Rusia continuă să caute soluții ingenioase pentru a ocoli sancțiunile impuse de comunitatea internațională, folosind metode precum tranzacțiile în aur, criptomonede și un sistem special de compensare a plăților transfrontaliere. În contextul restricțiilor tot mai dure aplicate de Statele Unite și Uniunea Europeană, companiile rusești au adaptat mecanismele financiare pentru a menține fluxurile comerciale și financiare cu partenerii externi, în special în regiuni precum Orientul Mijlociu și Asia. Aceste strategii permit Moscovei să reducă impactul sancțiunilor asupra economiei și să-și asigure continuitatea activităților comerciale în ciuda presiunilor internaționale.
Companiile rusești au găsit modalități eficiente de a facilita plățile internaționale folosind netting, aur și criptomonede, a declarat marți șeful autorității financiare rusești, Yuri Chikhanchin, în cadrul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin.
Netting-ul presupune ca băncile să gestioneze plățile de export și import prin intermediul unor agenți verificați, iar tranzacțiile sunt echilibrate central pentru a asigura că părțile implicate primesc fondurile cuvenite, scrie Reuters.
Plățile internaționale pentru comerțul rus aproape că s-au oprit în primăvara anului 2024, când băncile din țările partenere-cheie ale Rusiei, precum China, India, Turcia și Emiratele Arabe Unite, au fost amenințate cu sancțiuni secundare din partea Statelor Unite.
Situația s-a ameliorat semnificativ de atunci, oficialii afirmând că firmele rusești și partenerii lor s-au adaptat sancțiunilor și au găsit metode alternative pentru efectuarea plăților transfrontaliere.
„În ceea ce privește fluxurile financiare transfrontaliere… atenția noastră s-a mutat oarecum, acum ne concentrăm pe Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și regiunea mai largă a Asiei,” a spus Yuri Chikhanchin în fața lui Putin.
„Se utilizează activ forme alternative de decontare. Acestea includ aurul și criptomonedele. Iar acum a apărut și netting-ul, operațiuni de clearing pe care le analizăm în prezent,” a adăugat el.
Chikhanchin este primul oficial rus de rang înalt care descrie în detaliu metodele folosite de companiile rusești pentru plățile internaționale, subiect rar dezbătut public.
În aprilie, Reuters a relatat, citând surse bancare anonime, că principalele bănci rusești au pus în funcțiune un sistem de plăți netting pentru tranzacțiile cu China.
Conform unui transcript publicat pe site-ul Kremlinului, Putin a dorit să afle cum funcționează netting-ul și dacă autoritatea de supraveghere monitorizează astfel de plăți.
„Netting-ul este atunci când exportatorul permite importatorului să folosească încasările din export. În loc ca exportatorul să repatrieze banii, importatorul aduce mărfuri în avans folosind acești bani și efectuează plata în interiorul țării,” a explicat Chikhanchin.
Chikhanchin a menționat că aurul este folosit și el în tranzacțiile internaționale, dar a cerut o reglementare mai strictă a comerțului cu aur, afirmând că regimul actual permisiv generează arbitraj între prețurile interne și cele internaționale.
Potrivit Ministerului Finanțelor de la Kremlin, aurul a înlocuit recent numerarul în dolari și euro în multe tranzacții ilegale. Autoritățile au propus o limită de 10.000 de dolari pentru cantitatea de aur pe care o persoană o poate scoate din țară.
Șeful autorității financiare a mai subliniat dezvoltarea unui sistem denumit „Transparent Blockchain”, realizat în colaborare cu Banca Centrală și a doua cea mai mare bancă din Rusia, VTB. Acest sistem va permite autorităților și băncilor să urmărească tranzacțiile cu criptomonede.
Implementarea acestui sistem este programată să devină operațională până la sfârșitul acestui an.