După liberalizarea de la 1 iulie, românii vor avea parte de o nouă creștere la factura de curent începând cu 1 august.
Această nouă mărire a tarifelor la energia electrică este cauzată de creșterea cotei TVA pe piața energetică de la 19% la 21%.
Proiectul de lege recent pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor prevede, așadar, majorarea cotei standard de TVA cu două puncte procentuale, inclusiv la energia electrică, în ciuda intențiilor anterioare ale guvernanților ca aceasta să beneficieze de o cotă redusă după liberalizarea prețurilor.
Fostul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, a propus în urmă cu o lună reducerea TVA la energie, susținând că bugetul de stat nu ar fi afectat de această măsură după liberalizarea prețurilor de la 1 iulie.
Ulterior, președintele ANRE, George Niculescu, a prezentat estimările privind impactul unei reduceri a TVA la 9% pentru energia electrică, nivelul cotelor reduse din trecut. Conform calculelor ANRE, aplicarea TVA de 9% de la 1 iulie, în condițiile prețurilor neplafonate, ar fi însemnat o pierdere la bugetul de stat de aproximativ 900 de milioane lei în 2025 comparativ cu încasările de anul trecut și de aproape două miliarde lei față de menținerea TVA la 19% pe tot anul, relatează Economica.net.
Totuși, noul guvern condus de Ilie Bolojan nu a inclus energia electrică printre utilitățile cu cotă redusă, care, oricum, a crescut la 11% de la 1 august. În aceste condiții, de luna viitoare, se va aplica cota standard de TVA de 21% pentru energia electrică.
Această majorare va genera o creștere de aproape 1,7% a facturii de energie, care se adaugă la creșterea substanțială de la 1 iulie. Eliminarea plafoanelor a însemnat pentru unii consumatori chiar dublarea prețului. Iată câteva exemple de prețuri finale estimate de la 1 august, pe baza ofertelor recente ale unor furnizori importanți din zona București-Ilfov, potrivit sursei citată anterior:
Pentru a sprijini consumatorii vulnerabili, Guvernul a introdus un sistem de vouchere energetice în valoare de 50 de lei pe lună care, potrivit ministrului Energiei, Bogdan Ivan, ar putea fi distribuite începând cu luna august.
De aceste vouchere vor beneficia persoanelor singure cu venituri sub 1.940 lei pe lună și familiile cu venituri medii sub 1.784 lei/persoană. Astfel, peste 2,1 milioane de gospodării din țară vor beneficia de voucherele energetice.