Danemarca ar putea să devină țara cu cea mai ridicată vârstă de pensionare din Europa, după ce parlamentul a adoptat o lege care urmeză să majoreze pragurile treptat, până în anul 2040, când vârsta de pensionare va ajunge la 70 de ani, transmite BBC. Începând cu 2006, Danemarca a coroborat sistematic vârsta legală de pensionare cu speranța de viață la nivel național, revizuind legea la fiecare cinci ani. În prezent, perioada activă legală durează până la 67 de ani, dar va crește la 68 în 2030 și la 69 în 2035.
Noua vârstă de pensionare, de 70 de ani, se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Legea a fost adoptată joi, cu 81 de voturi pentru și 21 împotrivă. Există, însă, și voci care îndeamnă la prudență. Anul trecut, prim-ministrul social-democrat Mette Frederiksen declara că principiul ajustării automate ar trebui renegociat.
„Nu mai credem că vârsta de pensionare ar trebui să crească automat”, a spus ea, adăugând că, în viziunea partidului său, „nu poți continua pur și simplu să le spui oamenilor că trebuie să lucreze încă un an și încă un an în plus”.
Angajații critică noile decizii
Tommas Jensen, un tâmplar de 47 de ani, a declarat pentru presa daneză că schimbarea este „nerezonabilă”.
„Noi muncim și muncim, dar nu putem continua la nesfârșit”, a spus el.
El a adăugat că situația ar putea fi diferită pentru cei care lucrează la birou. Pentru cei care muncesc fizic, însă, modificarea este dificil de acceptat.
„Am plătit taxe toată viața. Ar trebui să existe timp și pentru copii și nepoți”, a spus Jensen pentru publicația DK.
Pensionarea la 60 de ani devine imposibilă
În ultimele săptămâni, la Copenhaga au avut loc proteste sprijinite de sindicate, împotriva creșterii vârstei de pensionare.
Înainte de votul de joi, Jesper Ettrup Rasmussen, președintele unei confederații sindicale daneze, a declarat că propunerea este „complet nedreaptă”.
„Danemarca are o economie sănătoasă și, totuși, va avea cea mai mare vârstă de pensionare din UE”, a afirmat el.
„O vârstă de pensionare mai ridicată înseamnă că [oamenii] vor pierde dreptul la o bătrânețe demnă”.
Situația din restul Europei
Vârsta de pensionare variază în Europa. Multe guverne au crescut vârsta de pensionare în ultimii ani, reflectând creșterea speranței de viață, dar, mai ales, ca o tentativă de a reduce deficitele bugetare.
În Suedia, vârsta minimă pentru accesarea pensiei este de 63 de ani.
În Italia, vârsta standard de pensionare este de 67 de ani, dar, ca și în Danemarca, aceasta este ajustată periodic, în funcție de speranța de viață, și ar putea crește în 2026.
În Regatul Unit, persoanele născute între 6 octombrie 1954 și 5 aprilie 1960 primesc pensia de stat la 66 de ani. Pentru cei născuți după această dată, vârsta de pensionare va crește treptat.
În Franța, o lege adoptată în 2023 a ridicat vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Schimbarea, extrem de impopulară, a declanșat proteste și revolte și a fost impusă de președintele Emmanuel Macron fără un vot în parlament.