În primul trimestru al anului, piața globală a vehiculelor electrice cu baterie (BEV) a înregistrat o creștere spectaculoasă, de 42%, față de aceeași perioadă din 2024.
Un raport al PwC ne arată că acest salt remarcabil a propulsat cota de piață a BEV-urilor la nivel mondial la un nivel record de 16% în T1.
China a fost, din nou, principalul motor al acestei creșteri, cu peste 60% din totalul vânzărilor globale de BEV-uri. Susținută de măsuri guvernamentale consistente de stimulare a mobilității electrice, piața chineză a înregistrat o creștere de 55% în primele trei luni ale anului curent, comparativ cu aceeași perioadă din 2024.
Astfel, cota de piață a acestor vehicule în China a atins cea mai mare cotă de piață: 27%.
Și segmentul vehiculelor hibride cu încărcare la priză (PHEV) a continuat trendul ascendent, având o creștere globală de 27% în intervalul ianuarie-martie 2025. Și aici, China domină vânzările, datorită unei majorări de 37% față de anul anterior.
Împreună, vânzările de BEV-uri și de PHEV-uri au depășit pragul de 4,1 milioane de unități pe 40 de piețe importante la nivel mondial în primele trei luni ale anului (+29%).
Pe piața din Europa, după o perioadă de stagnare, piața vehiculelor complet electrice pare să fi revenit pe o traiectorie pozitivă. Astfel, după trei trimestre consecutive de scăderi, cele mai importante cinci piețe de pe Bătrânul Continent au înregistrat o redresare de 30% a vânzărilor de BEV-uri.
Această creștere s-a datorat în special vânzărilor din Regatul Unit și din Germania, cu creșteri semnificative de 43% și, respectiv 39%. În Marea Britanie, doar în martie, au fost comercializate peste 100.000 de vehicule electrice pentru prima dată, fiind stabilit un nou record pentru înmatriculările de vehicule noi, conform Metal.com, care citează Gasgoo Auto.
În schimb, afectate serios de reducerea subvențiilor guvernamentale, vânzările de EV-uri în Franța au scăzut cu 18%. De asemenea, vânzările de BEV-uri au înregistrat un recul de 5%, în timp ce vânzările de hibride plug-in (PHEV) au scăzut cu 47%.
Cu toate acestea, chiar și în contextul acestei creșteri importante, tranziția globală către mobilitatea electrică se desfășoară mai lent decât au anticipat unii analiști.
Tensiunile geopolitice, problemele din lanțurile de aprovizionare și incertitudinile privind politicile comerciale continuă să afecteze ritmul de electrificare al industriei auto la nivel global.