele aplicate reciproc de SUA și China vor rămâne și de acum încolo semnificativ mai mari. Neil Wilson, strateg al platformei de investiții Saxo, susține că, în ciuda comentariilor secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, care a subliniat că Statele Unite nu doresc să se „separe” economic de China, „SUA încearcă în mod evident să se decupleze”. Cel mai probabil, această separare ar putea lua forma unei scăderi dramatice a comerțului dintre cele două țări.

S-a ajuns la „un important consens”, în urma unor negocieri „sincere”

După câteva luni de declarații războinice, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, anunța azi că au fost făcute „progrese substanțiale” în cadrul negocierilor purtate cu vicepremierul chinez, He Lifeng. La rândul său, He a descris întâlnirile cu partea americană drept „sincere” și a afirmat că s-a ajuns la „un consens important”, potrivit agenției de presă oficiale a Chinei.

Într-o intervenție televizată distribuită și pe rețelele sociale ale Casei Albe, Bessent a promis mai multe detalii, precizând, totuși, că „discuțiile au fost productive”.

Ce s-a convenit:

  • Cele două părți au ajuns la un acord preliminar, care va fi detaliat într-o declarație comună, în cursul zilei de azi.
  • Se va crea un mecanism bilateral de comunicare comercială, pentru a preveni noi tensiuni.
  • SUA își menține un tarif de bază de 10%, chiar și pentru țările cu care semnează noi acorduri.
  • Președintele Trump a declarat pe rețelele sale că este vorba despre un „reset total” al relației comerciale cu China.

Și ceilalți oficiali implicați în aceste negocieri au avut reacții optimiste. Reprezentantul american pentru comerț, Jamieson Greer, a subliniat că părțile au viziuni comune cu privire la acord și că ar fi de remarcat viteza cu care s-a ajuns la o înțelegere. „Este important să înțelegem cât de repede am ajuns la un acord, ceea ce sugerează că poate diferențele nu erau atât de mari cum se credea”, a afirmat acesta.

„Să ne amintim de ce ne aflăm aici. Statele Unite au un deficit comercial uriaș, de 1.200 de miliarde de dolari, iar președintele a declarat stare de urgență națională și a impus tarife. Suntem încrezători că acordul obținut cu partenerii noștri chinezi va contribui la rezolvarea acestei probleme”, a adăugat Jamieson Greer.

„Dacă mâncarea este delicioasă, momentul servirii nu mai contează…

Potrivit reprezentantului chinez pentru comerț internațional, Li Chenggang, cele două țări au convenit înființarea unui mecanism comun pentru comunicare pe teme comerciale. Întrebat dacă declarația comună va fi publicată înainte de deschiderea piețelor financiare, Li a răspuns: „Dacă mâncarea este delicioasă, momentul servirii nu mai contează… Indiferent când va fi lansată, va fi o veste mare și bună”.

Sâmbătă noapte, Donald Trump a scris pe propria rețea socială că cele două părți lucrează la „un reset total… într-o manieră prietenoasă și constructivă”.

„S-au discutat multe lucruri, s-a ajuns la multe acorduri. Dorim, spre binele ambelor țări, o deschidere a Chinei către afacerile americane. PROGRESE FOARTE MARI!!!”, a adăugat el.

Retorica lui Trump, conform căreia China trebuie să devină „deschisă” către afacerile americane, a ignorat însă istoria celor peste 50 de ani de relații comerciale între cele două țări, relansate după vizita istorică a președintelui Richard Nixon la Beijing în 1972, comentează The Guardian.

Secretarul pentru Comerț, Howard Lutnick, a declarat pentru CNN că SUA va menține „un tarif de bază de 10% pentru o perioadă nedeterminată”, chiar și pentru importurile din țările cu care semnează noi acorduri.

„Cel mai probabil, relațiile vor fi resetate. Se pare că Beijingul este foarte dornic să colaboreze și să normalizeze lucrurile… chiar își dorește să reconstruiască o relație benefică pentru ambele părți”, a declarat, duminică, directorul Consiliului Economic Național, Kevin Hassett.

„Faptul că aceste discuții au loc este o veste bună pentru mediul de afaceri și piețele financiare”, a declarat Gary Hufbauer, cercetător senior la Institutul Peterson pentru Economie Internațională. Totuși, el s-a arătat sceptic cu privire la o posibilă revenire la relațiile comerciale normale dintre SUA și China. Chiar și un tarif puțin mai scăzut, de de 70-80%, ar putea reduce la jumătate volumul comerțului bilateral, a avertizat acesta.

„Diavolul se ascunde în detalii”, a spus și Wendy Cutler, vicepreședintă la Asia Society Policy Institute (ASPI). „Fără detalii clare, e greu de spus dacă întâlnirea a fost cu adevărat un succes.”

Ce spun oficialii:

  • He Lifeng, vicepremierul chinez, a descris discuțiile drept „deschise” și productive.
  • Secretarul comerțului american a transmis că “prețurile vor rămâne stabile” și că problema actuală este localizată în relația cu China, nu globală.
  • Consilierii americani susțin că Beijingul este „foarte dornic” să refacă o relație constructivă.

Ce urmează:

  • Detalii privind reducerea tarifelor nu au fost încă oferite.
  • Analiștii avertizează că, fără detalii clare, rămâne neclar dacă acest acord va relansa în mod real comerțul bilateral.

 

Alte articole importante
Formare de top pentru viitorii analiști. Citadel mizează pe experiențe premium pentru a atrage talente în piețele financiare globale
Formare de top pentru viitorii analiști. Citadel mizează pe experiențe premium pentru a atrage talente în piețele financiare globale
În timp ce alți studenți primesc un tricou promoțional și o agendă la finalul stagiului, Citadel oferă o formare de top pentru interni. Aceștia sunt întâmpinați cu sucuri fresh, cursuri de yoga pe plajă, latte personalizate și cazare la Four Seasons. Totul face parte dintr-un program exclusivist al unuia dintre cele mai bogate fonduri de […]
Utilizatorii Instagram se pot bucura de o nouă funcție. Cum pot asculta melodiile preferate direct din Stories?
Utilizatorii Instagram se pot bucura de o nouă funcție. Cum pot asculta melodiile preferate direct din Stories?
Instagram face un pas important în integrarea muzicii în experiența utilizatorilor săi. Platforma a anunțat, luni, o funcție mult așteptată: posibilitatea de a asculta fragmente din melodiile Spotify distribuite în Stories, fără a părăsi aplicația. Această noutate vine să transforme modul în care utilizatorii împărtășesc și descoperă muzică pe platformă, făcând experiența mult mai fluidă […]
Donald Trump îl amenință pe Elon Musk cu expulzarea. Cum ar arăta SUA fără cel mai influent antreprenor tech?
Analize
Donald Trump îl amenință pe Elon Musk cu expulzarea. Cum ar arăta SUA fără cel mai influent antreprenor tech?
Într-un nou episod tensionat al relației controversate dintre Donald Trump și Elon Musk, fostul președinte al SUA a anunțat, marți, că va „examina” posibilitatea expulzării CEO-ului Tesla și SpaceX, după ce Musk a lansat critici vehemente la adresa mega-proiectului de lege bugetară pe care Trump încearcă să îl impună în Congres. Această confruntare nu este […]
Cum se luptă India cu valurile de căldură: Inteligența artificială și sateliții cartografiază vulnerabilitatea termică a fiecărei clădiri
Tehnologie
Cum se luptă India cu valurile de căldură: Inteligența artificială și sateliții cartografiază vulnerabilitatea termică a fiecărei clădiri
Într-o perioadă în care valurile de căldură devin tot mai frecvente și mai intense, India face pași importanți pentru a înțelege și pentru a combate efectele devastatoare ale temperaturilor extreme asupra populației urbane. Folosind date de teledetecție și inteligență artificială, autoritățile indiene reușesc să identifice clădirile cele mai vulnerabile la căldură în orașe precum Delhi, […]
Povestea omului care a descoperit că banii sunt oglinda fricilor. Cum să-ți învingi temerile, ca să te bucuri de abundența financiară
Povestea omului care a descoperit că banii sunt oglinda fricilor. Cum să-ți învingi temerile, ca să te bucuri de abundența financiară
Ce legătură poate exista între disciplina militară, viața monahală și lumea finanțelor? Douglas Lynam, invitatul podcastului Warrior Money, demonstrează că drumul de la pușcaș marin, la călugăr benedictin și, apoi, la consultant financiar a schimbat radical modul în care s-a raportat la bani, care, spune el, sunt oglinda fricilor noastre. Lynam a descoperit, atât în […]
Domeniul cuantic devine prioritate strategică pentru Europa. UE încearcă să elimine deficitul de finanțare
Domeniul cuantic devine prioritate strategică pentru Europa. UE încearcă să elimine deficitul de finanțare
UE dorește să-și consolideze poziția în domeniul cuantic global, prin lansarea unei strategii dedicate dezvoltării și finanțării computerelor cuantice. Mișcarea reprezintă un pas important în efortul de a reduce dependența de giganții tech din SUA și de a construi un ecosistem european puternic și competitiv în acest sector strategic. Ofensivă europeană în domeniul cuantic: UE […]