Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, a evidențiat faptul că economia națională se confruntă cu presiuni asupra cursului de schimb, cauzate în principal de incertitudinea politică și de contextul economic dificil, marcat de un deficit bugetar semnificativ.
„Nu ştiu dacă sunt eforturi colosale, dar sunt eforturi pe care instituţiile din România le fac, BNR le face, am văzut şi Ministerul de Finanţe cu o interpretare destul de… cu adevărat realistă a situaţiei. E o presiune valutară, o presiune pe curs, care se manifest de ceva vreme, iar în această perioadă e ceva mai acută, pentru că au apărut elemente noi”, a spus Suciu în cadrul unui interviu pentru B1 TV
Oficialul BNR a spus că, pe lângă problemele economice fundamentale, precum deficitul bugetar, au apărut tensiuni politice și nesiguranță, care afectează stabilitatea
„Dincolo de elementele fundamentale care au caracterizat slăbiciunile economiei româneşti – şi aici mă refer la un deficit bugetar mai ales, la care nu s-a găsit soluţie – au apărut aceste tensiuni politice şi aceste elemente de nesiguranţă şi instabilitate. Pieţelor nu le place această instabilitate, ele reacţionează imediat când există fundamente slabe şi incertitudini şi câte incertitudini avem noi acum nici nu vreau să le enumăr. În consecinţă, ceea ce încercăm să facem e să temperăm excesele şi temperăm excesele”, a declarat Dan Suciu.
Dan Suciu a subliniat că, deși deprecierea valutei nu este una majoră din punct de vedere financiar, depășirea unui prag psihologic este semnificativă. El a evidențiat faptul că România a reușit, până acum, să evite deprecieri de două procente, spre deosebire alte țări, datorită gestionării eficiente a situației de către BNR.
„În termeni financiari nu e o depreciere mare, dar înţelegem, sigur că da, că am depăşit un prag psihologic. Pe de altă parte, în România am reuşit să nu avem deprecieri de două puncte procentuale cum au fost în alte ţări la modul curent, pentru că am avut o cu totul altă situaţie de gestionat şi BNR a reuşit s-o gestioneze. Nu mai suntem în acea paradigmă de stabilitate şi de intrări de valută pe care le-am avut până acum. Până vom ajunge într-o situaţie de stabilitate politică şi mai ales de predictibilitate politică în ce înseamnă deciziile pe care le vor lua autorităţile din România, dincolo de BNR, riscăm să avem această evoluţie cu dobânzi în creştere şi un curs care coboară uşor. Vom încerca să nu avem creşteri mari în ce înseamnă dobânzile şi să nu avem creşteri mari în ceea ce priveşte cursul, dar direcţia este aceasta, în condiţiile de instabilitate şi lipsă de decizie politică relevantă”, a explicat Dan Suciu.
Suciu a mai precizat că înţelege îngrijorările oamenilor într-o perioadă de nesiguranță, dar a dorit să îi liniștească pe cei care, sub impulsul sentimentelor de moment, ar putea lua decizii economice nefaste. El a adaugat că presiunea nu e atât de acută încât „să fie nevoie de schimbări masive de valută”.
„Problema care s-a remarcat e că sunt investitori instituţionali care au ieşit de pe actiele româneşti. Asta e marea problemă pentru că ei, continuând această perioadă de neclaritate, nu merită să fie asumată de ei şi vând activele româneşi şi merg în altă direcţie. De aici vine presiunea pe curs, nu din altă cauză. Şi oamenii nu trebuie să-şi schimbe banii că, până la urmă, tranzacţiile tot în lei se vor face în România şi nu asta e problema numărul 1, o schimbare de valută la orice sumă, oricând şi oricât. Mai ales acum că suntem într-un puseu speculativ, pentru că s-a creat o anumită panică, nu ştim dacă e un moment optim să schimbi banii personali. Evident că presiunea continuă, vom încerca s-o temperăm”, a conchis Dan Suciu.