Prima pagină » Analiza Financial Times. Cine deține superioritatea militară în conflictul dintre India și Pakistan. Ambele controlează între 160 și 170 de focoase nucleare

Analiza Financial Times. Cine deține superioritatea militară în conflictul dintre India și Pakistan. Ambele controlează între 160 și 170 de focoase nucleare

Analiza Financial Times. Cine deține superioritatea militară în conflictul dintre India și Pakistan. Ambele controlează între 160 și 170 de focoase nucleare
Conflictul dintre India și Pakistan este unul încare cele două țări își disputa supremația militară în regiune. Foto: Colaj defencexp/Puterea Financiară

Conflictul actual dintre India și Pakistan a zdruncinat regiunea Asia de Sud, marcând încă un punct fierbinte într-o istorie zbuciumată de confruntări armate, tensiuni diplomatice, dispute teritoriale și de diferențele politice și religioase dintre cele două națiuni.

În ciuda intervențiilor internaționale, confruntările armate și atacurile reciproce au continuat să influențeze echilibrul de putere dintre aceste state, având consecințe devastatoare asupra populației civile de pe ambele părți ale frontierei. În acest context, întrebarea cine deține superioritatea în acest conflict devine o temă sensibilă și extrem de discutată.

Ambele țări revendică Kashmirul și fiecare controlează o parte din regiune. În ultimul sfert de secol – o perioadă în care India și Pakistanul au devenit puteri nucleare – cele două țări s-au confruntat de mai multe ori, dar schimburile militare s-au oprit înainte de a declanșa un război major.

Forțele armate indiene au declarat miercuri că au vizat nouă „tabere teroriste” în cadrul unor atacuri aeriene din Kashmirul administrat de Pakistan și unele aflate adânc în interiorul graniței internaționale dintre India și Pakistan.

„Țintele au fost neutralizate cu eficiență clinică… nicio unitate militară nu a fost vizată”, a declarat miercuri comandantul forțelor aeriene, Vyomika Singh.

„Forțele indiene au folosit arme tehnologice de nișă”

Ea a spus că forțele indiene au folosit arme tehnologice „de nișă” și au ales cu atenție țintele pentru a evita daunele colaterale asupra civililor, dar nu a oferit detalii despre armele sau metodele specifice utilizate în atacuri.

„India a demonstrat o reținere considerabilă în răspunsul său”, a adăugat ea. „Cu toate acestea, trebuie spus că forțele armate indiene sunt pe deplin pregătite să răspundă la încercările pakistaneze, dacă există vreuna care va escalada situația.”

Oficiali militari și diplomatici pakistanezi au declarat pentru Financial Times că au doborât cinci avioane de vânătoare indiene în timpul confruntărilor de miercuri, inclusiv trei Rafale de fabricație franceză și două avioane de fabricație rusească. FT nu a putut verifica independent afirmația.

Cine deține superioritatea militară în conflictul dintre India și Pakistan

Armata Pakistanului este formată din 660.000 de oameni, ceea ce comparativ înseamnă mai puțin de jumătate din dimensiunea armatei Indiei, iar cheltuielile sale pentru apărare s-au ridicat la doar o zecime din cele pe care vecinul său estic le-a făcut anul trecut, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice din Londra.

În ceea ce privește această alegere de a nu investi sume considerabile în apărare, doctrina militară a Islamabadului s-a situat în jurul ideii de „apărare și a trecerii la ofensivă doar dacă descurajarea eșuează”, a declarat Raza Muhammad, general în retragere și diplomat.

India, în schimb, a cheltuit 74,4 miliarde de dolari pentru apărare anul trecut, ceea ce a transformat-o al în țara cu al doilea cel mai mare buget militar din Asia după China și al șaselea cel mai mare din lume.

„Superioritatea militară va ieși la iveală atunci când va exista o luptă totală. Dacă aceasta escaladează spre un război total, atunci superioritatea indiană va intra în joc și va fi foarte puternică”, a declarat locotenent-general în retragere Rakesh Sharma, membru al Fundației Internaționale Vivekananda, un think-tank de securitate cu sediul la New Delhi.

„Dar în cazul unor ofensive limitate, acestea ar putea fi aproape de paritate”, a mai spus expertul.

Pakistanul, cât și India dețin între 160 și 170 de focoase nucleare

Cu toate acestea, cele două țări sunt mai egale în ceea ce privește armele nucleare. Atât Pakistanul, cât și India dețin între 160 și 170 de focoase nucleare în arsenalele lor, conform evaluărilor Asociației pentru Controlul Armelor.

Armata pakistaneză colaborează cu unele companii chineze pentru a extinde raza de acțiune a rachetelor sale balistice. India și-a dezvoltat propriile rachete balistice intercontinentale – Agni, a cărei ultimă serie are o rază de acțiune de până la 5.000 km.

China a furnizat 81% din importurile de arme ale Pakistanului între 2020 și 2024, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm, deoarece Islamabadul s-a îndepărtat de furnizorii occidentali mai scumpi și s-a apropiat de Beijing. Majoritatea flotei de avioane de vânătoare și de atac la sol a Pakistanului a fost dezvoltată de China sau în cooperare cu aceasta.

India, care are propria industrie de apărare, operează cantități semnificative de echipamente rusești, iar cele două țări cooperează la dezvoltarea rachetelor. Mai recent, a importat echipamente din SUA și Franța, potrivit IISS, iar Trump l-a presat pe Modi să cumpere mai multe arme fabricate în SUA.

În ceea ce privește sprijinul  Chinei pentru Pakistan, acesta ar putea veni și în orice mod „care nu îi implică direct pe chinezi… aceasta s-ar referi la, să zicem, informații sau sateliți sau un fel de armament de apărare aeriană”.

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, i-a spus clar ministrului de externe al Pakistanului, Mohammad Ishaq Dar, luna trecută, că „China înțelege pe deplin preocupările legitime de securitate ale Pakistanului și sprijină Pakistanul în protejarea suveranității și intereselor sale de securitate”.

Alte articole importante
„Un an sabatic”: situația studenților români de la Harvard rămâne incertă. Ce spune ministrul Educației și Cercetării
„Un an sabatic”: situația studenților români de la Harvard rămâne incertă. Ce spune ministrul Educației și Cercetării
Interdicția impusă de administrația Trump privind accesul studenților străini la Universitatea Harvard a stârnit îngrijorare în rândul autorităților române. În contextul controversatei decizii, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) din România a reacționat public, exprimându-și sprijinul pentru tinerii români afectați de această situație și anunță demersuri diplomatice pentru protejarea drepturilor acestora. Ce spune MEC despre situația […]
Revoluție în mobilitate: în China se va circula cu taxiuri zburătoare până în 2030
Companii
Revoluție în mobilitate: în China se va circula cu taxiuri zburătoare până în 2030
China se pregătește să devină lider global pe segmentul de taxiuri zburătoare, într-un moment în care marile metropole caută soluții rapide și durabile pentru mobilitatea urbană. Potrivit unui oficial al producătorului chinez de drone pentru pasageri EHang Holdings, aceste vehicule aeriene ar putea deveni parte integrantă a transportului public începând cu următorii cinci ani. eHang […]
Unde se plasează România în topul european al veniturilor. Câștigăm de trei ori mai puțin decât un cetățean german
Unde se plasează România în topul european al veniturilor. Câștigăm de trei ori mai puțin decât un cetățean german
Cifrele oficiale Eurostat arată că românii câștigă printre cele mai mici venituri nete din Europa, dar când vine vorba de puterea de cumpărare, reușesc să întreacă state mai bogate, inclusiv Portugalia și Cehia. România, la coada Europei după salarii: cum arată topul veniturilor nete În 2024, veniturile nete anuale din Uniunea Europeană au oscilat masiv, […]
România trebuie să reducă deficitul bugetar cu 1,7% din PIB. Ce riscă țara noastră?
România trebuie să reducă deficitul bugetar cu 1,7% din PIB. Ce riscă țara noastră?
România este obligată în 2025 să reducă deficitul bugetar cu 1,7% din PIB, echivalentul a aproximativ 23 de miliarde de lei, doar prin instrumente fiscale, fără artificii contabile sau reduceri temporare de cheltuieli. Această obligație derivă din angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar neîndeplinirea ei poate atrage sancțiuni din partea […]
Un nou „membru al familiei”: robotul de companie de 20.000 de dolari, produs în China, va apărea pe piață în 2025
Tehnologie
Un nou „membru al familiei”: robotul de companie de 20.000 de dolari, produs în China, va apărea pe piață în 2025
Un nou val de tehnologie umanoidă vine direct din China și ar putea schimba pentru totdeauna viața de zi cu zi. Compania chineză UBTech plănuiește să lanseze în acest an un robot umanoid cu un preț de aproximativ 20.000 de dolari, destinat să devină un „membru al familiei”. Robotul care ar putea să devină membru […]
Spania ia în calcul majorarea TVA la 21% pentru închirierile turistice pe termen scurt
Spania ia în calcul majorarea TVA la 21% pentru închirierile turistice pe termen scurt
Guvernul din Spania propune o măsură radicală pentru a combate criza locuințelor: aplicarea unei cote de TVA de 21% pentru închirierile turistice pe termen scurt. Această decizie ar putea afecta semnificativ piața închirierilor și ar putea avea implicații majore pentru proprietari și turiști deopotrivă. Spania impune o măsură fiscală pentru a combate criza locuințelor Într-un […]