Alcampo, filiala locală a grupului Auchan în Spania, anunță închiderea a 25 de hipermarketuri și concedierea a sute de angajați, într-un context de restructurare și adaptare la noile condiții de piață. Decizia a stârnit îngrijorare printre consumatori și angajați, iar opinia publică spune că această mișcare semnalează o revenire a trendului buticului de la colț, care amenință să reducă accesibilitatea și diversitatea ofertelor pentru cumpărători.
Alcampo, subsidiara locală a gugantului de retail Auchan, a anunțat închiderea a 25 de supermarketuri în Spania și concedierea a până la 710 angajați. Aceste măsuri afectează 152 de unități din întreaga țară. În plus, a redus suprafața a 15 dintre hipermarketurile sale (exploatează un total de 80).
Această mișcare i-a determinat pe jurnaliștii spanioli să afirme că schimbarea obiceiurilor de consum și apariția unor noi alternative, mai urbane și locale, cum ar fi supermarketurile la scară mică și comerțul online, distrug ceea ce a fost cândva formatul vedetă în Spania.
Obiceiurile de consum spaniole continuă să evolueze, iar succesul supermarketurilor mai mici, cu rază mică de acțiune, este în creștere. Acest lucru a fost justificat tocmai de necesitatea de a răspunde noilor tendințe de cumpărături:
„Consumatorii preferă unități mai mici, mai convenabile, adaptate nevoilor lor”, a recunoscut distribuitorul în comunicatul prin care a anunțat aceste ajustări ieri. Se agravează criza hipermarketurilor? Mai are un loc pe piața spaniolă? Au modele precum Mercadona, Lidl sau Aldi un plafon?
Alcampo, cu o cotă de piață de aproximativ 3%, a evidențiat, de asemenea, câteva dintre deciziile pe care le-a luat în ultimele luni pentru a-și revizui oferta: modernizarea a peste 60 de magazine, promovarea canalului său online, lansarea unei noi platforme logistice și semnarea unui acord pe termen lung pentru furnizarea de energie regenerabilă.
„Formatul de retail la scară largă, care timp de decenii a fost un simbol al varietății, prețurilor competitive prin promoții și achizițiilor în masă, se confruntă de ani de zile cu o schimbare progresivă a propunerii sale de valoare, în contextul noilor dinamici ale consumatorilor”, a declarat Javier Rubio, partener Consumer and Retail la Simon-Kucher.
Firme de consultanță precum Nielsen au menționat deja în raportul lor „Piața de masă din Spania”, prezentat la începutul anului, că singurul canal care a scăzut în cursul anului 2024 în ceea ce privește valoarea vânzărilor – abia 2%, când în 2023 crescuse cu 8% – au fost hipermarketurile. Acest lucru contrastează cu creșterea de 5% a supermarketurilor și cu 18% a vânzărilor online. În mod similar, „Balanța de distribuție” a Kantar a arătat creșterea înregistrată de micile supermarketuri, care și-au mărit cota de piață în ultimul an de la 37,1% la 37,7%, în timp ce magazinele mari au pierdut teren, trecând de la 14,6% la 14,2% din piață. În schimb, supermarketurile, excluzând Mercadona, au înregistrat o creștere a cotei lor de piață de la 25,3% la 25,8%.
Rubio (Simon-Kucher) observă consolidarea unor modele precum cel al Mercadona „datorită unei proximități fizice mai mari și unei propuneri de raport calitate-preț foarte apreciate de consumatori”. În acest sens, el menționează că Carrefour, la fel ca Alcampo, a început, de asemenea, să reconfigureze o parte din rețeaua sa de retail pentru a se adapta la formate mai locale și convenabile.
„Acest lucru răspunde nevoii de a câștiga agilitate operațională și de a se alinia la preferința tot mai mare a consumatorilor pentru achiziții mai frecvente, mai rapide și locale”, notează analistul.
Așadar, există un viitor pentru hipermarket? A intrat acest canal de retail într-o criză ireversibilă? Rodilla (Kantar) rămâne precaut și explică faptul că, pentru a înțelege evoluția canalului, este necesar să se țină cont de faptul că „cumpărătorul are din ce în ce mai multe opțiuni”. În acest sens, el subliniază creșterea spațiului de retail din ultimii ani și eforturile lanțurilor de supermarketuri de a oferi un coș de cumpărături mai cuprinzător.
„Acest lucru a determinat unele familii să-și înlocuiască vizita la hipermarket cu cumpărăturile la supermarketul local”, adaugă analistul Kantar, care consideră că dimensiunile mai mici ale gospodăriilor și îmbătrânirea populației au jucat, de asemenea, un rol.
Cu toate acestea, ambii analiști sunt de acord că, în ciuda tuturor celor de mai sus, formatul hipermarketului mare mai are un drum lung de parcurs. Expertul de la Simon-Kucher, Javier Rubio, consideră că „formatul are încă sens pentru familiile numeroase, consumatorii care caută un raport calitate-preț excelent per volum și în zonele în care mașina este încă cel mai comun mijloc de transport pentru cumpărături”. Rubio menționează cazul Costco, care are deja cinci centre comerciale mari în Spania (Sevilia, Getafe, Las Rozas, Barakaldo și Zaragoza).
În opinia sa, brandul născut în California a reușit să „valorifice” acest context și să ofere „un model hibrid între cash & carry și un club de cumpărături”, foarte atractiv pentru consumatorii care apreciază economiile și achiziționează volume mari de produse fără a se preocupa prea mult de varietate.
„Hipermarketul nu este mort, dar nu mai este vedeta dominantă: este obligat să își reproiecteze propunerea de valoare și să optimizeze experiența de cumpărături”, conchide el.