Prima pagină » După Rolls-Royce, Land Rover, Aston Martin și Mini ar putea beneficia de reduceri de taxe în SUA

După Rolls-Royce, Land Rover, Aston Martin și Mini ar putea beneficia de reduceri de taxe în SUA

După Rolls-Royce, Land Rover, Aston Martin și Mini ar putea beneficia de reduceri de taxe în SUA
Trump, criticat că impune taxe de 100% pentru păpușile Barbie, în timp ce protejează mașinile super-lux ca Rolls-Royce prin acordul comercial cu Marea Britanie

O serie de limuzine de lux, printre care Land Rover, Aston Martin și Mini, ar putea beneficia de scutiri de taxe, după ce președintele Donald Trump a relaxat tarifele pentru Rolls-Royce. Anunțul a prilejuit și o discuție despre păpușile Barbie. Jucăriile sunt pe cale să devină mai scumpe, „iar pentru asta îi puteți mulțumi președintelui american Donald Trump”, comentează Politico.

„Ei bine, poate copiii vor avea două păpuși în loc de 30”, a ridicat din umeri președintele SUA, în timpul unei conferințe de presă. În timp ce președintele Donald Trump face recomandări cu privire la numărul de păpuși optim pentru copiii americani, primul „acord” comercial al administrației sale include o excepție: pentru mașini de lux, comenteză CNN.

Trump a salutat faptul că acordul SUA-Marea Britanie privind negocierile comerciale prevede reducerea tarifelor vamale pentru mașinile din Marea Britanie, spunând că nu a fost intenția să convingă mărcile „super-lux”, inclusiv Rolls-Royce, Bentley și Jaguar, să construiască mașini în Statele Unite.

Conform unei fișe informative distribuite de Casa Albă, administrația Trump a fost deja de acord să reducă la 10% tarifele vamale pentru primele 100.000 de vehicule din Marea Britanie importate în Statele Unite în fiecare an, importurile suplimentare urmând să fie taxate cu 25%.

„Am schimbat de la 25 la 10 pentru Rolls-Royce, deoarece Rolls-Royce nu va fi construit aici. Nici măcar nu le-aș cere să facă asta. Știți, este o mașină foarte specială și este, de asemenea, un număr foarte limitat”, a spus Trump, anunțând acordul cu Marea Britanie în Biroul Oval.

În cadrul aceluiași eveniment, Trump a lansat impunerea unei taxe vamale de 100% pentru jucăriile fabricate de Mattel și l-a atacat pe CEO-ul companiei după ce producătorul de jucării Barbie și Hot Wheels a declarat că jucăriile sale nu pot fi fabricate în America dar vândute și la prețuri accesibile.

SUA are importuri auto mici din Marea britanie: doar de 12,3 miliarde de dolari

Regatul Unit a exportat, anul trecut, aproximativ 90.000 de mașini în Statele Unite, potrivit S&P Global Mobility, ceea ce îl face a șasea cea mai mare sursă de vehicule importate, responsabilă pentru doar 1% din mașinile importate.

Datele Departamentului Comerțului din SUA au arătat că valoarea mașinilor importate din Marea Britanie a ajuns la 12,3 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că prețul mediu al unui import britanic a fost de peste 135.000 de dolari.

„Nu este una dintre companiile de mașini monstru, care să producă milioane de mașini. Produc un număr foarte mic de mașini, de super-lux, inclusiv Bentley și Jaguar… niște mașini foarte speciale”, a spus Trump. „Acestea sunt într-adevăr… buuri realizate manual. Le fac de mult timp în același loc”, a adăugat el, menționând că a vrut să-i ajute pe producătorii unor astfel de mașini.

Alte mărci britanice de mașini de lux care ar putea beneficia de tarifele reduse includ Land Rover, Aston Martin și Mini.

Asta înseamnă că Trump a ieftinit importul unor mașini pe care puțini americani le cumpără –  de altfel, nu și le pot permite – menținând, în același timp, tarifele pentru mărci mai populare și mai accesibile, importate în mare parte din alte țări decât Marea Britanie.

„Concentrat pe reducerea prețurilor pentru americanii de rând încă din prima zi președintele a încheiat o înțelegere care va reduce prețul Rolls Royce-urilor, Bentley-urilor, Jaguar-urilor, Aston Martin-urilor, Range Rover-urilor și Mini-urilor”, a postat economistul Justin Wolfers de la Universitatea din Michigan pe X.

Wolfers a remarcat că „niciun alt bun de consum nu a primit excepții” din cadrul comercial SUA-Regatul Unit.

Donald Trump, în război cu Mattel

Între timp, directorul general al Mattel, Ynon Kreiz, a declarat că este puțin probabil ca tarifele impuse de Trump să atragă producția de jucării în America.

„Nu credem că se va întâmpla asta”, a declarat directorul general al Mattel pentru CNBC, după ce compania a avertizat că tarifele vor crește prețurile jucăriilor pentru consumatorii americani.

Trump a ripostat, spunând: „Vom impune un tarif de 100% jucăriilor sale și nu va vinde nicio jucărie în Statele Unite, iar aceasta este cea mai mare piață a lor.” Trump a adăugat: „Nu aș vrea să-l am ca director executiv prea mult timp.”

Desigur, un tarif de 100% pentru compania americană de jucării ar provoca, probabil, o creștere și mai mare a prețurilor jucăriilor. De asemenea, ar putea deveni foarte dificil – sau, practic, imposibil – pentru părinți să cumpere noi păpuși Barbie și alte jucării. Comercianții cu amănuntul încep de obicei să își facă provizii în timpul verii pentru sezonul de cumpărături de sărbători.

Ken Griffin, miliardarul fondurilor speculative care l-a susținut pe Trump în alegerile din 2024, a declarat pentru CNBC săptămâna aceasta că tarifele sunt o „taxă dureros de regresivă”, care „va afecta puternic buzunarul americanilor care muncesc din greu”.

Într-un interviu acordat Politico, Griffin a adăugat că „tarifele deschid ușa către capitalismul de cumetrie”, guvernul alegând câștigători și perdanți. „Am crezut că acest lucru se va desfășura de-a lungul anilor. Este terifiant să vezi cum se desfășoară acest lucru de-a lungul săptămânilor”, a spus el.

Alte articole importante
Selfie-ul care îți va spune totul despre sănătatea ta (VIDEO)
Selfie-ul care îți va spune totul despre sănătatea ta (VIDEO)
Într-o eră în care inteligența artificială redefinește limitele medicinei, un nou algoritm bazat pe un banal selfie, dezvoltat în SUA, va transforma modul de evaluare a stării de sănătate a pacienților. Printr-o simplă fotografie a feței, sistemul poate estima vârsta biologică și chiar șansele de supraviețuire în cazul bolnavilor de cancer. Un selfie, mai eficient […]
Prețurile la energie zguduie industria chimică în Europa. Marii jucători caută alternative mai ieftine
Prețurile la energie zguduie industria chimică în Europa. Marii jucători caută alternative mai ieftine
Tot mai multe companii multinaționale din industria chimică iau în calcul vânzarea sau restructurarea operațiunilor din Europa, pe fondul unui climat economic nefavorabil. Motivul? Prețurile mari la energie și competiția acerbă venită din Asia și Orientul Mijlociu, acolo unde noile unități de producție dispun de costuri mai mici și reglementări mai permisive. Prețuri de 4-5 […]
Generația Z evită funcțiile de conducere pentru a-și proteja echilibrul emoțional
Generația Z evită funcțiile de conducere pentru a-și proteja echilibrul emoțional
Generația Z pare să rescrie regulile jocului în lumea muncii: din ce în ce mai mulți tineri refuză să accepte roluri de conducere, preferând să își păstreze sănătatea mintală și echilibrul între viața personală și cea profesională. Specialiștii în cultura organizațională avertizează că acest fenomen, numit „conscious unbossing”, ar trebui să fie un semnal de […]
Reclamele pentru junk food au efect puternic asupra copiilor
Reclamele pentru junk food au efect puternic asupra copiilor
Doar cinci minute de reclamă pentru alimente bogate în zahăr, grăsimi nesaturate sau sare sunt suficiente pentru ca un copil să consume, în aceeași zi, cu 130 de calorii mai mult decât în mod obișnuit. Ar putea ca această cantitate să pară neglijabilă, fiind vorba despre echivalentul a două felii de pâine, însă efectul este, […]
Te poate da afară angajatorul când ești bolnav? Adevărul legal pe care mulți români nu-l știu
Te poate da afară angajatorul când ești bolnav? Adevărul legal pe care mulți români nu-l știu
Ești bolnav și te întrebi dacă ești protejat în cazul unei viitoare concedieri? Răspunsul te-ar putea surprinde. Codul Muncii prevede o protecție strictă pentru angajații bolnavi, însă există câteva excepții periculoase, de care trebuie să fii conștient.  Legea te apără când ești bolnav: ce spune Codul Muncii despre concedierea în timpul concediului medical Concediul medical […]
Industria de apărare a României este dependentă de importuri. De unde provin componentele?
Industria de apărare a României este dependentă de importuri. De unde provin componentele?
România continuă să depindă semnificativ de importurile de componente pentru industria sa de apărare, în contextul regional actual, marcat de instabilitate la granițele estice ale Europei. Potrivit unei informări oficiale transmise de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), nivelul de dependență față de piese din afara țării variază între 20% și 70%, în funcție […]