Antreprenorii români fac prognoze pesimiste, pe fondul instabilității ultimelor luni: 41% dintre managerii firmelor mici și mijlocii se așteaptă să fie nevoiți să concedieze între 10% și 20% dintre angajați în următoarea perioadă. În același timp, 28% cred că vor fi obligați să renunțe la 20%-30% din angajați, se arată într-un sondaj intern al Romanian Business Leaders. Cercetarea nu are reprezentativitate națională, dar poate stabili un punct de pornire pentru un studiu aprofundat, care să contureze tabloul realist al României antreprenoriale actuale.
În cadrul acestui sondaj au răspuns 417 de antreprenori, care au raportat o stare de tensiune față de un climat politic instabil, dominat de discurs anti-investiții și o retorică economică populistă. Cei mai mulți se tem că acest dezechilibru va avea consecințe directe și grave asupra economiei reale. Mediul de afaceri, subliniază sursa citată, evoluează într-un context dezechilibrat, cu presiuni inflaționiste și dezechilibre bugetare generate de politici fiscale hazardate, care vor conduce la o depreciere semnificativă a leului, cu efecte directe asupra puterii de cumpărare a populației și asupra costurilor de operare ale companiilor.
În acest context, 62% dintre antreprenorii care au răspuns în cadrul acestui sondaj se așteaptă ca afacerile lor să aibă de suferit și să se ajungă la concedieri, în timp ce 33% cred că numărul lor de angajați va rămâne constant. Doar 5% consideră că vor face angajări. Antreprenorii care iau în calcul că vor fi nevoiți să facă diverse concedieri, 72% conduc microîntreprinderi (sub 10 angajați) și companii mici (între 10 și 50 de angajați), iar 28% sunt reprezentanți ai unor companii medii (între 50-250 de angajați) și mari (peste 250 de angajați).
Sondajul este bazat pe o eșantionare de proximitate, din rândul membrilor RBL, și a inclus 417 de companii din toată țara, dintre care 30% sunt microîntreprinderi, 38% sunt întreprinderi mici, 23% sunt întreprinderi medii, și 9% sunt întreprinderi mari. În cadrul Summitului Romanian Business Leaders, care a avut loc în perioada 7-8 mai, au fost discutate riscurile economice și macroeconomice provocate de instabilitatea politică și economică. Între acestea au fost subliniate: scăderea bruscă a încrederii investitorilor și o retragere accelerată a capitalului străin, blocaje în accesarea fondurilor europene o posibilă retrogradare a ratingului de țară la categoria „junk”, ceea ce ar însemna costuri de împrumut mult mai mari pentru stat, dar și pentru mediul privat.
Fundația Romanian Business Leaders este o organizație a antreprenorilor și intraprenorilor, „care susține o societate bazată pe democrație liberală, integrată pe deplin și solidară cu familia sa europeană”. Misiunea RBL, potrivit propriei descrieri, este ca România să devină o țară mai bună, protejând piața liberă pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii. Totodată, RBL își asumă rolul de a susține contribuția României la performanța economică a Uniunii Europene. Proiectele Fundației se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea și dezvoltarea societății: antreprenoriat, educație și bună guvernare.