Roger Ver, unul dintre pionierii promovării criptomonedelor și supranumit „Bitcoin Jesus”, a deschis un proces împotriva Spaniei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, cu scopul de a bloca extrădarea sa în Statele Unite. Aici el este acuzat de evaziune fiscală și riscă să fie judecat la Los Angeles. Plângerea, depusă luna trecută, susține că autoritățile spaniole au încălcat drepturile sale legale autorizând predarea către justiția americană.
Procurorii americani îl acuză pe Roger Ver că ar fi evitat plata a peste 48 de milioane de dolari în impozite, provenite din tranzacționarea a 240 de milioane de dolari în criptomonede. Autoritățile spaniole l-au arestat, ulterior fiind eliberat pe cauțiune pe insula Mallorca. Potrivit reclamației analizate de Bloomberg, ordinul de extrădare „echivalează cu o negare clară a dreptății și cu o încălcare a regulilor privind procedurile de extrădare”. Avocații apărării susțin că autoritățile spaniole „ar fi trebuit să refuze predarea lui Ver Statelor Unite pentru a preveni restricționarea ilegală a dreptului său la libertate.”
Spania și Departamentul de Justiție al SUA au refuzat să comenteze cazul. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a confirmat primirea cererii, aflată în curs de analiză, dar nu a oferit alte detalii.
Avocatul lui Ver în Spania, Jaime Campaner Muñoz, afirmă în proces că autoritățile spaniole nu au evaluat corespunzător „gradul de incertitudine și neclaritate juridică” privind tratamentul fiscal al criptomonedelor în Statele Unite în perioada acoperită de acuzații, scrie 20minutos.
Dosarul lui Ver reprezintă unul dintre cele mai importante din domeniul impozitării activelor digitale. Pe lângă acuzația de evaziune fiscală, el este învinuit de depunerea unei declarații false privind „exit tax” după ce și-a renunțat la cetățenia americană în 2014.
Echipa juridică a lui Ver susține în instanță că taxa impusă de IRS (fiscul american), un impozit aplicat cetățenilor americani care renunță la cetățenie dacă dețin active valutare de peste 2 milioane de dolari, este neconstituțională și „prea vagă”. De asemenea, ei acuză procurorii că au intervievat necorespunzător un avocat al lui Ver și au neglijat documentele care, în opinia apărării, ar demonstra absența vreunei intenții infracționale.
David Schoen, avocatul american al lui Ver, a declarat într-un interviu recent:
„Roger Ver nu a comis nicio infracțiune, iar acest caz nu ar fi trebuit niciodată să ajungă în fața justiției penale.”
El a explicat că „în momentul respectiv, lumea criptomonedelor era într-o fază de dezvoltare și erau multe confuzii legate de evaluarea și implicațiile fiscale ale tranzacțiilor cu tokenuri.” Ver, potrivit avocatului, a cerut consiliere fiscală specializată în SUA și a acționat în baza sfaturilor unui avocat fiscal, ceea ce indică lipsa intenției de a comite o faptă penală.
În timpul bătăliei legale pentru a evita extrădarea, Ver a cerut anularea procesului anul trecut. După întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, omul de afaceri a solicitat o grațiere prezidențială și și-a făcut cazul public și pe rețelele sociale.
„Te rog, Donald Trump, am nevoie de ajutorul tău să pun capăt acestei persecuții ca să pot reveni acasă și să te ajut să faci America măreață din nou,” a transmis el într-un videoclip postat pe platforma X.
Ulterior, Elon Musk i-a răspuns pe aceeași rețea socială:
„Roger Ver a renunțat la cetățenia americană. Nu există grațiere pentru Ver. Calitatea de membru are privilegiile sale.”