Prima pagină » Analiza Financial Times. Cine deține superioritatea militară în conflictul dintre India și Pakistan. Ambele controlează între 160 și 170 de focoase nucleare

Analiza Financial Times. Cine deține superioritatea militară în conflictul dintre India și Pakistan. Ambele controlează între 160 și 170 de focoase nucleare

Analiza Financial Times. Cine deține superioritatea militară în conflictul dintre India și Pakistan. Ambele controlează între 160 și 170 de focoase nucleare
Conflictul dintre India și Pakistan este unul încare cele două țări își disputa supremația militară în regiune. Foto: Colaj defencexp/Puterea Financiară

Conflictul actual dintre India și Pakistan a zdruncinat regiunea Asia de Sud, marcând încă un punct fierbinte într-o istorie zbuciumată de confruntări armate, tensiuni diplomatice, dispute teritoriale și de diferențele politice și religioase dintre cele două națiuni.

În ciuda intervențiilor internaționale, confruntările armate și atacurile reciproce au continuat să influențeze echilibrul de putere dintre aceste state, având consecințe devastatoare asupra populației civile de pe ambele părți ale frontierei. În acest context, întrebarea cine deține superioritatea în acest conflict devine o temă sensibilă și extrem de discutată.

Ambele țări revendică Kashmirul și fiecare controlează o parte din regiune. În ultimul sfert de secol – o perioadă în care India și Pakistanul au devenit puteri nucleare – cele două țări s-au confruntat de mai multe ori, dar schimburile militare s-au oprit înainte de a declanșa un război major.

Forțele armate indiene au declarat miercuri că au vizat nouă „tabere teroriste” în cadrul unor atacuri aeriene din Kashmirul administrat de Pakistan și unele aflate adânc în interiorul graniței internaționale dintre India și Pakistan.

„Țintele au fost neutralizate cu eficiență clinică… nicio unitate militară nu a fost vizată”, a declarat miercuri comandantul forțelor aeriene, Vyomika Singh.

„Forțele indiene au folosit arme tehnologice de nișă”

Ea a spus că forțele indiene au folosit arme tehnologice „de nișă” și au ales cu atenție țintele pentru a evita daunele colaterale asupra civililor, dar nu a oferit detalii despre armele sau metodele specifice utilizate în atacuri.

„India a demonstrat o reținere considerabilă în răspunsul său”, a adăugat ea. „Cu toate acestea, trebuie spus că forțele armate indiene sunt pe deplin pregătite să răspundă la încercările pakistaneze, dacă există vreuna care va escalada situația.”

Oficiali militari și diplomatici pakistanezi au declarat pentru Financial Times că au doborât cinci avioane de vânătoare indiene în timpul confruntărilor de miercuri, inclusiv trei Rafale de fabricație franceză și două avioane de fabricație rusească. FT nu a putut verifica independent afirmația.

Cine deține superioritatea militară în conflictul dintre India și Pakistan

Armata Pakistanului este formată din 660.000 de oameni, ceea ce comparativ înseamnă mai puțin de jumătate din dimensiunea armatei Indiei, iar cheltuielile sale pentru apărare s-au ridicat la doar o zecime din cele pe care vecinul său estic le-a făcut anul trecut, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice din Londra.

În ceea ce privește această alegere de a nu investi sume considerabile în apărare, doctrina militară a Islamabadului s-a situat în jurul ideii de „apărare și a trecerii la ofensivă doar dacă descurajarea eșuează”, a declarat Raza Muhammad, general în retragere și diplomat.

India, în schimb, a cheltuit 74,4 miliarde de dolari pentru apărare anul trecut, ceea ce a transformat-o al în țara cu al doilea cel mai mare buget militar din Asia după China și al șaselea cel mai mare din lume.

„Superioritatea militară va ieși la iveală atunci când va exista o luptă totală. Dacă aceasta escaladează spre un război total, atunci superioritatea indiană va intra în joc și va fi foarte puternică”, a declarat locotenent-general în retragere Rakesh Sharma, membru al Fundației Internaționale Vivekananda, un think-tank de securitate cu sediul la New Delhi.

„Dar în cazul unor ofensive limitate, acestea ar putea fi aproape de paritate”, a mai spus expertul.

Pakistanul, cât și India dețin între 160 și 170 de focoase nucleare

Cu toate acestea, cele două țări sunt mai egale în ceea ce privește armele nucleare. Atât Pakistanul, cât și India dețin între 160 și 170 de focoase nucleare în arsenalele lor, conform evaluărilor Asociației pentru Controlul Armelor.

Armata pakistaneză colaborează cu unele companii chineze pentru a extinde raza de acțiune a rachetelor sale balistice. India și-a dezvoltat propriile rachete balistice intercontinentale – Agni, a cărei ultimă serie are o rază de acțiune de până la 5.000 km.

China a furnizat 81% din importurile de arme ale Pakistanului între 2020 și 2024, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm, deoarece Islamabadul s-a îndepărtat de furnizorii occidentali mai scumpi și s-a apropiat de Beijing. Majoritatea flotei de avioane de vânătoare și de atac la sol a Pakistanului a fost dezvoltată de China sau în cooperare cu aceasta.

India, care are propria industrie de apărare, operează cantități semnificative de echipamente rusești, iar cele două țări cooperează la dezvoltarea rachetelor. Mai recent, a importat echipamente din SUA și Franța, potrivit IISS, iar Trump l-a presat pe Modi să cumpere mai multe arme fabricate în SUA.

În ceea ce privește sprijinul  Chinei pentru Pakistan, acesta ar putea veni și în orice mod „care nu îi implică direct pe chinezi… aceasta s-ar referi la, să zicem, informații sau sateliți sau un fel de armament de apărare aeriană”.

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, i-a spus clar ministrului de externe al Pakistanului, Mohammad Ishaq Dar, luna trecută, că „China înțelege pe deplin preocupările legitime de securitate ale Pakistanului și sprijină Pakistanul în protejarea suveranității și intereselor sale de securitate”.

Alte articole importante
Google a transformat telefoanele în detectoare de cutremure: milioane de oameni au primit alerte timpurii în 100 de țări
Tehnologie
Google a transformat telefoanele în detectoare de cutremure: milioane de oameni au primit alerte timpurii în 100 de țări
Google a folosit senzorii de mișcare ai telefoanelor mobile pentru a detecta rapid mii de cutremure și a trimis alerte timpurii către milioane de persoane din aproape 100 de țări.  Cum funcționează rețeaua globală de cutremure de la Google Sistemul, numit Android Earthquake Alerts, este bazat pe principiul „mulțimii inteligente” (crowdsourcing). Folosește senzorii de mișcare […]
Cablurile subacvatice, ținta sabotajelor susținute de Rusia și China. Internetul mondial, în pericol
Analize
Cablurile subacvatice, ținta sabotajelor susținute de Rusia și China. Internetul mondial, în pericol
Un raport publicat de firma de securitate cibernetică americană Recorded Future avertizează că riscul unor atacuri deliberate care țintesc cablurile subacvatice care transportă traficul global de internet, susținute de forțe statale din Rusia și China, este în creștere. Incidentele recente din Marea Baltică și zona Taiwan reprezintă semnale de alarmă pentru viitoare acte disruptive. Rolul […]
Un simplu RMN al creierului poate indica ritmul real al îmbătrânirii, susțin cercetătorii
Tehnologie
Un simplu RMN al creierului poate indica ritmul real al îmbătrânirii, susțin cercetătorii
O echipă de cercetători afirmă că îmbătrânirea întregului tău corp poate fi măsurată cu un simplu RMN al creierului. Noua metodă, bazată pe inteligență artificială și imagistică cerebrală, ar putea revoluționa modul în care medicii prevăd riscul de boli grave și durata de viață. Un simplu RMN al creierului, oglinda întregului organism O singură scanare […]
Topul aeroporturilor europene cu cea mai bună eficiență operațională și satisfacție a pasagerilor
Topul aeroporturilor europene cu cea mai bună eficiență operațională și satisfacție a pasagerilor
În plin sezon de vacanțe, pasagerii care vor să evite haosul de pe aeroporturi au acum un ghid esențial. Un nou clasament internațional dezvăluie topul celor eficiente și prietenoase aeroporturi din Europa, pe baza punctualității, satisfacției pasagerilor și calității serviciilor. Norvegia urcă în top: Aeroporturile scandinave, campioane la punctualitate și servicii Potrivit unui raport publicat […]
Delta Air Lines testează o nouă formă de tarifare dinamică bazată pe AI. Cum funcționează?
Delta Air Lines testează o nouă formă de tarifare dinamică bazată pe AI. Cum funcționează?
Delta Air Lines introduce un nou sistem de tarifare asistat de inteligența artificială, care stabilește prețurile în funcție de profilul fiecărui client. Noua tehnologie promite eficiență și personalizare, însă ridică o serie de semne de întrebare privind echitatea și protecția consumatorului. Delta Air Lines testează algoritmi de AI într-un nou sistem de tarifare dinamică Anunțul […]
Un gigant petrolier iese din energia eoliană onshore din SUA
Un gigant petrolier iese din energia eoliană onshore din SUA
Un gigant petrolier continuă procesul de restructurare a portofoliului său global, renunțând complet la energia eoliană onshore din SUA. Compania a vândut toate parcurile eoliene terestre către LS Power, în cadrul unei strategii mai ample de dezinvestire și revenire la investițiile tradiționale în petrol și gaze. Gigant petrolier renunță la energia eoliană onshore terestră din […]