Michelle Obama, fosta Primă Doamnă a Statelor Unite, a împărtășit într-un episod recent al podcast-ului „IMO”, pe care îl găzduiește împreună cu fratele ei Craig Robinson, o lecție valoroasă despre parenting de succes pe care a învățat-o de la proprii părinți. Mesajul lor esențial a fost: fii sincer cu copiii tăi despre ceea ce știi și ceea ce nu știi.
„Cred că mama și tata au fost un model minunat pentru noi, făcând totul să fie clar și simplu, chiar și atunci când recunoșteau că nu dețineau toate răspunsurile,” a spus Michelle Obama.
Ea a subliniat că mama lor, Marian Robinson, decedată în 2024, a fost întotdeauna „foarte directă în legătura cu punctele ei forte, dar și cu slăbiciunile ei”. Părinții lor nu au încercat niciodată să treacă drept perfecți și au explicat lecțiile lor de viață în context, deschizând astfel un dialog sincer cu copiii.
Craig Robinson a fost de acord cu sora sa și și-a amintit cum mama lor spunea adesea:
„Hei, asta este prima dată când sunt părinte. Așa că nu sunt sigură dacă fac totul corect.”
Această sinceritate a avut un efect puternic asupra lor.
„M-a făcut să văd că părinții noștri sunt oameni simpli, care încearcă să se descurce,” a explicat Craig.
Marian Robinson spunea în 2020, într-un episod din „The Michelle Obama Podcast”, că mulți părinți se simt presați să știe toate răspunsurile, ceea ce provoacă stres.
„Nimeni nu știe toate răspunsurile,” declara ea. „Eu mă simțeam confortabil să spun ‘nu știu’.”
Sinceritatea față de propriile limite oferă un spațiu sigur copiilor, arătându-le că perfecțiunea nu este de așteptat nici de la ei, nici de la părinți. Psihologul Allison Butler a declarat pentru CNBC că părinții care recunosc și modelează responsabilitatea în fața greșelilor transmit copiilor „reziliență mentală”, o calitate esențială pentru maturitate și succes.
„Poți fi mult mai încrezător în rezultatul dorit dacă rămâi deschis feedback-ului și cauți să înveți pe parcurs,” spune Butler.
Mai mult, părinții care își asumă greșelile, își cer scuze când este cazul și își corectează comportamentul au mai multe șanse să formeze copii responsabili și cu capacitatea de a-și gestiona propriile emoții și conflicte, explică psihologul Caroline Fleck.
Michelle Obama consideră că unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care părinții le pot înțelege este faptul că nu trebuie să dețină toate răspunsurile despre cum să crească copii.
„Copiii tăi nu au nevoie să fii un expert,” spune ea. „A-ți arăta vulnerabilitatea nu înseamnă să pierzi autoritatea.”
Vulnerabilitatea a fost o parte din modul în care părinții lor i-au crescut. Aceasta le-a oferit context despre cum au fost și ei la rândul lor crescuți, învățând ceea ce a fost bine și ceea ce nu a funcționat.
Astfel de conversații au ajutat-o pe Michelle și pe fratele ei să înțeleagă principiile fundamentale ale parentingului, care ulterior le-au oferit un cadru solid pentru a-și crește propriii copii.
Antrenorul de parenting și autoarea Reem Raouda a scris recent despre cum transparența în comunicare arată respect față de copil și îl ajută să-și dezvolte încrederea în sine.
„Explicând motivele deciziilor tale, măcar pe scurt, faci copilul să se simtă respectat,” afirmă Raouda. „Nu este o dezbatere sau o negociere, este un exemplu de leadership respectuos. Această atitudine recunoaște sentimentele copilului și îi întărește faptul că tu ești în control, dar într-un mod calm și echilibrat.”
Într-o lume în care așteptările față de părinți sunt tot mai mari, iar perfecțiunea pare adesea o normă obligatorie, modelul oferit de părinții lui Michelle Obama oferă o perspectivă eliberatoare. Recunoașterea propriilor limite, asumarea greșelilor și deschiderea către dialog reprezintă elementele prin care se pot forma copii pregătiți nu doar pentru succes, ci și pentru echilibru emoțional și mental.
În definitiv, un parenting onest și autentic pare să fie cheia pentru a crește generații puternice, capabile să înfrunte provocările cu încredere.