Camioanele pe hidrogen produse de americanii de la Nikola au fost scoase oficial la licitație, marcând una dintre ultimele etape ale procesului de lichidare a activelor după ce firma a declarat faliment în februarie 2025.
Decizia vine după ce compania de peste Ocean nu a reușit să găsească un cumpărător sau să obțină fonduri suplimentare pentru a menține operațiunile active.
Foto: Gordon Brothers
Casa de licitații Gordon Brothers a ajuns la un acord cu oficialii Nikola pentru achiziționarea activelor legate de transportul pe bază de hidrogen, iar acesta a fost aprobat de tribunalul de faliment din statul Delaware. Zilele trecute, casa de licitații a publicat un catalog detaliat cu bunurile disponibile, care include informații despre vehiculele și echipamentele scoase la vânzare.
Potrivit reprezentanților Gordon Brothers, valoarea totală a activelor scoase la licitație este estimată la 114 milioane de dolari. Între acestea se numără și cele 103 camioane de serie alimentate cu celule de combustie pe bază de hidrogen, precum și baterii de rezervă, anvelope și alte componente. În plus, sunt scoase la vânzare și echipamente pentru stocarea, alimentarea și testarea hidrogenului, unele încă nefolosite.
Această licitație vine la mai bine de o lună după ce startup-ul de vehicule electrice Lucid Motors a cumpărat fabrica Nikola din Arizona, precum și sediul central al companiei. În cadrul acelei tranzacții, Lucid a preluat și aproximativ 300 de angajați ai startup-ului, valoarea totală a tranzacției fiind estimată la 30 de milioane de dolari (în numerar și alte forme de compensații), potrivit Techcrunch.com.
Activele Nikola scoase la vânzare ar putea reprezenta o oportunitate pentru companii din Asia sau din Europa care explorează în continuare soluții pe bază de hidrogen, în special în sectorul transportului greu și al infrastructurii verzi.
Pe de altă parte, vânzarea acestor active poate fi văzută și ca un semnal de alarmă privind viabilitatea economică a hidrogenului într-o piață globală tot mai orientată spre soluții electrice.
Foto: Nikolamotor.com
Licitația activelor Nikola are loc într-un moment delicat pentru tehnologia bazată pe hidrogen. Deși promite emisii zero și autonomie mare, nu a reușit încă să se impună ca o alternativă viabilă la scară largă în fața bateriilor electrice sau a biocombustibililor.
Acesta este un final nedorit și, cumva, neașteptat pentru o companie care nu demult semnase un acord cu gigantul General Motors. De altfel, Nikola era văzută ca o companie cu un imens potențial mai ales prin prisma camionului său alimentat cu hidrogen. Asta nu a fost, însă, suficient, mai ales din cauza costurilor ridicate, a lipsei unei infrastructuri și complexității logistice. Toate acestea fac, de altfel, din hidrogen o opțiune riscantă în momentul de față pentru mulți investitori, potrivit InsideEVs.
Mai mult decât atât, în Statele Unite, sprijinul guvernamental pentru hidrogen este sub presiune. O parte a noii agende politice republicane vizează anularea subvențiilor introduse de administrația Joe Biden pentru dezvoltarea tehnologiilor verzi, între care și energia pe bază de hidrogen.