Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), George Niculescu, a anunțat, marți, că instituția pe care o conduce a identificat diferențe notabile între prețurile la energie electrică publicate de unii furnizori și valorile rezultate din analiza propriei metodologii de calcul. În timp ce în anumite cazuri diferențele sunt neglijabile, în altele, acestea ajung până la 10%.
„În urma analizei privind formarea prețului la energie electrică, am constatat că pentru câțiva dintre furnizori există diferențe între prețul calculat de noi și cel afișat în comparatorul de oferte. Dacă în unele situații discrepanțele sunt foarte mici, în altele ating pragul de 10%”, a declarat George Niculescu într-o conferință de presă.
Oficialul a precizat că analiza a vizat componentele care intră în formarea prețului final plătit de consumator – atât cele fixe, precum tarifele de distribuție, transport și taxele aferente, cât și cele variabile, în special costurile de achiziție și furnizare.
”Dorim să determinăm, într-un mod corect, formărea preţului la energie electrică. Practic, avem mai multe componente care formează preţul pe care un consumator îl plăteşte. Sunt componentele fixe, pe care le ştim cu toţii, tarifele şi de distribuţie, de transport şi celelalte taxe. Componenta variabilă, din punctul nostru de vedere, este cea legată de componenta de achiziţie şi componenta de furnizare. Şi aici a fost o întreagă dezbatere cu furnizorii, dacă trebuie să publice într-un mod transparent aceste componente. Ştim foarte bine că ultima formă a ordonanţei îi obliga să facă acest lucru. Noi am insistat ca marjele lor să fie puse şi ele în mod transparent, ca un proces de recâştigare a încrederii în furnizori. Deci cu cât eu, consumator, văd mai transparent modalitatea de formare a preţului, cu atât am încredere mai multă în furnizorul respectiv şi o să înţeleg că îmi poate oferi energie la un preţ corect”, a explicat George Niculescu, citat de News.ro.
Niculescu a subliniat importanța transparenței în publicarea acestor componente, inclusiv a marjelor comerciale ale furnizorilor. „Noi am insistat ca aceste marje să fie publicate clar, ca parte a unui proces de recâștigare a încrederii din partea consumatorilor. Cu cât înțelegem mai bine cum se formează prețul, cu atât vom avea mai multă încredere în furnizorul de energie”, a adăugat el.
După încheierea tranzacțiilor din luna iulie, ANRE va relua verificările furnizorilor, mai ales acolo unde s-au constatat abateri semnificative. Scopul este de a analiza detaliat cantitățile de energie tranzacționate pe piața spot și prețurile aferente, pentru a se asigura că prețurile finale reflectă realitatea pieței și respectă cadrul legal.