Peste 80% dintre fermierii britanici sunt îngrijorați că efectele „devastatoare” ale crizei climatice le-ar putea compromite mijloacele de trai, relevă un nou studiu, realizat de Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU). Cifrele erau oricum îngrijorătoare: agricultura Uniunii Europene pierde, în medie, 28,3 miliarde de euro anual, din cauza fenomenelor meteo extreme, amplificate de schimbările climatice, potrivit unei analize susținute de Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții. La rândul lor afectate de aceste dinamici regionale, veniturile din culturile arabile din Regatul Unit au scăzut cu peste 1 miliard de lire sterline anul trecut — unul dintre cei mai slabi ani agricoli din ultimele decenii. Temeri majore se ridică deja în privința recoltei din 2025, după cea mai caldă și una dintre cele mai secetoase primăveri înregistrate vreodată, scrie The Guardian.
Agricultura europeană este prinsă într-o dublă presiune: este puternic afectată de schimbările climatice – se confruntă cu secete, ploi extreme și fenomene imprevizibile – dar trebuie să gestioneze și un factor agravant, respectiv emisiile de metan, poluarea cu fertilizanți și consumul industrial de apă. Fără măsuri suplimentare, pierderile medii de recoltă ar putea crește cu până la 66% până în 2050, se arată în raport. În prezent, seceta este responsabilă pentru peste jumătate din pierderile agricole. Regiunile din sudul Europei sunt deja afectate disproporționat. Într-un scenariu „catastrofal”, pierderea combinată anuală pentru Spania și Italia ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro până în 2050, avertizează documentul.
Agricultura din România este și ea afectată, iar veștile continuă să fie îngrijorătoare. După ani în care au raportat pierderi, profesioniștii din acest sector anunță că anul 2025 a adus o nouă lovitură dură pentru pomicultura românească, problemă legată, de asemenea, de fenomene meteorologice nespecifice, cum ar fi înghețul târziu de primăvară, care a surprins pomii fructiferi în plină perioadă de înflorire. Condițiile meteo vitrege au compromis în mare parte recoltele din acest an, punând presiune uriașă pe producători. În multe regiuni din țară, culturile de cireșe, mere și alte fructe au fost atât de afectate, încât unii fermieri se gândesc să-și vândă terenurile pentru a-și achita datoriile.
Această situație reconfirmă necesitatea urgentă a unei tranziții agricole care să reducă impactul asupra mediului și, în același timp, să protejeze sustenabil veniturile fermierilor europeni în fața crizelor climatice recurente.
Peste 80% dintre fermierii britanici se tem pentru viitorul meseriei lor
Agricultorii britanici avertizează că încălzirea globală pune în pericol aprovizionarea Marii Britanii cu alimente produse local, în contextul în care schimbările meteorologice bruște afectează din ce în ce mai mult culturile și producția agricolă.
Studiul ECIU arată că 87% dintre fermieri au înregistrat o scădere a productivității ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme din ultimii ani. De asemenea, 84% au raportat o diminuare a recoltelor, iar peste trei sferturi au suferit pierderi financiare directe. În ultimii cinci ani, 78% dintre agricultori au fost afectați de secetă. Mai mult de jumătate au resimțit consecințele valurilor de căldură. Doar 2% dintre respondenți au declarat că nu au fost expuși unor fenomene meteo extreme.
Această realitate vine într-un moment în care marii retaileri britanici avertizează că temperaturile ridicate au afectat semnificativ recoltele, contribuind la creșterea prețurilor alimentelor. Organizația British Retail Consortium, care reprezintă peste 200 de comercianți importanți din Regatul Unit, a tras o linie directă între criza climatică și scumpirile resimțite de consumatori.
„Fermierii sunt în prima linie a schimbărilor climatice, iar acest studiu arată clar impactul profund asupra afacerilor lor”, a declarat Tom Lancaster, analist în cadrul ECIU.
Scădere de 1 miliard de lire sterline în 2024
Un alt raport recent arată că veniturile din culturile arabile din Regatul Unit au scăzut cu peste 1 miliard de lire sterline anul trecut — unul dintre cei mai slabi ani agricoli din ultimele decenii. Temeri majore se ridică deja în privința recoltei din 2025, după cea mai caldă și una dintre cele mai secetoase primăveri înregistrate vreodată.
„Este din ce în ce mai greu să facem agricultură în condițiile actuale. Am trecut de la secetă extremă la inundații devastatoare și înapoi la secetă, într-un interval de doar câțiva ani. Este copleșitor, iar mulți dintre noi se tem că nu vom mai putea susține agricultura pe termen lung”, a declarat Anthony Curwen, fermier din Kent, unui dintre fermierii intervievați de The Guardian.
Criza climatică nu mai este doar o amenințare ecologică sau teoretică, ci o realitate economică, resimțită zilnic în fermele Marii Britanii, cu efecte directe asupra securității alimentare a țării.
Banca Europeană de Investiții își extinde sprijinul pentru agricultură
BEI, brațul financiar al UE, intenționează să folosească cele mai recente analize pentru a ghida investițiile viitoare în agricultură, inclusiv prin finanțarea irigațiilor, prin acordarea de credite și garanții pentru fermieri. De asemenea, banca vizează creșterea cheltuielilor pentru proiecte de apă, o decizie care ar putea susține reziliența agriculturii în fața schimbărilor climatice. Potrivit unui proiect de strategie a apei al Comisiei Europene, obținut de Reuters, aceste măsuri deja încep să fie translate într-un plan de acțiuni.