Comerțul alimentar din România a depășit, în 2024, pragul de 40,5 miliarde de dolari, înregistrând o creștere semnificativă în valoare, alimentată, în principal, de inflație, nu de volume.
Deși presiunea asupra bugetelor populației a rămas ridicată, consumatorii s-au orientat tot mai mult către produse esențiale și către achiziții în regim promoțional, arată o analiză a Departamentului pentru Agricultură al SUA.
Foto: Pixabay
Inflația a continuat să întrețină creșterea valorii vânzărilor cu amănuntul în 2024. Cu toate acestea, piața românească a rămas, în mare parte, la un nivel constant din punct de vedere al volumelor, deoarece consumatorii au adoptat o atitudine prudentă. Chiar dacă rata inflației a scăzut față de 2023, presiunea asupra bugetelor populației a persistat și anul trecut, menținând interesul pentru produse accesibile, potrivit unei analize realizate de Departamentul pentru Agricultură din SUA (USDA).
În acest fel, vânzările din comerțul alimentar, atât offline, cât și online, au crescut cu 19,4%, depășind pragul de 40,5 miliarde de dolari, în condițiile în care cantitățile comercializate au rămas, în general, stabile, arată datele Euromonitor citate în raportul USDA. Piața totală de retail din România a ajuns anul trecut la 61,5 miliarde de dolari, în creștere cu 6,5% față de cele 57,7 miliarde înregistrate în 2023.
„În 2024, deși ritmul inflației a încetinit semnificativ comparativ cu anul precedent, creșterea costurilor de trai a continuat să reprezinte o provocare pentru sectorul de retail din România. Creșterea susținută a facturilor la energie și utilități a determinat în continuare consumatorii să își adapteze bugetele. Veniturile disponibile reduse au însemnat o concentrare continuă asupra articolelor esențiale, iar puterea de cumpărare a continuat să modeleze comportamentul consumatorilor, cu un accent constant pe achiziționarea de bunuri prin oferte și promoții pentru a reduce cheltuielile per coș”, se precizează în analiza USDA, citată de Economica.net.
În ceea ce privește vânzările online, acest segment și-a menținut avansul în 2024, înregistrând o creștere generală de 10% față de anul anterior. Conform Euromonitor, românii au cheltuit 400 de milioane de dolari pentru achiziții alimentare online, comparativ cu cele 319 milioane în 2023, ceea ce înseamnă o creștere de 25,3%.
Această evoluție a fost susținută de utilizarea pe scară largă a smartphone-urilor, tabletelor și laptopurilor, care au facilitat accesul rapid la platformele de cumpărături.
În același timp, comportamentul tot mai sofisticat al consumatorilor a forțat comercianții să-și îmbunătățească strategiile omnichannel, estompând diferențele dintre experiențele online și cele din magazinele fizice. Totuși, creșterea este afectată parțial de menținerea unor costuri ridicate la materii prime, energie, transport și depozitare, care continuă să influențeze prețurile finale ale produselor.