Într-un demers menit să întărească autonomia strategică a Europei în fața incertitudinilor transatlantice, o companie franceză a prezentat Foudre, un sistem de rachete cu rază lungă de acțiune.
Acesta este gândit ca o alternativă europeană la HIMARS, faimosul lansator american utilizat cu succes în conflictul din Ucraina.
Fotografii: Challenges.fr
Fabricat de Lockheed Martin, sistemul HIMARS s-a dovedit extrem de eficient pe câmpul de luptă ucrainean. Acesta și-a consolidat reputația și a evidențiat nevoia unor capabilități similare în Europa, iar francezii vor umple acest gol strategic.
Compania Turgis Gaillard a prezentat noul sistem de rachete cu rază lungă de acțiune, botezat Foudre (Fulger). Dezvoltat în secret în ultimii doi ani, acesta este montat pe un șasiu Renault Trucks Kerax 6×6. Asta îi oferă o mobilitate excelentă, inclusiv capacitatea de a fi transportat pe calea aerului. Sistemul este proiectat să lanseze muniții ghidate de înaltă precizie, cu raze de acțiune între 75 și 1.000 de kilometri.
Un element-cheie al acestui proiect îl reprezintă „arhitectura deschisă”, care permite compatibilitatea cu muniții aliate și naționale, inclusiv rachetele M31, ATACMS și PrSM.
De asemenea, este compatibil și cu rachete de croazieră precum Land Cruise Missile (LCM), ceea ce depășește capabilitățile HIMARS, care nu poate lansa astfel de arme. Sistemul va funcționa în tandem cu drona de atac Aarok, dezvoltată tot în Franța, care va furniza informații despre ținte, potrivit Armyrecognition.com.
Guvernul de la Paris ar putea plasa o comandă oficială pentru Foudre până în toamna acestui an. Lansatorul de rachete francez este descris de companie drept „suveran ca design și european ca viziune”, un mesaj clar privind ambițiile Uniunii Europene de a-și reduce dependența de tehnologiile de apărare americane, în special din perspectiva celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump la Casa Albă.
Lecțiile învățate din conflictul din Ucraina au evidențiat importanța mobilității și a capacității de reacție rapidă, iar Foudre vine ca răspuns direct la aceste nevoi operaționale, relatează Business Insider.
Potrivit analistului Mark Cancian de la Center for Strategic and International Studies (CSIS), proiectul nu a fost creat din cauza președintelui SUA. Însă, incertitudinea privind angajamentele Statelor Unite față de aliații săi ar putea determina unele state europene să se orienteze spre alternative locale în domeniul apărării.
Prin acest proiect, Franța deschide drumul unei noi generații de armament european, conceput pentru a răspunde cerințelor moderne de pe câmpul de luptă, dar și pentru a întări suveranitatea industrială și militară a continentului.