Pentru un tânăr american, atent la bani și dependent fie de tehnologie, fie sedus de cosmeticele coreene, va fi curând ușor de înțeles că tarifele despre care se vorbește în ultimele săptămâni nu sunt doar politică, ci o realitate cotidiană. Tinerii americani vor simți direct în buzunar impactul noilor tarife vamale impuse de fostul (și posibil viitorul) președinte Donald Trump, comentează Business Insider.
Nu e magie în zona economică: când guvernul crește prețul produselor importate, cu 10% sau cu 145%, cineva sigur plătește, fie că e vorba de importatori, comercianți sau consumatori. Gen Z, cei născuți între 1997 și 2012, ar putea să fie cei care resimt cel mai acut schimbarea.
Ceea ce pentru un politician e o mișcare strategică, pentru Gen Z e o problemă cotidiană, pe care o înfruntă la fiecare pas, la casa de marcat de la supermarket, în farmacie sau la rutina de seară. Războiul tarifelor nu e doar o poveste despre comerț internațional. Are impact în viața de zi cu zi a unei întregi generații care deja se luptă cu costurile vieții. Pentru un tânăr atent la buget și dependent „de acele lucruri mici care te fac să te simți bine”, de la produse de skincare la ceaiuri asiatice, urmează vremuri ceva mai grele.
Pentru că au venituri mai mici. Tinerii din generația Z sunt la început de drum profesional, deci resursele lor financiare sunt limitate. Tot ei sunt mari consumatori ai produselor vizate de aceste tarife, remarcă sursa citată. Sunt mari amatori de gadgeturi ieftine, de cosmetice asiatice sau ceaiuri și toate aceste produse fie se scumpesc, fie dispar cu totul de pe piața americană. Nu în ultimul rând, tinerii sunt mai dependenți de produse din import, un comportament de consum motivat de mai multe caracteristici specifice ale acestei generații. Și din punct de vedere economic, dar și cultural, pentru că stilul lor de viață este modelat global. Business Insider face o trecere în revistă a unor categorii de produse, poate mărunte, dar care susțin mari obișnuințe de consum ale unei întregi generații.
Foto: Zyanya Bmo / Unsplash
Gen Z cheltuie în medie 2.000 $ pe an pe produse de înfrumusețare. Multe dintre aceste produse sunt din Coreea de Sud sau Japonia — țări supuse tarifelor. Mai mult, ambalajele și ingredientele vin aproape exclusiv din Asia. Trendul global al produselor cosmetice din Coreea de Sud, cunoscut sub numele de K-beauty, se extinde rapid în lumea vestică, trecând din mediul online direct pe străzi, în prăvălii și centre comerciale, pe fondul cererii impulsionate de rețelele sociale și de interesul consumatorilor pentru ingrediente inedite precum mucilagiul de melc și ADN-ul de somon, transmite The Guardian.
Potrivit Mintel, companie specializată în cercetări de piață, 21% dintre consumatorii din Generația Z (13–28 ani) folosesc produse K-beauty, comparativ cu doar 8% la nivel general. Aceștia sunt, de asemenea, cei mai dispuși să urmeze rutina coreeană de îngrijire a tenului în 10 pași, potrivit metodelor asiatice.
„Social media este forța principală în spatele popularității K-beauty în Marea Britanie”, a declarat Georgia Stafford, analist Mintel. „34% dintre utilizatorii britanici au achiziționat un produs de beauty după ce l-au văzut pe rețele sociale, procentul ajungând la 58% în rândul Generației Z”.
Boots a raportat vânzarea unui produs de skincare coreean la fiecare 15 secunde între decembrie 2024 și februarie 2025.
Acest boom are loc într-un context economic atipic: deși consumatorii își reduc cheltuielile în alte domenii, sectorul de sănătate și frumusețe a înregistrat o creștere de 10,2% în primul trimestru al anului, conform datelor Barclays, comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Pentru consumatorii din Statele Unite, comenteză Business Insider, urmează creșteri de preț, lipsa produselor pe stoc, mai puține seturi cadou și, probabil, regrete legate de cheltuieli impulsive făcute anterior.
Trinerii din Generația Z vor resimți mai puternic tarifele impuse de Trump
Tinerii din generația Z sunt, fără îndoială, „nativi digitali” în cel mai adevărat sens al termenului, iar statisticile pun foarte bine în evidență acest lucru. Peste 95% dintre membrii Generației Z dețin un smartphone, 83% au un laptop și 78% se mândresc cu o consolă de jocuri conectată la Internet. De fapt, acești tineri au fost expuși la tehnologie de la o vârstă fragedă, cel puțin în comparație cu generațiile anterioare, comentează Exploding Topics. Millennialii din categoria celor mai în vârstă au primit primul telefon mobil la o vârstă medie de 20 de ani. Millennialii mai tineri au început la 16 ani. Generația Z avea propriile telefoane până la vârsta de 12 ani. Studiile arată că această generație devine din ce în ce mai centrată pe tehnologie.
Un sondaj a constatat că mai mult de jumătate dintre membrii Generației Z se simt mai rău fără smartphone decât fără portofel. Această generație, spune Business Insider, cumpără gadgeturi ieftine: căști, boxe Bluetooth, e-bike-uri, tot felul de produse care provin din lanțuri globale de producție din China. Pentru acești cumpărători, o consecință a noilor tarife este, potrivit Business Insider, că vor fi mai puține opțiuni pe piață, mai puține upgrade-uri, cicluri de înlocuire mai lungi. Și mai puțină tehnologie accesibilă – adică schimbări exact în punctele pe care Gen Z le consideră parte din identitatea sa.
Tapioca, ingredientul principal al perlelor din boba tea, este importată în proporție covârșitoare din Taiwan și China. Începând din iulie, aceasta va fi taxată cu 32%.
Ce înseamnă asta: Lanțurile mari s-ar putea adapta. Dar micii comercianți, care fac băuturile preferate ale Gen Z, ar putea să renunțe la aceste oferte din meniu. Bye-bye, hojicha milk tea.
Și mai e ceva, remarcă analiștii de la Business Insider: eliminarea excepției „de minimis”
Această regulă permitea importul fără taxe pentru produse ieftine din China, adică exact categoria pe care Gen Z o adora, prin platforme ca Shein sau Temu. Din 2 mai, și asta a dispărut.