O companie slovacă ar putea revoluționa mobilitatea urbană alternativă, urmând să lanseze o mașină zburătoare de ultimă generație. În peisajul tehnologic dinamic al vehiculelor aeriene, Klein Vision se pregătește să demareze producția de serie al modelului AirCar, un vehicul care poate zbura cu o autonomie de 1000 de kilometri, pentru a-și continua, apoi, călătoria în modul rutier, la fel ca un automobil convențional.
Fotografii: Klein Vision
În contextul în care conceptul de mobilitate urbană evoluează rapid, vehiculele zburătoare devin tot mai mult o realitate palpabilă decât o idee science-fiction. Slovacii de la Klein Vision vor lansa în producția de serie modelul inovat AirCar, care promite performanțe deosebite.
Această mașină zburătoare va fi capabilă să atingă viteze aeriene de până la 250 km/h și viteze rutiere de maximum 200 km/h. Trecerea de la modul rutier la cel aerian se realizează în mai puțin de două minute, prin intermediul unui sistem automat de transformare care implică extinderea aripilor prin simpla apăsare a unui buton, aflăm de pe site-ul oficial al companiei Klein Vision.
AirCar 2 are 5,8 metri în lungime, fiind ușor de parcat în spații obișnuite, la fel ca un automobil convențional. Pentru decolare, este necesară deplasarea la un aerodrom, acolo unde vehiculul își activează configurația de zbor. Autonomia în aer atinge 1.000 km, ceea ce îl face ideal pentru zboruri regionale sau interurbane fără escală. După aterizare, vehiculul revine în modul rutier, continuându-și călătoria pe șosea.
Potrivit oficialilor companiei, AirCar poate atinge o viteză de 195 km/h la o altitudine de 2.500 de metri. Aceasta este aproximativ altitudinea de croazieră și viteza maximă a unui avion de mici dimensiuni Cessna Skyhawk.
AirCar 2 funcționează în prezent pe bază de combustibil convențional, fiind echipat cu un motor pe benzină de 280 CP. Planurile pe termen mediu ale slovacilor vizează tranziția către o propulsie 100% electrică, în ton cu tendințele globale de decarbonizare și de electrificare a transportului.
Proiectul a fost inițiat în 2016, iar primul prototip a fost deja testat cu succes. Acesta a acumulat peste 500 de decolări și aterizări și peste 170 de ore de zbor, ceea ce confirmă fiabilitatea și stabilitatea tehnologiei, potrivit Driving.ca.
În 2021 a obținut un Certificat de Navigabilitate din partea Autorității Slovace de Transport. Aceasta reprezintă o etapă crucială în materie de reglementare, care demonstrează că AirCar îndeplinește standardele de siguranță necesare atât pentru utilizarea rutieră, cât și pentru cea aeriană, conform TWPWorld.
Klein Vision reușește să se diferențieze de alți giganți din domeniul mobilității aeriene, precum Joby Aviation sau Xpeng, prin abordarea sa practică. AirCar este un vehicul hibrid complet funcțional, care combină eficient drumul și aerul într-un singur produs comercializabil.
„Având în vedere că mobilitatea aeriană globală este estimată să atingă 162 de miliarde de dolari până în 2034 și să crească cu o rată anuală compusă de peste 50%, credem că prototipul de producție pe care îl dezvăluim anul acesta poziționează Klein Vision în fruntea acestei transformări”, spun reprezentanții Klein Vision.