Prima pagină » China testează un beton inovator, capabil să oprească avioanele la aterizare

China testează un beton inovator, capabil să oprească avioanele la aterizare

China testează un beton inovator, capabil să oprească avioanele la aterizare
Fotografii: Pixabay

China a dezvoltat un beton inovator, capabil să oprească aeronave de mari dimensiuni în timpul aterizărilor de urgență, funcționând ca o „pernă de aer”, care absoarbe energia impactului.

Această inovație promite să îmbunătățească semnificativ siguranța pistelor de aterizare, fiind deja testată cu succes în mai multe aeroporturi din China.

China dezvoltă un beton cu funcție de frânare controlată pentru pistele de aterizare

China testează un beton inovator capabil să oprească avioanele la aterizare în siguranță

Cercetătorii chinezi au dezvoltat acest sistem de siguranță dedicat pistelor de aterizare, care utilizează un tip special de beton spumos, foarte ușor, supranumit „beton bezea”. Acest material permite oprirea lină a aeronavelor de mari dimensiuni în timpul aterizărilor de urgență.

Invenția aparține Academiei de Materiale de Construcție din China (CBMA) Co., Ltd., realizată în colaborare cu Academia Chineză de Știință și Tehnologie a Aviației Civile și o firmă tehnologică afiliată acesteia, care are sediul în Beijing. Proiectul a fost recompensat recent cu premiul al doilea pentru inovație de către Federația Chineză a Materialelor de Construcție, potrivit publicației Science and Technology Daily, citată de agenția de presă Xinhua.

Materialul este asemănător betonului clasic, dar cu o porozitate de peste 80% și cu o densitate de doar 200 kg/m³, fiind de zece ori mai ușor decât betonul standard. Acesta funcționează pe principiul „barierei moi”, absorbind energia cinetică a avionului printr-un proces de zdrobire controlată. „Pare solid, dar se sfărâmă la impact, încetinind avionul fără șocuri violente”, explică Fang Jun, inginer cercetător în cadrul CBMA,.

Aterizările și decolările sunt etape critice în aviație, iar pentru a reduce riscul de accidente, Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO) impune existența unor zone de siguranță (RESA) la capătul pistelor, care să aibă o lungime de cel puțin 90 de metri.

Mai ieftin și mai durabil

În trecut, au fost folosite în aceste zonesoluții clasice, ineficiente, precum bazine cu apă, pășuni, soluri sau nisip, însă toate acestea prezintă limite semnificative.

„Bazinele îngheață iarna și atrag animale, iar solurile sunt instabile din cauza umidității și temperaturii”, explică Fang Jun.

Din acest motiv, cercetătorii chinezi au fost nevoiți să controleze cu mare precizie comportamentul la colaps al betonului spumos, pentru a garanta o absorbție eficientă a energiei.

Spre exemplu, pentru un avion de tip Boeing 747, betonul spumos trebuie să aibă o rezistență foarte precisă la compresiune, situată între 0,30 și 0,35 megapascali.

„La betonul obișnuit, o rezistență mai mare e preferabilă, dar în cazul nostru, eficiența vine din menținerea rezistenței la un nivel mai scăzut și constant”, a precizat cercetătorul.

La nivel internațional, se folosește adesea ciment pe bază de sulfoaluminat de calciu, care se întărește rapid și facilitează formarea materialului. Totuși, costul ridicat al acestuia reprezintă un obstacol pentru aeroporturile mai mici, care au bugete limitate. În plus, acest ciment poate deveni casant în timp. Prin urmare, echipa chineză caută soluții mai accesibile și mai durabile, bazate pe ciment convențional.

Tehnologii avansate pentru stabilitate

Etapa de spumare este esențială în fabricarea betonului ultraușor. Potrivit experților chinezi, practic este vorba despre injectarea de bule de aer în amestecul de beton, iar pentru a stabiliza aceste bule, cercetătorii au folosit un agent special pe bază de maleat de colofoniu (sacâz). Acesta creează o peliculă densă și rezistentă în jurul fiecărei bule, o adevărată „armură” microscopică ce împiedică prăbușirea structurii, informează China Daily.

În plus, a fost dezvoltată o tehnologie de reglare a rezistenței în două etape, care controlează evoluția în timp a durabilității materialului. Acest sistem permite compensarea degradării cauzate de factorii de mediu, asigurând performanță pe termen lung în condiții reale de utilizare.

Până în prezent, sistemul a fost implementat în 14 aeroporturi din China. Monitorizarea realizată timp de un an într-un aeroport din orașul Nyingchi din regiunea autonomă Xizang (Tibet), a arătat o fluctuație de doar 3% a caracteristicilor materialului, o valoare mult sub limita acceptată de 10%. Aceste rezultate confirmă eficiența și stabilitatea betonului spumos în condiții extreme.

Alte articole importante
Cele mai frumoase aeroporturi din lume în 2025. Sustenabilitate, natură și lumină naturală
Cele mai frumoase aeroporturi din lume în 2025. Sustenabilitate, natură și lumină naturală
Călătorii rareori se opresc să admire arhitectura aeroporturilor, fie că aleargă spre poarta de îmbarcare sau își petrec ore în tranzit. Totuși, elementele estetice, precum o fântână sau un plafon inedit, pot face așteptarea mai plăcută. Prix Versailles – un premiul global de arhitectură – a publicat recent lista cu cele mai frumoase aeroporturi din […]
Problemele se țin lanț pentru Nestle: poliția franceză anchetează filtrarea ilegală a apei Perrier
Companii
Problemele se țin lanț pentru Nestle: poliția franceză anchetează filtrarea ilegală a apei Perrier
Autoritățile franceze au efectuat, joi, o percheziție la sediul local al Nestle SA, situat în apropiere de Paris, în cadrul unei investigații care vizează modul în care gigantul elvețian tratează apele minerale îmbuteliate. Acțiunea de strângere a probelor, relatată inițial de Radio France și confirmată de Direcția Generală pentru Concurență, Consum și Reprimarea Fraudelor (DGCCRF), […]
Siria mizează pe energia solară. Cum se redresează o țară distrusă de război după ridicarea sancțiunilor
Siria mizează pe energia solară. Cum se redresează o țară distrusă de război după ridicarea sancțiunilor
Damasc, cel mai mare oraș din Siria, rămâne, în mare, parte în beznă. Singurele surse de lumină provin de la gospodăriile care și-au permis să cumpere panouri solare, baterii sau generatoare private. De ani buni, sirienii au avut acces la cel mult patru ore de electricitate pe zi, o consecință directă a războiului civil, care […]
Noul manual de război economic: piețele cedează în fața statelor. Dar, dacă Trump nu are niciun plan?
Noul manual de război economic: piețele cedează în fața statelor. Dar, dacă Trump nu are niciun plan?
Ține de natura umană să presupunem că teoriile unei epoci despre funcționarea lumii ar fi adevăruri incontestabile, cu caracter permanent. În realitate, viziunile cu privire la economia politică au fluctuat, de fapt, destul de mult de la 1900 și până acum. Asistăm, în ultima vreme, la o nouă ordine geoeconomică, în principal stimulată de amenințările […]
Soluții de la Marea Negră. ADN-ul viking dezvăluie secretul unei mutații anti-HIV apărute acum 9.000 de ani
Analize
Soluții de la Marea Negră. ADN-ul viking dezvăluie secretul unei mutații anti-HIV apărute acum 9.000 de ani
ADN-ul viking dezvăluie o descoperire istorică: varianta CCR5 delta 32, astăzi asociată protecţiei împotriva HIV, a apărut acum circa 9.000 de ani, într-o populaţie străveche de lângă Marea Neagră. Un studiu internaţional de amploare rescrie istoria evoluţiei umane şi arată cum această mutaţie rară a devenit un avantaj adaptiv crucial, influenţând rezistenţa la boli şi […]
Louis Vuitton a căzut pradă hackerilor. Datele clienților din Marea Britanie, compromise
Companii
Louis Vuitton a căzut pradă hackerilor. Datele clienților din Marea Britanie, compromise
Louis Vuitton, brandul de lux francez din portofoliul grupului LVMH, a anunțat că datele clienților din Marea Britanie au fost furate în urma unui atac cibernetic. Acesta este cel mai recent incident dintr-o serie de breșe care au vizat gigantul de modă în ultimele luni, subliniind vulnerabilitățile tot mai mari ale marilor companii în fața […]