Prima pagină » Ce prevede planul de extindere a companiei Hidroelectrica în Republica Moldova: „Participarea activă la oportunitățile de achiziție de proiecte”

Ce prevede planul de extindere a companiei Hidroelectrica în Republica Moldova: „Participarea activă la oportunitățile de achiziție de proiecte”

Ce prevede planul de extindere a companiei Hidroelectrica în Republica Moldova: „Participarea activă la oportunitățile de achiziție de proiecte”
Plan de extindere a companiei Hidroelectrica în Republica Moldova

Hidroelectrica – cel mai mare și cel mai profitabil producător de energie din România – trebuie să se extindă în Republica Moldova, criteriu de performanță stabilit de Guvern pentru viitorii supraveghetori ai companiei, se arată  într-o “scrisoare de așteptări în procesul de selecție a membrilor Consiliului de Supraveghere al Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica” publicată, joi, de Ministerul Energiei.

Ministerul, care exercită – în numele statului – calitatea de acționar majoritar la Hidroelectrica, anunță un nou Consiliu de Supraveghere al companiei, pentru ca România să se conformeze cerințelor în materie de guvernanță corporativă cerute de Comisia Europeană.

Plan de extindere a companiei Hidroelectrica în Republica Moldova

Scrisoarea de aşteptări conţine o sinteză a obiectivelor financiare şi nonfinanciare ale societăţii, stabilite de autoritatea publică tutelară, în consultare cu acţionarii. Statul vrea ca Hidroelectrica să participe la oportunitățile de achiziție de proiecte/ capacități noi de generare energie electrică în principal din surse regenerabile, inclusiv la nivel regional și cu precădere în Republica Moldova. Prin urmare, unul dintre criteriile de performanță stabilite în această scrisoare de așteptări, menționat explicit în document, este intrarea Hidroelectrica pe piața din Republica Moldova, atât pe segmentul de producție de energie regenerabilă, cât și pe cel de furnizare.

“Dezvoltarea capacităților interne de M&A și participarea activă la oportunitățile de achiziție de proiecte/ capacități noi de generare energie electrică în principal din surse regenerabile, inclusiv la nivel regional ( și cu precădere în Republica Moldova)”, se arată în documentul citat, care prevede “participarea activă la oportunitățile de achiziție de portofolii de furnizare, inclusiv la nivel regional si cu precădere în Republica Moldova”.

Europa dorește să devină un continent neutru climatic până în 2050

În anul 2023, în mixul producției de energie electrică, zona hidro a avut 32%, potrivit datelor publicate de Transelectrica.

Analiza Transelectrica privind producția de energie electrică în România

 

Sistarea aprovizionării cu resurse energetice primare din afara UE și măsurile de embargo ale UE față de anumite surse de combustibili accentuează vulnerabilitatea energetică a României. Având în vedere că alimentarea cu energie susține capacitatea statului de a răspunde eficient amenințărilor, existența surselor constante de energie este esențială pentru funcționarea infrastructurilor critice (spitale, comunicații, transport și apărare), se arată în documentul citat. De asemenea, o provocare semnificativă pe termen scurt, mediu și lung pentru sectorul energetic românesc este aceea de a contribui la realizarea obiectivului Uniunii Europene de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic la orizontul anului 2050.

Printre obiectivele pe termen lung ale companiei se numără, potrivit documentului citat, prioritizarea securității de aprovizionare și a capacității de răspuns la crize, dezvoltarea sectorului energetic pe principiul eficienței și raționalității economice și atingerea neutralității climatice până în 2050.

Hidroelectrica asigură 27% din producția de energie a țării

Cu o producție medie în ultimii 10 ani de peste 15.8 TWh, generată în sucursale amplasate strategic, Hidroelectrica furnizează cca. 27% din producția totală a țării, în funcție de hidraulicitatea anului.

Pe lângă producerea de energie electrică în hidrocentrale, vânzarea de energie electrică și furnizarea de servicii de sistem pentru SEN, Hidroelectrica realizează și servicii de gospodărire a apelor din acumulările proprii prin furnizarea de apă brută, regularizări de debite, protecție împotriva inundațiilor, asigurarea de debite si alte servicii comune de gospodărire a apelor, asigurarea navigatiei pe fluviul Dunarea prin ecluzare. In amenajările hidroenergetice de pe râurile interioare aflate în administrarea Societatii, realizeaza controlul si asigură atenuarea undelor de viitură pentru tranzitarea debitelor catastrofale.

“Având în vedere imperativul securității energetice, în care sectorul energetic se confruntă cu provocări semnificative ce derivă din fluctuațiile pieței și vulnerabilitățile regionale cauzate de războiul provocat de invadarea Ucrainei de către Federația Rusă și, implicit, de poziția geostrategică a României la granița de est a Uniunii Europene, este necesară construirea unui sector energetic rezilient, capabil de a reacționa prompt și eficient”, se arată în documentul citat.

Alte articole importante
OpenAI negociază cu Microsoft pentru noi fonduri şi o posibilă listare la bursă
Companii
OpenAI negociază cu Microsoft pentru noi fonduri şi o posibilă listare la bursă
Într-un moment în care piața globală a inteligenței artificiale evoluează rapid, OpenAI și Microsoft poartă discuții avansate pentru a renegocia acordul care stă la baza colaborării lor strategice. Obiectivul este adaptarea structurii parteneriatului pentru a permite OpenAI să se poziționeze cât mai favorabil în vederea unei eventuale listări publice. Microsoft, acces preferențial la tehnologiile OpenAI […]
De ce cresc vânzările locuințelor de lux în Emiratele Arabe? Politicile fiscale care atrag elitele financiare
De ce cresc vânzările locuințelor de lux în Emiratele Arabe? Politicile fiscale care atrag elitele financiare
De la cultură și stabilitate economică, la randamente mai mari și politici atractive pentru investitori, spațiul Emiratelor Arabe Unite, în mod special Dubai, oferă suficiente argumente pentru a atrage un număr tot mai mare de cumpărători bogați. Piața imobiliară de lux a înregistrat o creștere spectaculoasă în 2024, cu un salt de 30% al vânzărilor […]
Cele mai profitabile companii din lume în 2024. Gigantul tech care are un profit de două milioane de dolari pe angajat
Companii
Cele mai profitabile companii din lume în 2024. Gigantul tech care are un profit de două milioane de dolari pe angajat
Într-un an marcat de creșterea inteligenței artificiale, restructurări masive și digitalizare accelerată, indicatorii tradiționali precum cifra de afaceri sau numărul de angajați nu mai reflectă fidel performanța economică reală. O analiză realizată de BestBrokers, pe baza datelor financiare ale celor mai mari 235 de companii globale, ne arată care sunt liderii profitabilității per angajat și […]
Trump promite $1 trilion în schimbul păcii cu Israel? Vizita spectaculoasă în Arabia Saudită ascunde o miză uriașă
Trump promite $1 trilion în schimbul păcii cu Israel? Vizita spectaculoasă în Arabia Saudită ascunde o miză uriașă
Donald Trump a revenit cu un nou turneu diplomatic în Orientul Mijlociu cu gândul să asigure investiții masive în SUA și să repornească discuțiile tensionate privind normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel. Însă conflictul devastator din Gaza și jocurile de culise dintre marile puteri complică ambițiile actualului președinte american. Arabia Saudită își pierde apetitul […]
Adio mod „avion”! United Airlines oferă internet gratuit Starlink la bordul aeronavelor sale
Companii
Adio mod „avion”! United Airlines oferă internet gratuit Starlink la bordul aeronavelor sale
Industria aviatică se află în plină transformare digitală, iar United Airlines introduce Wi-Fi gratuit pe aeronavele sale, ceea ce reprezintă un pas major în revoluționarea experienței de zbor. Aceasta devine prima companie aeriană americană care oferă internet gratuit printr-un parteneriat cu Starlink de la SpaceX. Tehnologia va fi disponibilă la bordul aeronavelor sale, inclusiv pe […]
SUA și China anunță „progrese semnificative” în reducerea deficitului comercial bilateral
SUA și China anunță „progrese semnificative” în reducerea deficitului comercial bilateral
Într-un climat economic global marcat de incertitudini și confruntări comerciale, Statele Unite și China par să fi făcut un pas important spre detensionarea relațiilor bilaterale, după două zile de negocieri intense desfășurate la Geneva. Cele două superputeri au înregistrat „progrese semnificative” în cadrul negocierilor pentru diminuarea deficitului comercial bilateral, potrivit unei declarații oficiale transmise de […]