Gigantul elvețian Nestle semnalează o transformare majoră în modul în care este produsă ciocolata, anunțând obținerea unui brevet pentru o metodă inovatoare ce valorifică aproape întregul fruct de cacao, nu doar boabele, așa cum se obișnuia până acum. Această tehnică nouă permite utilizarea a până la 30% mai mult din pulpă, placenta și cojile păstăi de cacao, menținând aromele distincte ale ciocolatei fără compromis.
Față de metodele tradiționale care folosesc doar boabele din păstăile de cacao, noua procedură dezvoltată de echipa de cercetare și dezvoltare Nestle constă în colectarea întregului conținut al păstăii sub formă umedă. Această masă este apoi supusă unui proces natural de fermentare, etapa cheie pentru eliberarea aromei intense de ciocolată.
Ulterior, masa fermentată este măcinată, prăjită și uscată pentru a deveni fulgi de ciocolată, ce pot fi integrați în rețetele clasice fără a afecta gustul final al produsului, anunță compania.
Pe lângă faptul că reduce considerabil cantitatea de deșeuri rezultate în timpul procesului de fabricație, noua tehnologie contribuie la creșterea randamentului și implicit a valorii pe care fermierii o pot obține din culturile lor. Aceștia vor putea, în plus, să aloce mai mult timp practicilor agricole eficiente datorită optimizării resurselor.
Louise Barrett, șefa centrului de cercetare Nestle pentru produse de cofetărie de la York, Marea Britanie, a explicat că:
„Schimbările climatice afectează din ce în ce mai mult producția globală de cacao, astfel că explorăm soluții inovatoare ce pot sprijini fermierii să-și maximizeze potențialul recoltei. Această tehnică revoluționară permite o utilizare mai eficientă a fructului și ne ajută să oferim consumatorilor o ciocolată delicioasă. Deși proiectul este încă în faza pilot, analizăm posibilitatea implementării la scară largă.”
Anunțul Nestle vine după o perioadă de creștere record a prețurilor la cacao, cauzată de recolte slabe în principalele regiuni producătoare, precum Coasta de Fildeș și Ghana. Factorii climatici precum ploile torențiale, bolile plantelor și seceta au afectat negativ randamentele.
Deși prețurile au început să se stabilizeze recent, schimbările climatice continuă să reprezinte o amenințare majoră pentru viitorul alimentării cu cacao, determinând companii precum Nestlé să investească în tehnologii sustenabile și eficiente.
Această nouă metodă de extracție valorifică integral materia primă și oferă o alternativă promițătoare pentru întreaga industrie a ciocolatei, care trebuie să se adapteze unui climat în schimbare și cerințelor consumatorilor pentru produse sustenabile și de calitate.