Compania chineză DJI a lansat noua dronă FlyCart 100 (FC100) despre care spune că va revoluționa transportul civil de marfă.
Cu o capacitate de a transporta până la 80 kg, noua dronă este o unealtă remarcabilă pentru logistică, stingerea incendiilor și operațiuni de salvare..
Succesoare a modelului FlyCart 30, noua dronă FC100 este capabilă să livreze încărcături grele pe distanțe lungi, având o autonomie de 26 de kilometri fără încărcătură. De asemenea, aceasta este dotată cu sisteme avansate de siguranță, care includ o parașută ce se activează la altitudini de peste 80 de metri și care poate susține greutatea sa cu tot cu încărcătura pe care o transportă, relatează Armyrecognition.com.
Sistemul de parașută este capabil să suporte greutatea completă a sarcinii utile, reducând viteza de coborâre sub 7 metri pe secundă și include autodiagnosticare autonomă, alerte vizuale și sonore, o sursă de alimentare independentă și mai multe mecanisme de declanșare redundante.
Platforma aeriană logistică suportă sarcini utile de până la 80 kg atunci când este operată cu o singură baterie și de 65 kg când utilizează două baterii, cu o greutate maximă la decolare de 149,9 kilograme.
Autonomia dronei fără încărcare este de 26 de kilometri, iar altitudinea maximă de zbor este de 6.000 de metri, în timp ce limita de încărcare este de 1.500 de metri. În condiții de operare la o altitudine de 3.000 de metri, FC100 poate transporta 70 de kilograme cu o baterie sau 50 kg cu două. Drona poate fi încărcată complet în nouă minute, iar sistemul său de alimentare se bazează pe bateriile DB2160 de la DJI, care au o putere nominală de 41 amperi-oră. Acestea acceptă înlocuirea la cald, includ sisteme de reglare termică și sunt specificate pentru până la 1.500 de cicluri de încărcare.
FC100 utilizează o configurație coaxială a rotorului compusă din patru axe și opt elice. Fiecare rotor este echipat cu o elice din fibră de carbon de 62 de inch și este alimentat de un motor conectat la un regulator electronic de viteză de 420 A. Tracțiunea maximă produsă per rotor este de 82 kg. În același timp, poate naviga complet autonom, în timp ce sistemele de evitare a obstacolelor și robustețea sunt direct aplicabile în logistica de pe câmpul de luptă.
Nu în ultimul rând, noua dronă chineză include un sistem de evitare a obstacolelor și de siguranță compus din trei elemente: un senzor LiDAR cu o rată de măsurare de 300.000 de puncte pe secundă, un radar cu unde milimetrice și un sistem de vedere „fisheye” cu cinci camere, cu vedere la 360 de grade. Aceste elemente suportă detectarea terenului, protecție la altitudine mică și evitarea inteligentă a obstacolelor atât pentru dronă, cât și pentru încărcătura ridicată.
Cu un preț de pornire de aproximativ 12.500 de dolari, DJI FC100 țintește piețele industriale globale. Zhang Xiaonan, director de strategie corporativă la compania asiatică, a subliniat că firma „răspunde așteptărilor industriei prin inovație tehnologică”, menită să sporească eficiența și siguranța transportului.