Rusia a semnat un acord cu China pentru construirea unei centrale nucleare pe Lună, un proiect ambițios ce face parte din planurile celor două țări de a dezvolta Stația Internațională de Cercetare Lunară (ILRS), condusă în comun. Potrivit unui memorandum de cooperare semnat recent, centrala ar urma să fie finalizată până în 2036.
Această veste vine la scurt timp după ce NASA a dezvăluit propunerea bugetară pentru anul 2026, care prevede anularea planurilor agenției pentru o bază orbitală lunară.
Construirea reactorului chinez-rus va fi realizată probabil în mod autonom, „fără prezența oamenilor”, a declarat Yury Borisov, directorul general al agenției spațiale ruse Roscosmos, într-un interviu acordat în 2024 publicației de stat TASS. Deși detaliile privind modul în care acest lucru va fi posibil rămân neclare, Borisov a precizat că pașii tehnologici sunt „aproape gata”.
„Stația va desfășura cercetări fundamentale spațiale și va testa tehnologia pentru operațiuni pe termen lung fără echipaj la ILRS, cu perspectiva prezenței umane pe Lună”, a transmis Roscosmos într-un comunicat din 8 mai, după semnarea memorandumului.
Noua stație de cercetare, o bază lunară permanentă și cu echipaj, situată la Polul Sud lunar, a atras deja 17 țări care au aderat la program, printre care Egipt, Pakistan, Venezuela, Thailanda și Africa de Sud. Misiunea Chang’e-8 a Chinei, programată pentru 2028, va pune bazele acestei stații, fiind prima misiune chineză care va aduce un astronaut pe suprafața lunară, scrie Live Science
Planul pentru ILRS a fost dezvăluit pentru prima dată în iunie 2021, când China și Rusia au anunțat că vor lansa componentele unei baze robotizate pe Lună prin cinci lansări cu rachete super-grele între 2030 și 2035.
După stabilirea acestor elemente de bază, China intenționează să efectueze lansări suplimentare pentru extinderea bazei, conectând-o la o stație spațială aflată pe orbită lunară și la două noduri situate la ecuatorul și pe partea îndepărtată a Lunii, a explicat Wu Yanhua, principalul proiectant al programului chinez de explorare profundă, într-o conferință de presă din 2024, conform agenției Xinhua.
Acest model extins, care va pune bazele pentru aterizări cu echipaj uman pe Marte, ar urma să fie finalizat până în 2050.
„Va fi alimentat de generatoare solare, radioizotopice și nucleare”, a spus Wu. „Va include, de asemenea, rețele de comunicații lună-Pământ și comunicații rapide pe suprafața lunară, precum și vehicule lunare precum un hopper, un vehicul fără pilot cu autonomie mare și rover-e presurizate și nepresurizate pentru echipaj.”
Memorandumul semnat reflectă ambițiile tot mai mari ale Chinei în domeniul spațial. Țara are o prezență pe Lună continuă din 2013, când misiunea Chang’e 3 a plasat un rover pe Lună. Misiunile ulterioare au adus mai mulți roboți de tip rover pe Lună și Marte, au colectat mostre de pe fața apropiată și cea îndepărtată a Lunii și au cartografiat suprafața lunară.
Cursa Chinei pentru construirea unei baze pe Lună se desfășoară în paralel cu programul Artemis al SUA, care a fost recent afectat de întârzieri. Artemis III, misiunea care va readuce astronauții NASA pe satelitul natural al Pământului pentru prima dată în peste 50 de ani, este programată pentru lansare în 2027.
Între timp, viitorul stației spațiale lunare planificate de NASA, denumită Gateway și inițial programată pentru lansare în 2027, este incert după ce administrația Trump a propus în bugetul pentru 2026 anularea acestei misiuni, în ciuda progreselor semnificative în construcția modulelor.