Victoria surprinzătoare a Austriei la ediția din acest an a concursului Eurovision, cu artistul Johannes Pietsch, cunoscut sub numele JJ, și piesa „Wasted Love”, a adus un val de entuziasm în țară. Este a treia oară când Austria câștigă această competiție, după succesele din 1966 și 2014. Totuși, bucuria victoriei este umbrită de temerile legate de costurile organizării ediției din 2026, care vor pune o presiune financiară considerabilă asupra autorităților austriece.
Radiodifuzorul public austriac, ORF, responsabil de organizarea evenimentului, se confruntă cu dificultăți financiare majore. Costurile pentru găzduirea Eurovision 2026 sunt estimate să depășească 30 de milioane de euro, o sumă considerabilă în contextul în care ORF trebuie să acopere și cheltuielile pentru transmiterea unor evenimente sportive majore precum Cupa Mondială de fotbal din Canada, Mexic și SUA, dar și Jocurile Olimpice de iarnă din Italia.
Stefanie Groiss-Horowitz, directorul de programe al ORF, a recunoscut că, deși victoria lui JJ este o mare realizare, organizarea concursului reprezintă un proiect uriaș și dificil.
„Vine și valiza cu bani? Sunt incredibil de fericită, deoarece este, desigur, un proiect uriaș. Nu va fi ușor. Va trebui să vedem cum putem strânge tot ce avem pentru a reuși”, a declarat ea.
Markus Marterbauer, ministrul de Finanțe al Austriei, a fost extrem de critic în legătură cu cheltuielile aferente organizării Eurovision. Austria traversează al treilea an consecutiv de recesiune și implementează măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar, astfel că o astfel de investiție ridică semne de întrebare, scrie The Guardian
Pe Instagram, Marterbauer a comentat ironic o postare satirică care sugera că un site a votat de 3.000 de ori pentru Suedia, pentru a evita astfel costurile legate de găzduirea concursului. „Nu a fost suficient…”, a scris el, făcând aluzie la această situație.
Organizarea Eurovision este susținută în principal din taxele plătite de radiodifuzorii participanți, contribuțiile radiodifuzorului și orașului gazdă, precum și din veniturile generate de sponsorizări, vânzarea biletelor și voturile publicului. Cu toate acestea, suma necesară pentru organizare rămâne una foarte mare, mai ales pentru un radiodifuzor cu buget restrâns.
Deși victoria la Eurovision reprezintă un motiv de mândrie pentru Austria, provocările financiare legate de organizarea ediției din 2026 sunt o sursă importantă de îngrijorare pentru autorități. Rămâne de văzut cum vor reuși austriecii să gestioneze această responsabilitate într-un context economic dificil.