Prima pagină » Apple investește jumătate de miliard de dolari ca să sape după materia primă vitală a iPhone-urilor, direct din SUA

Apple investește jumătate de miliard de dolari ca să sape după materia primă vitală a iPhone-urilor, direct din SUA

Apple investește jumătate de miliard de dolari ca să sape după materia primă vitală a iPhone-urilor, direct din SUA
Apple, jumătate de miliard de dolari ca să sape după materia primă

Apple a anunțat o investiție de 500 de milioane de dolari într-un acord cu compania americană MP Materials, specializată în pământuri rare, materiale esențiale care constituie materia primă pentru fabricarea iPhone-urilor. Acest pas are loc în contextul presiunilor administrației Trump pentru ca producția de tehnologii avansate să fie realizată pe teritoriul Statelor Unite.

Conform înțelegerii, Apple se angajează să achiziționeze direct magneți din pământuri rare de la MP Materials, contribuind astfel la consolidarea lanțului de aprovizionare intern al companiei. În plus, cele două companii vor colabora pentru dezvoltarea unei linii de reciclare de pământuri rare în California, pentru a reutiliza aceste materiale în produsele Apple.

Miza unei investiții de jumătate de miliard de dolari pentru independență și sustenabilitate

Această investiție face parte dintr-un plan amplu de 500 de miliarde de dolari anunțat de Apple în cursul acestui an, menit să extindă operațiunile firmei pe teritoriul american, pe măsură ce administrația Trump promovează fabricarea tehnologiei pe teritoriul SUA, reducând dependența de China, care domină procesarea acestor materiale strategice, scrie CNN.

Pământurile rare sunt componente indispensabile pentru o gamă largă de produse, de la smartphone-uri și televizoare până la avioane militare. Controlul aproape exclusiv al Chinei asupra procesării acestora a fost un punct central în negocierile comerciale între Washington și Beijing.

Cum explică Apple această colaborare

Tim Cook, CEO-ul Apple, a declarat:

„Inovația americană stă la baza tuturor activităților Apple, și suntem mândri să consolidăm investițiile în economia din SUA. Materialele de pământuri rare sunt vitale pentru tehnologiile avansate, iar acest parteneriat va ajuta la întărirea aprovizionării acestor resurse în Statele Unite.”

Facilitățile MP Materials de la Fort Worth, Texas, vor dezvolta noi linii de producție de magneți dedicate exclusiv produselor Apple, cu primele livrări estimate să înceapă în 2027. Se așteaptă ca aceste componente să susțină sute de milioane de dispozitive Apple la nivel global.

Investiția urmează să genereze zeci de locuri de muncă noi și prevede formarea unei forțe de muncă calificate în domeniul fabricării magneților în Statele Unite, o industrie care implică tehnologii de vârf.

Pământurile rare – componente greu accesibile și esențiale

Deși denumite „rare”, aceste elemente sunt prezente pe toată suprafața Terrei, însă extracția și procesarea lor sunt dificile și costisitoare. China deține echipamentele unice necesare pentru o mare parte a procesării elementelor, deținând aproape 92% din producția globală în acest stadiu.

Pe lângă fascinanta componentă geopolitică, investiția Apple vine în acord și cu planurile companiei de a folosi mai mult materiale reciclate în produsele sale. De exemplu, iPhone 16 lansat anul acesta include 30% conținut reciclat. Apple afirmă că folosește pământuri rare reciclate în principalele sale produse, inclusiv în magneții găsiți în cele mai recente modele de iPhone, iPad, Apple Watch, MacBook și Mac.

Presiuni politice pentru producția locală

Administrația Trump a cerut Apple și altor mari companii tehnologice să mute producția în Statele Unite, eliminând dependența de fabricile din China, India sau Vietnam.

Trump a transmis public că se așteaptă ca iPhone-urile comercializate în SUA să fie produse local, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, Apple ar trebui să plătească taxe vamale de 25%. Până în acest moment, Apple nu a confirmat un plan concret de relocare a producției iPhone, un proces dificil, deoarece implică modificări majore în lanțul de fabricație.

Provocările relocării producției și extinderea expertizei

Un aspect cheie al colaborării Apple cu MP Materials constă în dezvoltarea expertizei necesare pentru fabricarea magneților. Lipsa unei forțe de muncă specializate în SUA este considerată o piedică majoră în procesul de aducere a producției în Statele Unite.

David Marcotte, vicepreședinte Kantar, declara pentru CNN că „exigența pentru realizarea fiecărei componente necesită timp îndelungat de dezvoltare a abilităților”.

Totodată, Cook menționa în 2017 complexitatea muncii din China, un mix între „artizani calificați”, „roboți sofisticați” și „lumea informaticii”.

Investiții majore în tehnologie și producție în SUA

Angajamentul Apple de a achiziționa materiale critice de pe piața internă americană este o mișcare apreciată în cercurile politice.

Apple este parte dintr-un val mai larg de companii high-tech care și-au extins în ultimele luni prezența în SUA: Texas Instruments a anunțat în iunie investiții de 60 miliarde de dolari pentru producția de semiconductori, TSMC a alocat 100 miliarde în fabrici americane în martie, iar Nvidia și-a planificat construirea supercomputerelor pe sol american.

Această tendință arată o realiniere importantă a industriilor tehnologice globale, în care producția locală și securitatea lanțurilor de aprovizionare devin priorități strategice majore.

Alte articole importante
UE vrea doar vehicule electrice pentru firmele de „rent-a-car”, din 2030
Companii
UE vrea doar vehicule electrice pentru firmele de „rent-a-car”, din 2030
Uniunea Europeană (UE) ar putea obliga companiile de „rent-a-car” ca, din 2030, să folosească exclusiv vehicule electrice. Inițiativa, care este în curs de pregătire la nivelul Comisiei Europene, vizează accelerarea tranziției către mobilitatea verde, însă stârnește deja controverse și îngrijorări în industrie. Flotele de „rent-a-car”, obligate să conțină 100% vehicule electrice în UE din 2030 […]
România ar putea cheltui mai mult pe apărare decât pe educație. Cât cheltuie celelalte țări NATO?
România ar putea cheltui mai mult pe apărare decât pe educație. Cât cheltuie celelalte țări NATO?
România se pregătește să aloce un buget mai mare pentru industria de apărare decât pentru educație, arată datele unui studiu recent. Compararea acestor alocări cu cele din celelalte state membre NATO oferă o imagine clară asupra priorităților bugetare adoptate la nivel internațional. România ar putea aloca mai mulți bani pentru apărare decât pentru educație În […]
România, țara în care copiii supradotați trăiesc drama celor cu nevoi speciale. Cum sunt condamnați la eșec de un sistem care premiază mediocritatea
România, țara în care copiii supradotați trăiesc drama celor cu nevoi speciale. Cum sunt condamnați la eșec de un sistem care premiază mediocritatea
Datele preliminare, coroborate cu ipoteze susținute de specialiști, indică un fenomen mai puțin discutat public: România are peste 200.000 de copii supradotați sub 15 ani, ceea ce ar însemna între 4% și 6% din populația școlară — mult peste media mondială de 2%. Maria, are doar șapte ani și un IQ de 145, apropiat de […]
Vom avea un euro digital? Ascensiunea stablecoin-urilor ar putea submina încrederea oamenilor în bani
Vom avea un euro digital? Ascensiunea stablecoin-urilor ar putea submina încrederea oamenilor în bani
Ascensiunea necontrolată a stablecoin-urilor ar putea submina încrederea publicului în bani, ar putea pune în pericol suveranitatea monetară și ar putea crea riscuri pentru stabilitatea financiară, spun analiștii sectorului, în condițiile în care monedele digitale se impun rapid ca un fenomen global, transformându-se, din instrumente de nișă, în piloni emergenți ai ecosistemului financiar digital. Țările […]
Rabla 2025 vine cu schimbări majore. Ce valoare vor avea noile vouchere și care este termenul limită de lansare
Companii
Rabla 2025 vine cu schimbări majore. Ce valoare vor avea noile vouchere și care este termenul limită de lansare
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a făcut duminică seară o serie de precizări așteptate de mii de români interesați de achiziționarea unei mașini noi prin Programul Rabla. Potrivit oficialului, lansarea ediției 2025 este programată pentru începutul lunii septembrie, cu modificări semnificative la nivelul voucherelor pentru mașinile electrice, în contextul constrângerilor bugetare actuale.  Programul continuă, dar cu […]
Scandal uriaș la CNAS: 1,8 miliarde lei apar în conturi-fantomă
Analize
Scandal uriaș la CNAS: 1,8 miliarde lei apar în conturi-fantomă
Aproape 1,8 miliarde de lei zac în conturi-fantomă descoperite în sistemul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), ridicând semne serioase de întrebare asupra modului în care sunt gestionați banii publici, scrie ziarul Puterea. Investigațiile indică existența unor evidențe paralele, raportări umflate artificial și fonduri care nu pot fi justificate, blocând resurse esențiale pentru serviciile […]