Marilyn Monroe spunea cândva că diamantele, mai ales cele montate în bijuterii, sunt cele mai bune prietene ale femeilor.
Fascinația lor nu se oprește aici: bărbații sunt la fel de atrași de aceste pietre prețioase, poate datorită strălucirii lor deosebite, dar, mai ales, pentru valoarea excepțională pe care o pot atinge. Uneori, această valoare devine chiar imposibil de estimat. Zilele trecute, un diamant albastru foarte rar, de 10,03 carate, cunoscut sub numele de „Albastrul Mediteranean”, a fost adjudecat la o licitație organizată la Geneva. Suma impresionantă pentru care a fost vândut se cifrează la 21,5 de milioane de dolari și a fost plătită de o colecționară din Statele Unite – a cărei identitate nu a fost dezvăluită.
Fotografii: Sotheby’s
Diamantele albastre sunt printre cele mai rare și mai valoroase pietre prețioase din lume, datorită compoziției chimice unice (prezența borului), care le oferă nuanța lor distinctivă și strălucitoare.
Ca toate diamantele, și cele albastre sunt clasificate în funcție de patru criterii, și anume culoarea, claritatea, tăietura și greutatea în carate. Cu toate acestea, când vine vorba de diamantele albastre, culoarea joacă cel mai important rol în determinarea valorii acestei pietre.
Institutul Gemologic din America (GIA) clasifică diamantele albastre pe baza mai multor aspecte, inclusiv nuanța (care poate varia de la un albastru pal, la un albastru-gri mai intens), tonul (de la deschis la închis) și saturația (cât de vie pare culoarea), potrivit Sotheby’s.
Diamantele albastre sunt clasificate pe o scară specifică, de la „Fancy Light Blue” la „Fancy Dark Blue”. Cele mai prețioase sunt clasificate ca „Fancy Vivid Blue”, care prezintă cea mai puternică saturație și cele mai intense nuanțe de albastru. De fapt, doar 1% din totalul diamantelor albastre se încadrează în această râvnită categorie, „Fancy Vivid”, ceea ce le face unele dintre cele mai căutate pietre prețioase din lume.
Printre cele mai renumite locuri de extracție a diamantelor albastre se numără minele din Africa de Sud, în special celebra mină Cullinan, precum și regiuni din India și din Australia.
Potrivit reprezentanților casei de licitații londoneză Sotheby’s, găsirea unui diamant albastru este un eveniment incredibil de rar. „Mediteranean Blue” a fost realizat dintr-un diamant brut de 31,94 carate, extras în 2023 din legendarele mine Cullinan din Africa de Sud. Diamantul brut a fost studiat timp de un an, iar tăierea și lustruirea pietrei brute a durat încă șase luni.
Diamantul fusese evaluat inițial la 20 de milioane de dolari, dar a stârnit un interes peste așteptări în rândul colecționarilor și a încheiat licitația la 21,5 milioane, potrivit Forbes.
Și pentru că am precizat suma pentru care a fost vândut acest diamant, haideți să vedem care sunt cele mai scumpe șase diamante albastre din lume (sumele sunt estimative):
Greutate: 15,10 carate
Anul vânzării: 2022, Sotheby’s Hong Kong
Detalii: Un diamant albastru excepțional, de mărime rară, tăiat dintr-o piatră brută de 39,34 carate. Este unul dintre cele mai mari diamante albastre de calitate „Fancy Vivid Blue” scoase vreodată la licitație.
Greutate: 12,03 carate
Anul vânzării: 2015, Sotheby’s Geneva
Detalii: A fost cumpărat de miliardarul Joseph Lau din Hong Kong pentru fiica sa Josephine. Este unul dintre cele mai pure diamante albastre, clasificat „Fancy Vivid Blue”.
Greutate: 14,54 carate
Anul vânzării: 2017, Sotheby’s Geneva
Detalii: Aceștia sunt cei mai valoroși cercei vânduți vreodată la licitație. Diamantul Apollo este clasificat Fancy Vivid Blue, iar diamantul Artemis este un Fancy Intense Pink. Ambele au fost achiziționate de același cumpărător anonim și vor fi păstrate împreună ca cercei.
Greutate: 9,75 carate
Anul vânzării: 2014, Sotheby’s New York
Detalii: Este un diamant rar „Fancy Vivid Blue” și a fost achiziționat de un colecționar anonim pentru o sumă impresionantă.
Greutate: 9,75 carate
Anul vânzării: 2016, Sotheby’s Hong Kong
Detalii: Această bijuterie rară a făcut parte din colecția De Beers Millennium Jewels, care a fost prezentată alături de The Steinmetz Group pentru a marca începutul mileniului.
Greutate: 11,28 carate
Anul vânzării: 2016, Sotheby’s New York
Detalii: clasificat drept diamant de tip IIb, una dintre cele mai rare și mai râvnite categorii de diamante.