Google a semnat un acord fără precedent prin care va obține până la 3 gigawați de hidroenergie în Statele Unite.
Acesta este cel mai mare contract de acest tip încheiat vreodată de o companie privată pentru achiziția de energie curată.
Foto: Freepik
Gigantul tech a anunțat, marți, această mișcare strategică, care vine într-un moment în care marii jucători din domeniul tech își intensifică investițiile în infrastructură sustenabilă, mai ales în centre de date alimentate cu surse regenerabile.
Parteneriatul a fost semnat cu Brookfield Asset Management și presupune contracte inițiale de furnizare a energiei pe o perioadă de 20 de ani, a căror valoare totală se ridică la trei miliarde de dolari. Energia va fi produsă de două hidrocentrale situate în Pennsylvania. Potrivit publicației Semafor, citată de Reuters, Google intenționează să investească suplimentar 25 de miliarde de dolari în dezvoltarea de centre de date în Pennsylvania și în statele din apropiere în următorii doi ani.
Cererea pentru energie verde crește exponențial în sectorul tehnologic, pe măsură ce inteligența artificială și serviciile de cloud devin tot mai răspândite. Alimentarea acestor centre de date necesită cantități uriașe de electricitate, determinând o creștere accentuată a consumului de energie în SUA, la cele mai ridicate niveluri din ultimele decenii.
Acordul a fost anunțat în aceeași zi în care președintele american Donald Trump a participat la un summit despre inteligența artificială, organizat la Pittsburgh. În cadrul evenimentului au fost discutate investiții totale de 70 de miliarde de dolari în AI și în energie, iar inițiativa Google a fost una dintre cele evidențiate. Ruth Porat, președinta Alphabet și directorul de investiții al companiei-mamă Google, a prezentat oficial parteneriatul în cadrul summit-ului.
Potrivit Amandei Peterson Corio, responsabilă cu strategia energetică pentru centrele de date Google, parteneriatul cu Brookfield reprezintă un mare pas înainte. „Acordul ne oferă acces la surse de energie curată în zona PJM, unde avem deja operațiuni active”, a declarat ea într-un interviu pentru TechCrunch.
De altfel, Google a semnat în ultimul an mai multe acorduri pentru energie curată inovatoare, inclusiv pentru energie geotermală fără emisii de carbon și pentru tehnologii nucleare avansate. În plus, colaborează cu PJM Interconnection, cel mai mare operator de rețea electrică din SUA, pentru a folosi inteligența artificială în accelerarea conectării noilor surse de energie la rețea.
În cadrul noului acord, Google și Brookfield Renewable Partners vor moderniza și relicenția cele două hidrocentrale din Pennsylvania și intenționează să extindă acest model de colaborare și în alte regiuni din zonele Mid-Atlantic și Midwest ale SUA.