AstraZeneca a anunțat un plan de investiții de 50 miliarde de dolari în Statele Unite, până în 2030 — o inițiativă menită să intensifice activitățile de producție și de cercetare-dezvoltare (R&D) pe piața americană. Potrivit anunțului inițial, o mare parte din acest buget va fi destinată unui un nou centru strategic, care va fi construit în Virginia și va fi dedicat cercetării în domeniul ingredientelor active farmaceutice pentru afecțiuni metabolice, cardiovasculare sau oncologie, scrie presa internațională.
Tactica lui Trump pare să dea rezultate. Pe fondul creșterii tensiunilor comerciale și în contextul politicilor tarifare protecționiste ale administrației Trump, cel mai pragmatic răspuns al marilor companii farmaceutice este să-și remodeleze prezența în SUA. Investițiile masive anunțate de AstraZeneca, și de mai toți concurenții săi — o serie de anunțuri salutate cu entuziasm de autoritățile americane — reflectă o schimbare strategică profundă: securizarea lanțurilor de aprovizionare și consolidarea locurilor de muncă locale, ca măsură strategică de a scăpa de dependența de producția globală.
Anunțul companiei AstraZeneca vine ca răspuns la o anchetă lansată, sub secțiunea 232 a legislației americane, privind securitatea națională, o reglementare care ar putea introduce tarife de până la 200% asupra importurilor farmaceutice și asupra ingredientelor farmaceutice, precizează sursa citată. Sir Pascal Soriot, CEO AstraZeneca, a subliniat că această investiție reflectă „încrederea companiei în inovația biofarmaceutică a Americii” și susține obiectivul de a atinge venituri de 80 miliarde de dolari, până în 2030. El a adăugat că această extindere va sprijini ambiția de a genera jumătate din venituri în Statele Unite. În prezent, piața americană reprezintă 42% din cifra de afaceri, însă AstraZeneca urmărește să accelereze această pondere până la 50%.
Foto: Unsplash
Investițiile vizează instalarea și extinderea de facilități în mai multe state-cheie: Maryland, Massachusetts, California, Indiana și Texas. În plus, un nou centru, de ultimă generație, care va fi construit în Virginia, se va axa pe obținerea unor ingrediente esențiale pentru tratamente pentru scădere în greutate și hipertensiune — aceasta fiind cea mai mare investiție unică din istoria AstraZeneca, scrie Reuters. Statele Unite sunt deja cel mai mare client al grupului, unde compania are 19 centre de R&D, producție și, la nivel commercial, angajează peste 18.000 de persoane.
Howard Lutnick, secretarul al Departamentului american al Comerțului, a salutat anunțul, subliniind că „această investiție istorică va aduce zeci de mii de locuri de muncă și va asigura că medicamentele vândute în SUA sunt produse pe teritoriul american”, reflectând angajamentul administrației Trump de a reduce dependența de importurile din sectorul farmaceutic.
Potrivit presei internaționale, fondurile de investiții vor merge, pe lângă crearea de facilități, în cercetarea în domenii cheie precum:
Boli metabolice și cardiovasculare – un accent deosebit pe tratamente anti-obezitate și hipertensiune, în special prin dezvoltarea moleculei Baxdrostat, un potențial rival pentru Ozempic/GLP-1, dar cu administrare orală.
Oncologie – continuarea cercetării în terapii țintite și imunoterapii pentru diverse forme de cancer, în special pulmonar și de sân, unde compania este deja lider prin medicamente ca Tagrisso sau Enhertu.
Boli rare și boli autoimune – extinderea cercetării, prin subsidiara sa Alexion, care se ocupă cu terapii pentru afecțiuni precum lupusul, miastenia gravis sau sindroame genetice rare.
Afecțiuni respiratorii și inflamatorii – inclusiv cercetare în tratamente pentru astm sever, BPOC și boli inflamatorii cronice.
Evenimentul de lansare a avut loc la Washington, în prezența guvernatorului statului Virginia, Glenn Youngkin, un susținător puternic al politicilor tarifare promovate de Trump. Această mișcare urmează șirul de angajamente similare din partea altor companii farmaceutice majore (Roche, Eli Lilly, Johnson & Johnson, Novartis, Sanofi), care au anunțat tot investiții de zeci de miliarde în SUA. De exemplu, Roche a confirmat un plan de 50 miliarde USD în aprilie.