Acest fenomen este, însă, atât de puternic, încât reconfigurează industria turismului din India și contribuie substanțial la economia națională. Conform unui raport al EY, turismul de acest tip a adus, în mod direct, 231 de miliarde de dolari la economia Indiei în 2023, cu o rată de creștere anuală estimată între 12% și 15% pentru următorii cinci ani. Turismul spiritual reprezintă cam 60% din această creștere și va avea o dinamică în accelerare până în 2028.
- Shutterstock
Lanțurile hoteliere se extind, se fac investiții masive în imobiliare
Expansiunea turismului spiritual a generat o explozie în sectorul indian al ospitalității. Lanțuri hoteliere – printre care OYO și Hyatt – își extind prezența în orașele de pelerinaj, pentru a răspunde cererii în permanentă creștere. În sectorul imobiliar se înregistrează o frenezie a investițiilor în centrele spirituale. Se construiesc noi hoteluri, stațiuni și centre de wellness, printre alte nenumărate facilități destinate acomodării fluxul tot mai mare de turiști.
Varanasi: Inima renașterii spirituale
Varanasi a devenit un adevărat epicentru mondial al turismului spiritual. În 2024, orașul a atras peste 110 milioane de vizitatori, o creștere de 1.500% față de 2019. Această creștere spectaculoasă este atribuită în mare parte proiectului de reamenajare a Coridorului Kashi Vishwanath, inaugurat în 2021, care a facilitat accesul pelerinilor la templul sacru și la râul Gange.
Printre cele mai vechi orașe locuite continuu din lume, Varanasi este sacru pentru hinduși, care cred că moartea în acest loc eliberează sufletul din ciclul reîncarnării, permițându-i să atingă mântuirea. Vizitatorii sunt atrași de miile de temple ale orașului și de cele 88 de ghaturi – trepte pavate care duc la fluviul Gange, venerat ca o zeiță și numit cu respect „mama”.
Orașul este un mozaic de tradiții, doar vag întrerupt de mici pete de modernitate. Un stadion internațional de cricket urmează să se deschidă anul acesta și are reflectoare în formă de trident, adică arma sacră a zeului hindus Shiva. Un Starbucks servește cafea rece și frappé-uri la doar câteva minute cu ricșa de un ghat – unde sute de trupuri sunt incinerate zilnic pe ruguri de lemn. Cenușa și rămășițele nearse sunt aruncate în fluviu pentru a ajuta sufletul să-și continue drumul spre cer.
Sute de vâslași își câștigă existența din plimbări cu bărci simple din lemn, oferind tururi la apus pentru doar 175 de rupii (aproximativ 2 dolari) de persoană. Turiștii pot închiria și ski-jeturi, pot merge în croaziere pentru a vedea delfinii sau chiar pot face zboruri cu balonul cu aer cald.
Ceremonia Ganga Aarti, desfășurată zilnic pe treptele Dashashwamedh Ghat, atrage mii de turiști care doresc să participe la acest ritual străvechi. Orașul oferă o combinație unică de tradiție și modernitate, cu temple antice, cafenele moderne și facilități turistice de lux. În India, totul este frumos, colorat, extrem de instagramabil. Paradisul rețelelor sociale. Iar această slăbiciune contemporană se pare că impulsionează economia.
- Shutterstock
Doar pentru o postare pe Instagram?
Printre alți factori care stimulează acest fenomen, comentează Bloomberg, se numără conslidarea unei clase înstărite, care are bani de cheltuit pe călătorii. Nu sunt de neglijat nici eforturile prim-ministrului Narendra Modi de a transforma India într-o societate mai deschisă, dar, mai ales, explozia rețelelor sociale, care au contribuit masiv la transformarea hinduismului într-un curent „cool” și foarte „la modă” pentru tinerii.
Participarea la activități religioase „este o mișcare inteligentă”, deoarece foarte mulți postează fotografii, filme și mici reportaje despre aceste experiențe pe rețelele sociale, a declarat Kunal Purohit, autorul cărții H-Pop: The Secretive World of Hindutva Popstars, care documentează ascensiunea culturii pop naționaliste hinduse în India.
Guvernul promovează naționalismul hindus, iar influencerii online au făcut un „efort concertat” de a „adauga un factor cool religiei”, spune Purohit.
Sfințirea templului lui Ram din Ayodhya, în luna ianuarie 2024, a avut un asemenea ecou pe rețelele de socializare, încât India a fost, la propriu, luată cu asalt de tineri. Celebrități, precum Mukesh Ambani sau Chris Martin – de la Coldplay, au participat la tot felul de alte evenimente religioase majore, ceea ce a ridicat și mai mult interesul publicului tânăr pentru aceste destinații.
Videoclipurile și fotografiile distribuite online contribuie la crearea unei imagini atractive a pelerinajelor, transformându-le în experiențe „instagramabile” – adică exact ceea ce caută mai asiduu această generație. În felul acesta, sectorul turismului spiritual din India va atinge o valoare de aproximativ 59 de miliarde de dolari până în 2028. Până în 2030, se preconizează că va genera peste 100 de milioane de locuri de muncă, atât temporare, cât și permanente.
- Shutterstock
660 de milioane de particianți la o ceremonie din 2025
Anul acesta a venit cu un record de participare inimaginabil pentru unul dintre evenimentele emblematice ale Indiei. Sute de milioane de oameni din toată lumea au năvălit la Maha Kumbh – cel mai mare festival religios din lume, care are loc o dată la 12 ani, într-unul dintre cele patru orașe sfinte din India: Prayagraj (fost Allahabad), Haridwar, Ujjain și Nashik. Este un pelerinaj hindus uriaș, unde milioane de oameni se adună pentru a face baia sacră în fluviile sfinte, în special în Gange, un ceremonial faimos, considerat purificator spiritual și karmic.
Un comunicat oficial emis de Departamentul de Informații al statului Uttar Pradesh a raportat un număr record de participanți anul acesta: 660 de milioane. Lideri politici, actori de la Bollywood și staruri pop s-au numărat printre milioanele de credincioși care au făcut baie rituală la confluența fluviilor Gange și Yamuna, în orașul nordic Prayagraj. Printre participanți s-a aflat și cel mai bogat om din Asia, Mukesh Ambani. A fost acolo și solistul trupei Coldplay, Chris Martin, precum și actorul Akshay Kumar, vedetă Bollywood.
În aceste condiții, acest eveniment spiritual se impune ca un fenomen economic de amploare, cu implicații semnificative pentru sectoarele turismului, ospitalității și imobiliarelor din India.
„Maha Kumbh a fost un motor major al turismului spiritual, atrăgând un aflux fără precedent de vizitatori, atât interni, cât și internaționali. Amploarea acestui eveniment subliniază poziția Indiei ca un centru global al turismului religios și cultural. În plus, accentul pus de guvern pe infrastructură și politici favorabile turismului a generat beneficii pe termen lung pentru regiune. Totodată, influența Maha Kumbh s-a extins dincolo de Prayagraj, stimulând semnificativ turismul în alte centre religioase apropiate, precum Varanasi și Ayodhya, întrucât pelerinii își prelungesc adesea călătoriile spre aceste orașe sacre. Considerăm că acest lucru întărește viziunea Indiei de a-și revendica statutul de destinație spirituală și culturală globală, în care credința și prosperitatea economică merg mână în mână”, declara Gopal Krishna Agarwal, purtător de cuvânt național al BJP pentru afaceri economice.
Inițiative guvernamentale pentru a impulsiona turismul spiritual
- Shutterstock
Guvernul Indiei a luat act de creșterea sectorului turismului spiritual și a lansat mai multe inițiative pentru a sprijini această dezvoltare. „Programul Swadesh Darshan” este unul dintre aceste proiecte, având ca scop îmbunătățirea infrastructurii pentru principalele destinații religioase. Accentul este pus pe modernizarea drumurilor, a facilităților publice și a legăturilor de transport, pentru a face călătoriile spirituale mai accesibile, atât turiștilor locali, cât și celor internaționali. Proiecte emblematice – cum ar fi trenul Vande Bharat Express – fac parte din acest efort de infrastructură, oferind acces mai facil către orașe și localități mai mici, dar cu o bogată încărcătură culturală.
Pe măsură ce infrastructura se îmbunătățește, se deschid noi oportunități pentru investiții imobiliare în aceste destinații spirituale. Orașe precum Rishikesh și Bodh Gaya se confruntă cu un adevărat boom imobiliar, alimentat de cererea tot mai mare atât pentru spații rezidențiale, cât și comerciale. Accesibilitatea acestor locuri nu doar stimulează turismul, ci și impulsionează economiile locale, generând locuri de muncă și promovând dezvoltarea durabilă. Această expansiune a poziționat India ca lider global în turismul spiritual, un sector care se preconizează că va continua să prospere în anii următori.
- Shutterstock
Gen Z se dă în vânt după India
Influenceri și celebrități care își împărtășesc experiențele de pelerinaj au făcut ca aceste călătorii religioase să devină atractive pentru Generația Z și pentru mileniali.
Vacanțele cu tematică religioasă reprezintă deja 60% din turismul intern al Indiei, potrivit unui raport din martie, realizat de compania de consultanță imobiliară CBRE South Asia Pvt Ltd.
Industria turismului spiritual va crește într-un ritm anual de 16,2%, urmând să ajungă la o valoare de 4,6 miliarde de dolari până în 2033, conform aceluiași raport. O parte din această dezvoltare este impulsionată de membrii Generației Z (cei născuți între 1997 și 2012).
Giresh Vasudev Kulkarni, fondatorul Temple Connect – o companie care oferă informații despre templele hinduse pentru pelerinii din întreaga lume – a declarat că utilizarea pe scară largă a rețelelor sociale a dus la creșterea turismului spiritual în India.
„Generația tânără este complet absorbită de rețelele sociale, unde oamenii creează conținut original cu orice preț, călătorind pentru asta chiar și în locuri care până acum câțiva ani erau considerate îndepărtate sau greu accesibile. Astfel de conținuturi, odată postate pe YouTube și pe alte platforme sociale, stârnesc curiozitatea, în special în rândul tinerilor, de a vizita la rândul lor acele locuri, fie pentru a crea conținut similar, fie pentru a se ruga”, a explicat Kulkarni.
- Shutterstock
Santosh Singh, fondatorul companiei Spiritual Tour, cu sediul în Varanasi, care oferă excursii către locuri religioase, a subliniat că inaugurarea templului lui Ram din Ayodhya a reprezentat un moment de cotitură major în ascensiunea turismului spiritual. Noile drumuri care leagă Varanasi și Ayodhya, ambele orașe din statul Uttar Pradesh, au redus timpul de călătorie de la șase la patru ore, a spus el.
Pelerinii au început, de asemenea, să adauge în itinerariu o vizită la Sarnath, aflat la aproximativ 10 km nord-est de Varanasi, considerat locul în care Gautama Buddha a ținut primul său discurs după ce a atins iluminarea.
„Din ianuarie 2024 până în iulie, am înregistrat o creștere de 60-70% a afacerii”, a declarat Singh pentru Al Jazeera. „În trecut, exista un sezon slab între aprilie și septembrie, dar acum este un aflux masiv, iar chiar și cele aproximativ 2.000 de hoteluri din Varanasi au dificultăți în a face față valului de vizitatori”.
Doar în aprilie 2024, Varanasi primise aproximativ 8,2 milioane de vizitatori, potrivit lui RK Rawat, director adjunct pentru turism în regiunea Varanasi și Vidyanchal. De la deschiderea templului Ram, în medie 150.000 de vizitatori pe zi îi trec pragul, potrivit declarațiilor șefului guvernului local, Yogi Adityanath.
- Shutterstock