Google extinde tot mai mult integrarea inteligenței artificiale Gemini în serviciile sale: începând cu 7 iulie 2025, aceasta a devenit implicită pentru utilizatori, fără a le cere acordul expres. Dacă până acum trebuia să activezi manual opțiunea Gemini Apps Activity pentru ca AI-ul să funcționeze în aplicații precum Telefon, Mesaje, WhatsApp sau Utilitare, acum Google a făcut accesul implicit, creând controverse legate de confidențialitate și controlul asupra datelor personale.
Până la această dată, accesul Gemini la aceste aplicații era opțional: utilizatorii interesați de funcțiile AI generative puteau activa manual Gemini Apps Activity, presupunând implicit asumarea riscurilor legate de confidențialitate. Însă de la 7 iulie 2025, Google a anunțat un nou mod de operare: Gemini va ajuta automat utilizatorii să își folosească aplicațiile de telefonie, mesagerie și utilitare indiferent dacă Gemini Apps Activity este activată sau nu, scrie ADGuard.
Google prezintă această inițiativă ca pe o „îmbunătățire a confidențialității”, afirmând că utilizatorii nu vor mai trebui să activeze în totalitate Gemini Activity pentru a beneficia de avantajele AI, iar conversațiile nu vor fi salvate permanent în contul lor dacă activitatea este dezactivată.
În realitate, chiar dacă Gemini Apps Activity este oprită, Google recunoaște că va stoca conversațiile utilizatorilor timp de 72 de ore. Motivul oficial este „pentru a oferi serviciul și a procesa orice feedback”. Aceasta înseamnă că conversațiile sunt păstrate temporar chiar și când opțiunea aparentă care controlează acest lucru este dezactivată.
După ce această decizie a stârnit controverse, Google a clarificat faptul că, atunci când Gemini Apps Activity este oprită, conversațiile respective nu vor fi folosite de recenzorii umani și „nu vor fi folosite pentru a îmbunătăți modelele AI”. Cu toate acestea, conform actualizării din Gemini Apps Privacy Hub, o selecție de conversații poate fi revizuită de angajați Google pentru a verifica dacă răspunsurile au fost „de calitate scăzută, inexacte sau dăunătoare”. În aceste cazuri, conversațiile vor putea fi păstrate timp de până la trei ani.
Cum nivelul de confort privind partajarea datelor personale variază, Google oferă câteva opțiuni pentru utilizatori care vor să-și reducă expunerea.
Dezactivarea completă a aplicației Gemini
Accesează Setări → Aplicații → găsește aplicația Gemini → dezactiveaz-o.
Restricționarea accesului Gemini la anumite aplicații
Deschide aplicația Gemini pe telefonul Android → apasă pe iconița de profil în dreapta sus → accesează secțiunea „Apps” → dezactivează accesul Gemini pentru aplicațiile pe care nu vrei să le folosească.
Oprirea activității Gemini Apps
Pentru a împiedica salvarea prompturilor sau folosirea lor pentru revizuire și îmbunătățire AI:
Deschide Gemini → profil → Gemini Apps Activity → setează pe „off”.
Pentru utilizatorii avansați, există și opțiunea de a dezinstala complet Gemini din Android, însă aceasta necesită conectarea telefonului la un computer și folosirea unor instrumente specifice pentru dezvoltatori, o procedură recomandată numai celor familiarizați cu astfel de operațiuni.
Google menționează că:
Gemini folosește datele temporar pentru a răspunde „contextual” conversațiilor tale;
datele sunt folosite pentru a asigura siguranța și funcționarea aplicațiilor Gemini;
perioada de reținere de 72 de ore ajută la gestionarea eventualelor defectări ale sistemului.
Deși Google susține că datele din conversațiile Gemini „nu sunt folosite pentru afișarea reclamelor în acest moment” și că orice modificare legată de asta va fi comunicată, exprimarea lor este precaută, evitând să spună explicit „nu vor fi niciodată folosite”.
Fiind o companie globală și cu resurse uriașe, Google folosește datele pentru a-și optimiza serviciile, iar odată cu extinderea prezenței Gemini în aplicații cheie, utilizatorii trebuie să fie atenți la opțiunile disponibile pentru protecția datelor. Alegerea rămâne însă a fiecăruia, în funcție de câtă transparență și control dorește asupra informațiilor personale.