Investitorii, la fel ca și cumpărătorii obișnuiți, adoră să facă o afacere bună și evită să plătească prea mult. De aceea, analiștii financiari folosesc adesea expresii precum „ieftină”, „subevaluată” sau „se vinde cu discount” – când vorbesc despre o acțiune. Totodată, mulți sunt cei care transmit avertismente cu privire la piețele „supraevaluate” sau a unor sectoare „istoric scumpe”. Dar ce înseamnă, de fapt, aceste termeni?
„Probabil cea mai veche regulă în investiții este «cumpără ieftin, vinde scump»”, explică, pentru CNBC, Sam Stovall, strategul șef de investiții la CFRA. Deși pentru investitorii de retail se recomandă o abordare diversificată și pe termen lung, profesioniștii urmăresc ciclurile pieței, în care diferite tipuri de investiții alternează perioadele de performanță superioară sau inferioară.
Pentru a evalua cine conduce cursa, investitorii se uită adesea la un indicator cheie: raportul preț-câștiguri (P/E).
Pentru a determina dacă o acțiune este atractivă ca preț, analiștii de pe Wall Street nu se uită doar la prețul acțiunii, ci îl compară cu unul dintre indicatorii fundamentali ai companiei, cum ar fi vânzările, fluxul de numerar sau, cel mai frecvent, câștigurile.
Investitorii sunt dispuși să plătească mai mult decât valoarea câștigurilor curente ale companiei pentru a deține o parte din aceasta sub forma acțiunilor. Raportul P/E se calculează împărțind prețul acțiunii la câștigul pe acțiune (EPS).
De exemplu, dacă o acțiune costă 10 dolari și se estimează că va genera 2 dolari câștiguri pe acțiune în următoarele 12 luni, raportul P/E este 5.
Acest indicator singur nu spune prea multe, dar este extrem de util pentru comparații între companii, sectoare sau față de media istorică.
În prezent, acțiunile din indicele S&P 500 se tranzacționează la un raport P/E de 22,2 ori câștigurile estimate pentru anul următor, potrivit datelor S&P Capital IQ. Media ultimilor 10 ani a fost de 19,1, ceea ce indică faptul că piața este ușor supraevaluată, cu aproximativ 16% peste nivelul obișnuit.
Dacă ești în căutarea unor acțiuni „ieftine”, cele din indicele S&P MidCap 400 au un P/E de 16,2, ceea ce reprezintă o reducere de 13% față de media lor pe 10 ani și un discount de 25% față de S&P 500.
Raportul P/E este doar unul dintre multele instrumente pe care investitorii profesioniști le folosesc pentru a evalua dacă o companie este corect evaluată în raport cu valoarea sa reală. Cumpărarea acțiunilor care se tranzacționează la prețuri mai mici decât valoarea lor intrinsecă este cunoscută sub numele de investiție în valoare („value investing”), o strategie promovată de legende precum economistul Benjamin Graham și Warren Buffett, președintele Berkshire Hathaway.
Buffett susține că, dacă o companie are capacitatea de a crește câștigurile pe termen lung, investitorii vor recunoaște în cele din urmă succesul și vor crește prețul acțiunilor. Dacă o acțiune este „ieftină” pentru că piața nu îi recunoaște potențialul, atunci aceasta poate fi o oportunitate excelentă: „Ne poate oferi șansa să cumpărăm mai mult din ceva bun la un preț redus.”
Investitorii împart adesea acțiunile dintr-un indice precum S&P 500 în două categorii: acțiuni „growth” (de creștere), care sunt scumpe și se bazează pe așteptări mari de creștere, și acțiuni „value” (de valoare), care sunt mai ieftine.
În ultimul deceniu, acțiunile de creștere, dominate de companii tehnologice, au oferit randamente anuale de peste 15%, în timp ce acțiunile de valoare au avut un randament de aproximativ 12%.
Charles Rotblut, vicepreședintele Asociației Americane a Investitorilor Individuali, explică că aceste două stiluri de investiții alternează în performanță, chiar dacă în ultima perioadă acțiunile de creștere au dominat piața.
„Pentru investitorii în valoare, a părut că pendulul s-a blocat într-un șanț și nu a reușit să se întoarcă complet”, spune el.
Istoric, când investitorii au pariat masiv pe tehnologii noi și entuziasmante, prețurile acțiunilor au crescut rapid, după care au scăzut, iar acțiunile subevaluate au revenit în prim-plan. Momentul exact al acestei schimbări este greu de anticipat, dar piețele sunt ciclice și istoria tinde să se repete.
„Știm că pe termen lung există perioade în care creșterea performează mai bine și perioade în care valoarea domină, așa că vedem pendulul balansând între cele două,” conchide Rotblut. „Nu cred că de data aceasta este diferit”.