A strâns o avere colosală printr-o educație și disciplină financiară stricte, dar a rămas în istorie drept cea mai zgârcită miliardară, nu doar ca un geniu al afacerilor.
Supranumită „Vrăjitoarea de pe Wall Street”, americanca Harriet Green a fost una dintre cele mai bogate și mai controversate femei din Epoca de Aur a Americii.
Harriet „Hetty” Green s-a născut în 1834 în Massachusetts, într-o familie bogată din New England, care și-a clădit averea din industria vânătorii de balene. După moartea fratelui său, Hetty a devenit singura moștenitoare a averii familiei, iar tatăl ei s-a asigurat că va fi pregătită să o administreze.
Încă de la vârsta de șase ani, ea a fost învățată cum să-și gestioneze viitoarea avere și să citească ziare financiare, un lucru neobișnuit pentru o fată în acea epocă, potrivit Allthatsinteresting.com.
În 1867, Hetty s-a căsătorit cu Edward Henry Green, un milionar originar din Vermont. Potrivit legii acelor vremuri, toate bunurile femeii deveneau automat proprietatea soțului după căsătorie.
Pentru a preveni acest lucru, Hetty i-a cerut soțului său să renunțe la orice drept asupra averii ei. Aceasta avea să se dovedească o decizie înțeleaptă, deoarece a fost nevoită de mai multe ori să-și salveze soțul de la faliment, până când, în cele din urmă, l-a lăsat să suporte singur consecințele. Inevitabil, în 1885, cei doi s-au despărțit.
Hetty și-a crescut în mod constant averea prin speculații valutare și investiții în ipoteci, imobiliare și căi ferate. În 1905, avea deja o avere estimată la 100 de milioane de dolari, fiind considerată una dintre cele mai bogate 24 de persoane din lume, potrivit unui articol publicat în ziarul „Seattle Republican”. Era singura femeie care figura în acel clasament și avea mai mulți bani decât regele Edward al VII-lea al Marii Britanii.
Asemenea multor persoane extrem de înstărite, Hetty Green a fost intens urmărită de presă, o expunere publică amplificată, cel mai probabil, de prejudecățile de gen. Faima i-a adus, însă, și o imagine controversată. Ziarele au poreclit-o „Vrăjitoarea de pe Wall Street” după moartea soțului ei, în 1902, deoarece, din acel moment, Hetty a început să poarte doar haine negre și un voal gros în aceeași culoare.
Presa vremii a relatat o serie de povești despre milionara îmbrăcată în negru. Se spunea că era atât de zgârcită încât refuza să folosească apă caldă, că locuia în condiții modeste în New Jersey, că mânca doar terci încălzit pe caloriferul biroului și că își schimba lenjeria intimă doar când aceasta se destrăma.
De asemenea, circula un zvon potrivit căruia Hetty Green devenise atât de paranoică, temându-se că cineva ar putea încerca să-i facă rău, încât ar fi început să poarte un pistol. Se mai spunea și că soțul ei trăia dintr-o alocație oferită de ea. De asemenea, un alt zvon „spunea” că fiul ei Edward și-a pierdut un picior din cauză că Hetty ar fi refuzat să plătească tratamentul.
Totuși, Edward a negat această informație, spunând că afecțiunea lui nu a fost gravă inițial și că amputarea a fost necesară abia când a devenit adult. Acesta a apărat-o pe mama sa, afirmând: „S-au spus multe lucruri despre mama mea care nu sunt adevărate. A fost descrisă ca zgârcită, dar nu este. A muncit mai mult decât orice bărbat din New York”.
Un episod notabil din viața ei a fost procesul „Robinson vs. Mandell”, în care Hetty a contestat testamentul mătușii sale Sylvia Ann Howland. Conform publicației Vermont Digger, testamentul în forma sa oficială împărțea averea lui Howland între mai multe persoane, inclusiv organizații caritabile pentru văduve și orfani. Hetty Green urma să primească cealaltă jumătate, însă doar sub formă de fond fiduciar, ceea ce însemna că nu ar fi avut acces direct la nici un ban pe durata vieții.
Numai că Green a susținut că o versiune anterioară a testamentului, la redactarea căreia ea însăși ar fi contribuit, o desemna drept unică moștenitoare și a petrecut ani întregi în instanță luptând pentru acest drept. Procesul a devenit celebru pentru utilizarea statisticii în instanță, iar un expert a demonstrat faptul că semnătura lui Howland de pe testamentul prezentat de Hetty era, cel mai probabil, falsificată.
În ciuda imaginii negative, Hetty Green nu a fost lipsită de merite. În timpul crizei financiare din 1907, atunci când băncile refuzau să acorde credite, Hetty a salvat orașul New York oferindu-i împrumuturi din propriile fonduri. A fost, de asemenea, una dintre primele investitoare care a aplicat principiile investițiilor de valoare și a susținut ideea că femeile ar trebui educate în afaceri: „O femeie trebuie crescută astfel încât să-și poată câștiga existența, chiar dacă va moșteni o avere”.
Hetty Green a murit în iulie 1916, lăsând în urmă o avere estimată la 100 de milioane de dolari, echivalentul a circa 2,7 de miliarde de dolari în prezent. Aceasta a fost împărțită între cei doi copii ai săi, care, se pare, au cheltuit-o cu mai multă plăcere decât a făcut-o mama lor.
Unul dintre sfaturile ei pentru a face avere rămâne memorabil: „Nu există niciun mare secret în a face avere. Tot ce trebuie să faci este să cumperi ieftin și să vinzi scump, să fii cumpătat și perspicace și apoi să fii perseverent”.