Prima pagină » Reinventarea ciocolatei. Nestle a pus la punct o nouă tehnică de prelucrare a fructului de cacao, care schimbă regulile jocului

Reinventarea ciocolatei. Nestle a pus la punct o nouă tehnică de prelucrare a fructului de cacao, care schimbă regulile jocului

Reinventarea ciocolatei. Nestle a pus la punct o nouă tehnică de prelucrare a fructului de cacao, care schimbă regulile jocului
Nestle a pus la punct o nouă tehnică de prelucrare pentru cacao. Foto: Freepik

Gigantul elvețian Nestle semnalează o transformare majoră în modul în care este produsă ciocolata, anunțând obținerea unui brevet pentru o metodă inovatoare ce valorifică aproape întregul fruct de cacao, nu doar boabele, așa cum se obișnuia până acum. Această tehnică nouă permite utilizarea a până la 30% mai mult din pulpă, placenta și cojile păstăi de cacao, menținând aromele distincte ale ciocolatei fără compromis.

Cum funcționează noua tehnologie Nestle

Față de metodele tradiționale care folosesc doar boabele din păstăile de cacao, noua procedură dezvoltată de echipa de cercetare și dezvoltare Nestle constă în colectarea întregului conținut al păstăii sub formă umedă. Această masă este apoi supusă unui proces natural de fermentare, etapa cheie pentru eliberarea aromei intense de ciocolată.

Ulterior, masa fermentată este măcinată, prăjită și uscată pentru a deveni fulgi de ciocolată, ce pot fi integrați în rețetele clasice fără a afecta gustul final al produsului, anunță compania.

Beneficii pentru mediu și pentru cultivatorii de cacao

Pe lângă faptul că reduce considerabil cantitatea de deșeuri rezultate în timpul procesului de fabricație, noua tehnologie contribuie la creșterea randamentului și implicit a valorii pe care fermierii o pot obține din culturile lor. Aceștia vor putea, în plus, să aloce mai mult timp practicilor agricole eficiente datorită optimizării resurselor.

Comentarii din industrie și perspective pentru viitor

Louise Barrett, șefa centrului de cercetare Nestle pentru produse de cofetărie de la York, Marea Britanie, a explicat că:

„Schimbările climatice afectează din ce în ce mai mult producția globală de cacao, astfel că explorăm soluții inovatoare ce pot sprijini fermierii să-și maximizeze potențialul recoltei. Această tehnică revoluționară permite o utilizare mai eficientă a fructului și ne ajută să oferim consumatorilor o ciocolată delicioasă. Deși proiectul este încă în faza pilot, analizăm posibilitatea implementării la scară largă.”

Contexte economice și climatice ce justifică inovația

Anunțul Nestle vine după o perioadă de creștere record a prețurilor la cacao, cauzată de recolte slabe în principalele regiuni producătoare, precum Coasta de Fildeș și Ghana. Factorii climatici precum ploile torențiale, bolile plantelor și seceta au afectat negativ randamentele.

Deși prețurile au început să se stabilizeze recent, schimbările climatice continuă să reprezinte o amenințare majoră pentru viitorul alimentării cu cacao, determinând companii precum Nestlé să investească în tehnologii sustenabile și eficiente.

Această nouă metodă de extracție valorifică integral materia primă și oferă o alternativă promițătoare pentru întreaga industrie a ciocolatei, care trebuie să se adapteze unui climat în schimbare și cerințelor consumatorilor pentru produse sustenabile și de calitate.

Alte articole importante
Unde se ridică un mega-oraș de peste 180 miliarde $ (VIDEO)
Unde se ridică un mega-oraș de peste 180 miliarde $ (VIDEO)
Pe malul Mării Mediterane ia naștere un mega-oraș de peste 180 miliarde $, care va deveni un hub urban și economic de referință în regiune. Proiectul combină infrastructură ultramodernă, facilități rezidențiale și comerciale și concepte inovatoare de dezvoltare urbană, marcând o nouă eră a metropolelor globale. Cel mai scump proiect urban va fi ridicat în […]
Costul iluziilor: cinci tipuri de „lux” pe care Europa nu și le mai permite
Costul iluziilor: cinci tipuri de „lux” pe care Europa nu și le mai permite
Europa se confruntă cu o criză structurală și trebuie să înțeleagă că modelul său economic și geopolitic nu mai este sustenabil, scriu analiștii The Economist. Războiul, protecționismul și stagnarea economică sunt dovezi ale costurilor antrenate de politicile sale de autosuficiență. Ca o familie nobiliară care își maschează conturile goale, Europa trebuie să renunțe la luxurile […]
Cum arată croaziera de 15.000 de euro pentru care românii plătesc tot mai des să ajungă la capătul lumii
Cum arată croaziera de 15.000 de euro pentru care românii plătesc tot mai des să ajungă la capătul lumii
Tot mai mulți români aleg să-și petreacă vacanțele la capătul lumii, într-un loc unde liniștea absolută întâlnește aventura pură. Antarctica, considerată ultima frontieră turistică a planetei, devine noua destinație de vis pentru călătorii români cu spirit de explorator. O croazieră de expediție, în valoare de nu mai puțin de 15.000 de euro, promite o experiență […]
Trenul Orient Express revine în Italia cu o experiență de lux de 24 de ore. Cât costă călătoria
Trenul Orient Express revine în Italia cu o experiență de lux de 24 de ore. Cât costă călătoria
Italia pune din nou pe şine un nou simbol al eleganței și nostalgiei anilor ’50-’60. Trenul La Dolce Vita Orient Express, un hotel de lux pe șine, promite o experiență unică între design retro, gastronomie de top și peisaje spectaculoase. Preţurile încep de la 3.500 de euro de persoană. Călătoria începe la Roma, în stil […]
În ce țară sunt produse faimoasele cosmetice coreene?
În ce țară sunt produse faimoasele cosmetice coreene?
Coreea de Sud este al treilea exportator mondial de produse cosmetice, după Franța și Statele Unite. Exporturile sud-coreene de cosmetice au crescut de la 650 milioane de dolari în 2011, la 4 miliarde în 2017 și 10 miliarde în 2024. Performanța excepțională a Coreei este susținută de faimosul concept K-beauty, un ritual care pendulează, de […]
Mii de români, vizați de fraude online cu reduceri false și site-uri fantomă de Black Friday
Mii de români, vizați de fraude online cu reduceri false și site-uri fantomă de Black Friday
Sezonul reducerilor de Black Friday nu aduce doar chilipiruri, ci și un val de fraude online. Experții în securitate cibernetică avertizează că infractorii digitali exploatează febra cumpărăturilor și pun în scenă scheme sofisticate pentru a fura datele bancare ale utilizatorilor. Site-urile clonă, link-urile capcană și ofertele „prea bune ca să fie adevărate” fac parte din […]