Prima pagină » Ministrul economiei anunță că România va deveni exportator de armament: „Avem șapte tipuri de drone, pentru care a început asamblarea”

Ministrul economiei anunță că România va deveni exportator de armament: „Avem șapte tipuri de drone, pentru care a început asamblarea”

Ministrul economiei anunță că România va deveni exportator de armament: „Avem șapte tipuri de drone, pentru care a început asamblarea”

În contextul eforturilor europene de reînarmare accelerate, România își conturează tot mai clar ambițiile de a deveni un jucător important în industria de apărare, nu doar ca beneficiar, ci și ca furnizor de tehnologie militară.

Aflat la Brașov, Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, a prezentat planurile strategice prin care țara noastră vizează intrarea pe piața exporturilor de tehnică militară.

România va exporta tehnică militară

militară

Fotografii: Facebook / Bogdan Ivan

Aflat în vizită la uzina Carfil din Brașov, ministrul Ivan a declarat că România va pune accent pe producția de drone, într-un moment în care Uniunea Europeană își consolidează propriile capacități de apărare în cadrul programului ReArm Europe.

„România devine un pilon important în procesul de reînarmare al Uniunii Europene”, a declarat Bogdan Ivan, citat de Agerpres. Acesta a menționat că programul european ReArm Europe dispune deja de un buget de 150 de miliarde de euro dedicat achizițiilor de echipamente militare, fără a afecta deficitul bugetar al statelor membre.

Condițiile financiare avantajoase, care constau într-o perioadă de grație de zece ani și o rambursare pe 40 de ani, creează premise solide pentru dotarea accelerată a armatelor europene, inclusiv a celei române.

Ce echipamente se vor construi în România

Astfel, România va deveni în curând un jucător important pe piața europeană de armament, conform Bugetul.ro. Oficialul a precizat că România are capacitatea de a fabrica anual până la 3.500 de drone, ceea ce deschide calea nu doar pentru modernizarea Armatei Române, ci și pentru intrarea pe piața europeană de armament.

Primele 50 de drone produse integral pe teritoriul României sunt programate pentru livrare în luna iunie. „Avem șapte modele de drone. Asamblarea a început, iar întreaga producție este 100% românească”, a precizat Bogdan Ivan.

Spre deosebire de alte state precum Germania, care sunt specializate în producția de tancuri, țara noastră se axează pe dezvoltarea unui segment din ce în ce mai important al tehnologiei militare moderne, și anume sistemele aeriene fără pilot.

Proiectul este susținut de investiții majore, care sunt cifrate la 21 de milioane de euro. Acest buget a fost alocat pentru dezvoltarea capacității de producție al uzinei Carfil Brașov, în timp ce la IAR Ghimbav se construiește elicopterul multirol H215M, realizat în colaborare cu Airbus Helicopters România. Ambele facilități reprezintă elemente-cheie ale infrastructurii industriale militare românești.

Un pas spre autonomia europeană în apărare

Proiectul privind producția de drone românești vine ca răspuns la nevoia Europei de a-și reduce dependența de importurile externe și de a construi o bază industrială proprie în domeniul apărării.

„Acest început de dronă românească a fost făcut anul trecut (…) și deja avem șapte tipuri de drone, pentru care deja a început asamblarea. În iunie o să avem primele 50, iar componentele o să fie produse 100% pe teritoriul României. Asta înseamnă că suntem pregătiți să livrăm și pentru Armata României și pentru alte state ale UE”, a afirmat ministrul Bogdan Ivan.

Într-o Europă care încearcă să-și consolideze autonomia strategică, România se poziționează nu doar ca beneficiar de securitate, ci ca furnizor activ de soluții tehnologice pentru câmpul de luptă al viitorului.

„Nu mai suntem doar cumpărători. Începem să exportăm”, a subliniat Bogdan Ivan, marcând o schimbare de paradigmă în postura României pe scena industriei europene de apărare.

Alte articole importante
Google și Volvo, parteneri pentru dezvoltarea automobilelor android
Google și Volvo, parteneri pentru dezvoltarea automobilelor android
Google (parte a Alphabet) a anunțat, miercuri, că producătorul suedez de automobile Volvo Cars este partenerul său principal pentru dezvoltarea software-ului Android destinat industriei auto. Această colaborare le va permite clienților Volvo să beneficieze de versiuni Android mai noi, cu mult înaintea rivalilor din industria auto, transmite Reuters. Cele mai noi generații de soft vor […]
Microsoft admite colaborarea cu Israel în domeniul AI, însă respinge orice legătură cu operațiunile din Gaza
Tehnologie
Microsoft admite colaborarea cu Israel în domeniul AI, însă respinge orice legătură cu operațiunile din Gaza
Microsoft confirmă că a furnizat tehnologie avansată de inteligență artificială și servicii cloud armatei israeliene în timpul ofensivei asupra Fâșiei Gaza. Declarația, venită după o investigație explozivă și apeluri masive la boicot, ridică semne de întrebare legate de responsabilitatea companiilor tech în conflictele armate și de utilizarea etică a AI-ului în zone de război. Microsoft […]
Topul celor mai aglomerate aeroporturi din lume în 2024. Numărul pasagerilor care le-au tranzitat, de ordinul zecilor de milioane
Topul celor mai aglomerate aeroporturi din lume în 2024. Numărul pasagerilor care le-au tranzitat, de ordinul zecilor de milioane
Anul 2024 a marcat un nou record în traficul aerian global, cu un total de 9,5 miliarde de pasageri, o creștere impresionantă, de 5 miliarde, față de 2021. Cele mai aglomerate 10 aeroporturi au gestionat împreună 855 de milioane de pasageri, reprezentând aproximativ 9% din traficul mondial. Cu toate acestea, industria aviației se confruntă cu […]
Fermierii europeni pierd anual peste 28 de miliarde de euro din cauza condițiilor meteo extreme
Fermierii europeni pierd anual peste 28 de miliarde de euro din cauza condițiilor meteo extreme
Fermierii europeni se confruntă tot mai des cu fenomene meteo extreme, cum ar fi seceta severă, inundațiile sau furtunile violente, care le afectează grav culturile și animalele. Aceste evenimente climatice, intensificate de schimbările globale de mediu, generează pierderi economice uriașe și pun în pericol securitatea alimentară a regiunii. Fermierii europeni suferă pierderi anuale de 28,3 […]
Renault este dispus să furnizeze în continuare tehnologie altor producători auto
Companii
Renault este dispus să furnizeze în continuare tehnologie altor producători auto
Constructorul de automobile francez Renault a anunțat că este dispus să pună la dispoziția altor producători din industrie tehnologiile proprii. Scopul este acela de a reduce costurile de producție și de a crește volumul total de vehicule fabricate cu specificații similare. Anunțul a fost făcut de directorul general al grupului, Luca De Meo, în cadrul […]
Cum va arăta Google când Inteligența Artificială va cuceri tot?
Tehnologie
Cum va arăta Google când Inteligența Artificială va cuceri tot?
Dacă ai văzut Project Astra, cu agentul AI care „vede” lumea prin camera telefonului mobil, ai deja o idee cu privire la ce pregătește Google: un asistent care îți este alături oriunde, în telefon sau în ochelari VR, un AI care analizează și înțelege mediul, îți răspunde la întrebări și îți transmite informații critice în […]