Una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, Microsoft, a concediat săptămâna asta aproximativ 6.000 de angajați din zone-cheie precum inginerie software și management de produs, deși se află în plină expansiune pe piață. Mișcarea scoate la iveală o contradicție esențială a momentului pe care-l traversăm: boom-ul generat de inteligența artificială (AI) este însoțit de o stagnare sau chiar o de reducere a forței de muncă umană, se arată într-o analiză publicată de Bloomberg.
Deși Microsoft nu a anunțat oficial o perioadă de „freeze” în angajări, restructurările recente reflectă presiunea crescută pe care inteligența artificială o pune asupra locurilor de muncă din programare și nu numai.
„Inginerii sunt primii afectați de integrarea AI, dar nu vor fi ultimii”, avertizează Molly Kinder, cercetătoare la Brookings Institution, specializată în piața muncii și inteligență artificială.
Tendința este una globală. Fondul suveran al Norvegiei a anunțat că nu își va mai extinde personalul din cauza automatizării, iar CEO-ul Shopify a transmis mesaje similare. DuoLingo, Alphabet (Google) și chiar Microsoft afirmă că deja peste 30% din codul generat este scris sau asistat de AI.
„Am putea spune că am atins vârful de angajare în cazul companiilor din grupul ‘Magnificent 7’,” susține Jeffrey Bussgang, partener la Flybridge Capital. „E posibil ca aceste companii să nu-și mai crească niciodată numărul de angajați, dar să continue să își sporească veniturile cu 20-30% anual”.
Un număr tot mai mare de companii din diverse sectoare — nu doar tehnologie — folosesc deja AI generativ pentru a-și eficientiza operațiunile în domenii precum programare, cercetare, servicii clienți sau marketing:
Volatilitatea cauzată de tarifele comerciale și haosul macroeconomic determină companiile să caute rapid alternative mai fiabile pentru procesul de recrutare și angajare. Potrivit economistului Nicholas Bloom (Stanford), multe firme analizează serios ideea de a reduce angajările sau chiar de a reduce definitiv efectivele totale de personal, optând pentru flexibilitatea și pentru costurile reduse ale automatizării.
„AI-ul devine soluția preferată, deoarece asigură eficiența într-o perioadă incertă”, a declarat el, citat de Bloomberg.
Ce urmează pentru piața muncii? Nu este încă clar dacă automatizarea accelerează în mod decisiv din cauza contextului economic sau dacă este o evoluție naturală a tehnologiei. Dar dacă AI continuă să avanseze ca soluție ieftină și scalabilă în contextul reticenței față de noi angajări, efectele asupra anumitor domenii de activitate – în special cele „digitale” – ar putea deveni dramatice.
„Iarna nu a venit încă”, concluzionează Bloom. „Dar se simte deja un aer rece în atmosferă”.