Prima pagină » Canada vrea să se alăture planului european de creștere a cheltuielilor pentru apărare. Intenția, alimentată de tensiunile cu administrația Trump

Canada vrea să se alăture planului european de creștere a cheltuielilor pentru apărare. Intenția, alimentată de tensiunile cu administrația Trump

Canada vrea să se alăture planului european de creștere a cheltuielilor pentru apărare. Intenția, alimentată de tensiunile cu administrația Trump
Foto: Shutterstock

Premierul Canadei, Mark Carney, a anunțat marți, în cadrul unui interviu acordat postului CBC, intenția sa ca țara să se alăture planului european ReArm Europe, un program major destinat creșterii semnificative a cheltuielilor de apărare pe continent în următorii cinci ani. Scopul acestui demers este reducerea dependenței Canadei față de Statele Unite în domeniul apărării.

„Șaptezeci și cinci de cenți din fiecare dolar canadian cheltuit pentru apărare ajung în Statele Unite. Nu este o strategie inteligentă,” a declarat Carney.

Această declarație vine într-un context de tensiuni între Canada și SUA, generate de amenințările președintelui Donald Trump. Cu toate acestea, Carney a mai afirmat anterior că este deschis să participe la un proiect american de apărare antirachetă propus de Trump, scrie BBC.

Creșterea capacității de apărare în fața amenințărilor globale

La o zi după declarațiile premierului, ministrul canadian al Apărării, David McGuinty, a transmis în cadrul unui târg militar că țara sa intenționează să-și sporească rapid capacitatea de apărare, ca răspuns la amenințările globale tot mai accentuate.

„Mediul de securitate global este astăzi volatil și incert,” a afirmat McGuinty miercuri, menționând războiul Rusiei în Ucraina și atitudinea tot mai agresivă a Chinei.

Ministrul a subliniat că pe viitor va exista un accent sporit pe regiunea Arctică, unde mai multe state contestă suveranitatea Canadei.

Apărarea, în centrul agendei guvernamentale

Marți, în cadrul discursului de deschidere a noului parlament, cunoscut sub numele de Speech from the Throne, apărarea a fost un punct important. Discursul a fost rostit în persoană de Regele Charles al III-lea, monarhul Canadei, în cadrul unei vizite regale menite să evidențieze identitatea și suveranitatea țării.

Discursul a inclus angajamente ferme privind „reconstruirea, reînarmarea și reinvestirea” în forțele armate canadiene. De asemenea, s-a menționat intenția guvernului de a întări relațiile de apărare cu aliații europeni și de a adera la planul ReArm Europe.

Presiuni NATO și creșterea cheltuielilor militare

Declarațiile oficialilor canadieni vin după ce secretarul general al NATO, Mark Rutte, a transmis că se așteaptă ca statele membre, inclusiv Canada, să-și majoreze cheltuielile militare anuale până la echivalentul a 5% din PIB-ul fiecărei țări.

Anterior, ținta NATO era stabilită la 2% din PIB, însă Rutte a subliniat necesitatea pregătirii pentru apărarea împotriva unor adversari tot mai puternici precum Rusia și China.

„Rusia s-a aliat cu China, Coreea de Nord și Iran,” a declarat Rutte luni, în cadrul unui forum NATO din SUA. „Ei își extind armatele și capacitățile militare. Se pregătesc pentru o confruntare pe termen lung.”

Planul de creștere a țintei de cheltuieli militare din cadrul NATO trebuie aprobat de liderii statelor membre, care se vor reuni în Olanda la sfârșitul lunii iunie.

Canada, sub presiunea criticiilor pentru cheltuieli militare insuficiente

Canada se confruntă de mult timp cu presiuni pentru că nu respectă țintele NATO, fiind acuzată anul trecut de președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, că „se agață de coada Americii”.

Liderii de afaceri canadieni au cerut guvernului să crească semnificativ cheltuielile în industria apărării, considerând acest lucru o oportunitate de stimulare economică.

În discursul său de miercuri, ministrul McGuinty a declarat că guvernul Carney va prioritiza achizițiile de tehnologie și echipamente militare de la companii canadiene.

Discuții privind sistemul american de apărare antirachetă Golden Dome

Săptămâna trecută, Carney a menționat că au loc discuții „la nivel înalt” cu SUA privind aderarea Canadei la sistemul american de apărare antirachetă Golden Dome, propus de Trump. În discursul regelui, s-a menționat că Canada dorește să continue negocierile cu SUA pe teme de securitate și comerț.

În aceeași zi, președintele american a postat pe rețeaua sa Truth Social că proiectul Golden Dome ar costa Canada 61 de miliarde de dolari dacă rămâne o „națiune separată, dar inegală”.

„Dar nu va costa NIMIC dacă devine al 51-lea stat al nostru,” a adăugat Trump, reiterând opinia sa frecventă că vecinul de la nord ar trebui să fie absorbit de SUA. „Ei iau în considerare oferta!” a afirmat el.

Reacții oficiale canadiene

Biroul premierului Carney a răspuns printr-un comunicat în care subliniază că acesta „a fost clar în fiecare ocazie, inclusiv în discuțiile cu președintele Trump, că Canada este o națiune independentă, suverană și va rămâne așa”.

În același timp, ambasadorul Canadei la ONU a republicat comentariul președintelui american pe platforma X, adăugând:

„În alt context, acest lucru s-ar numi un ‘șantaj de protecție’.”

Astfel, Canada pare hotărâtă să-și întărească poziția pe scena apărării europene și globale, în timp ce menține cu fermitate suveranitatea națională în fața presiunilor externe.

Alte articole importante
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Companii
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Meta, compania din spatele Facebook și Instagram, refuză oficial să semneze noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană. Gigantul tech acuză Bruxelles-ul de reglementări exagerate care ar putea pune frână dezvoltării AI în Europa și subliniază că UE merge într-o direcție greșită. Meta refuză să semneze noul cod de bune […]
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
În primele cinci luni ale anului 2025, România a produs mai puține gaze naturale decât în aceeași perioadă a anului trecut, marcând o scădere de 1,7%. În schimb, importurile au crescut spectaculos cu 61%. România scade în producția de gaze naturale, în schimb importă cu 61% mai mult Potrivit datelor publicate de Institutul Național de […]
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Remake-ul live-action al celebrului film animat „Lilo & Stitch”, creat de Disney, devine primul succes cinematografic al anului care depășește borna magică de 1 miliard de dolari, ceea ce propulsează Disney din nou în fruntea industriei de divertisment mondial. Disney intra pe box office-ul global cu desenul animat „Lilo & Stitch”, care aduce primul miliard […]
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
Companii
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
JPMorgan Chase face istorie în lumea financiară. Cu o valoare de piață care depășește acum totalul cumulat al celor mai mari trei rivali – Bank of America, Citigroup și Wells Fargo – banca condusă de Jamie Dimon a devenit, practic, un colos fără rival în SUA. În prima jumătate a anului, JPMorgan a obținut un […]
Extindere pe piața 5G: alte două noi companii au fost autorizate să furnizeze echipamente de infrastructură în România
Companii
Extindere pe piața 5G: alte două noi companii au fost autorizate să furnizeze echipamente de infrastructură în România
Tehnologia 5G prinde tot mai mult contur în România, după ce două noi companii au fost autorizate oficial pentru a introduce echipamente de infrastructură 5G pe piață. Decizia a fost publicată recent în Monitorul Oficial și vine ca o confirmare a planului guvernului de a grăbi modernizarea rețelelor naționale de comunicații. Vantage Towers SRL și […]
Sectorul cripto atinge un nou record și depășește valoarea de piață de 4 trilioane de dolari
Sectorul cripto atinge un nou record și depășește valoarea de piață de 4 trilioane de dolari
Piața cripto a atins un nou record istoric de 4 trilioane de dolari în capitalizare globală. Creșterea vine într-o săptămână marcată de decizii legislative majore în SUA și un val de optimism din partea investitorilor instituționali. Bitcoin a doborât noi recorduri, iar Ethereum a explodat, impulsionând și acțiunile companiilor crypto precum Coinbase și Robinhood. Piața […]