Prima pagină » Germania contraatacă în „războiul tarifelor”. Berlinul amenință cu măsuri împotriva companiile tehnologice americane

Germania contraatacă în „războiul tarifelor”. Berlinul amenință cu măsuri împotriva companiile tehnologice americane

Germania contraatacă în „războiul tarifelor”. Berlinul amenință cu măsuri împotriva companiile tehnologice americane
Germania iese la contraatac și avertizează că va lovi companiile tehnologice americane. Foto: Colaj Shutterstock

Cancelarul german Friedrich Merz a atras atenția că, în cazul unei escaladări a conflictului comercial cu administrația Donald Trump, Uniunea Europeană ar putea riposta prin măsuri împotriva companiilor tehnologice americane. Deși Germania, cea mai mare economie a Europei, urmărește reducerea tarifelor și detensionarea relațiilor cu Washingtonul, Merz a subliniat necesitatea protejării intereselor blocului comunitar, evidențiind în acest context surplusul comercial al SUA în sectorul serviciilor față de UE.

Protecția companiilor tehnologice americane este o politică ce poate fi revizuită, a sugerat oficialul.

„În prezent, protejăm puternic companiile tehnologice americane – inclusiv prin politici fiscale,” a declarat Merz luni, în cadrul conferinței WDR Europaforum desfășurate la Berlin. „Aceasta se poate schimba, însă nu doresc să escaladez acest conflict. Vreau să-l rezolvăm împreună.”

Situația negocierilor comerciale dintre Uniunea Europeană și Statele Unite este extrem de delicată. Săptămâna trecută, președintele Trump a amenințat cu impunerea unor tarife de 50% asupra importurilor din UE începând cu 1 iunie, dar a amânat termenul până pe 9 iulie, după o convorbire telefonică avută duminică cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Sprijin total pentru abordarea Comisiei Europene

Merz și-a exprimat susținerea deplină pentru strategia adoptată de Ursula von der Leyen și a reafirmat poziția Germaniei de a nu încheia acorduri bilaterale separate, ci de a permite UE să gestioneze în mod unitar problemele comerciale. Totodată, el a avertizat că blocul comunitar va acționa dacă va fi necesar.

„Nu ar trebui să reacționăm impulsiv sau haotic,” a spus Merz. „Din perspectiva noastră, tarifele ne-ar afecta negativ. Dar dacă nu există alte opțiuni, va trebui să folosim acest instrument”, a spus oficialul german, citat de Bloomberg.

Divergențe profunde privind tarifele comerciale

Președintele Trump acuză Uniunea Europeană că profită de Statele Unite și a cerut blocului să reducă surplusul comercial la bunuri, să elimine barierele comerciale, precum taxa pe valoarea adăugată, și să elimine obstacolele de reglementare pentru afaceri. UE a declarat că este dispusă să negocieze cu administrația americană, dar va riposta dacă nu se va ajunge la o soluție satisfăcătoare.

Potrivit calculelor Bloomberg Economics, amenințarea cu tarife de 50% asupra importurilor europene, în valoare de 321 miliarde de dolari, ar reduce produsul intern brut al SUA cu aproape 0,6% și ar crește prețurile cu peste 0,3%.

Măsuri de retorsiune pregătite de UE

Uniunea Europeană a pregătit tarife de retorsiune pentru bunuri americane în valoare de 21 miliarde de euro (aproximativ 23,9 miliarde de dolari), ca răspuns la unele dintre taxele impuse de Trump pe metale, care au fost suspendate până în iulie. În cazul unui eșec al negocierilor, implementarea acestor tarife ar putea fi accelerată.

De asemenea, blocul comunitar pregătește o listă suplimentară de tarife pentru produse americane în valoare de 95 miliarde de euro, ca reacție la taxele „reciproce” și la cele aplicate sectorului auto. Aceste măsuri ar viza bunuri industriale, inclusiv aeronave Boeing, automobile produse în SUA și bourbon.

Relația tensionată dintre Merz și administrația Trump

Înainte de preluarea mandatului, Merz era încrezător în capacitatea sa de a construi o relație solidă cu Donald Trump, însă tonul său s-a răcit în urma divergențelor majore, inclusiv în privința politicii față de Rusia. Referitor la tarife, Merz a remarcat diferențele fundamentale dintre abordările celor două părți.

„Din perspectiva europeană, tarifele nu sunt benefice pentru nimeni,” a afirmat cancelarul german. „Pentru Trump, tarifele reprezintă o protecție pentru propria economie și un joc cu sumă zero: ‘când economia europeană merge mai prost, nouă ne este mai bine’.”

Astfel, tensiunile comerciale dintre SUA și UE rămân un subiect sensibil, cu potențial de escaladare, în care Germania, prin vocea cancelarului Merz, încearcă să găsească un echilibru între dialog și protejarea intereselor economice europene. Viitorul negocierilor va influența semnificativ relațiile transatlantice și dinamica piețelor globale.

Alte articole importante
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Companii
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Meta, compania din spatele Facebook și Instagram, refuză oficial să semneze noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană. Gigantul tech acuză Bruxelles-ul de reglementări exagerate care ar putea pune frână dezvoltării AI în Europa și subliniază că UE merge într-o direcție greșită. Meta refuză să semneze noul cod de bune […]
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
În primele cinci luni ale anului 2025, România a produs mai puține gaze naturale decât în aceeași perioadă a anului trecut, marcând o scădere de 1,7%. În schimb, importurile au crescut spectaculos cu 61%. România scade în producția de gaze naturale, în schimb importă cu 61% mai mult Potrivit datelor publicate de Institutul Național de […]
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Remake-ul live-action al celebrului film animat „Lilo & Stitch”, creat de Disney, devine primul succes cinematografic al anului care depășește borna magică de 1 miliard de dolari, ceea ce propulsează Disney din nou în fruntea industriei de divertisment mondial. Disney intra pe box office-ul global cu desenul animat „Lilo & Stitch”, care aduce primul miliard […]
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
Companii
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
JPMorgan Chase face istorie în lumea financiară. Cu o valoare de piață care depășește acum totalul cumulat al celor mai mari trei rivali – Bank of America, Citigroup și Wells Fargo – banca condusă de Jamie Dimon a devenit, practic, un colos fără rival în SUA. În prima jumătate a anului, JPMorgan a obținut un […]
Extindere pe piața 5G: alte două noi companii au fost autorizate să furnizeze echipamente de infrastructură în România
Companii
Extindere pe piața 5G: alte două noi companii au fost autorizate să furnizeze echipamente de infrastructură în România
Tehnologia 5G prinde tot mai mult contur în România, după ce două noi companii au fost autorizate oficial pentru a introduce echipamente de infrastructură 5G pe piață. Decizia a fost publicată recent în Monitorul Oficial și vine ca o confirmare a planului guvernului de a grăbi modernizarea rețelelor naționale de comunicații. Vantage Towers SRL și […]
Sectorul cripto atinge un nou record și depășește valoarea de piață de 4 trilioane de dolari
Sectorul cripto atinge un nou record și depășește valoarea de piață de 4 trilioane de dolari
Piața cripto a atins un nou record istoric de 4 trilioane de dolari în capitalizare globală. Creșterea vine într-o săptămână marcată de decizii legislative majore în SUA și un val de optimism din partea investitorilor instituționali. Bitcoin a doborât noi recorduri, iar Ethereum a explodat, impulsionând și acțiunile companiilor crypto precum Coinbase și Robinhood. Piața […]