Prima pagină » Industria de asset management din România a crescut cu 30% în 2024 şi se apropie de borna istorică de un milion de investitori

Industria de asset management din România a crescut cu 30% în 2024 şi se apropie de borna istorică de un milion de investitori

Industria de asset management din România a crescut cu 30% în 2024 şi se apropie de borna istorică de un milion de investitori

Administratorii de fonduri consideră că investitorii români au dat dovadă de maturitate, continuând să investească recurent şi profitând de preţurile scăzute pentru a cumpăra, în loc să iasă din piaţă în momentele de volatilitate, potrivit unui comunicat făcut public miercuri.

Anul 2025 se anunţă a fi unul plin de provocări, atât la nivel global, cât şi local, cu schimbări economice şi politice rapide. Recomandarea administratorilor de fonduri pentru investitori este de a rămâne în piaţă, întrucât experienţa pieţelor de capital arată că după perioadele de incertitudine urmează oportunităţi semnificative de investiţie.

Industria fondurilor de investiţii din România a continuat să performeze în 2024, în ciuda unui an marcat de provocări economice. Investitorii, atât cei instituţionali, cât şi cei de retail, şi-au menţinut încrederea în administratorii de fonduri, ceea ce a condus la o creştere a activelor administrate cu 30% şi la o apropiere rapidă de pragul de un milion de investitori. Fondurile de investiţii în acţiuni au fost printre cele mai căutate de investitorii români.

La dezbaterea „Performanţa fondurilor de investiţii la finalul anului 2024”, organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), reprezentanţii principalelor fonduri de investiţii au precizat că 2025 este deja marcat de incertitudini, determinate de politicile economice ale SUA, evoluţia războiului din Ucraina şi situaţia economică internă.

„La sfârşitul lunii ianuarie aveam peste 900.000 de investitori în fonduri, ceea ce ne apropie rapid de borna de un milion, pe care sperăm să o atingem până la Paşti. Această creştere spectaculoasă a numărului celor care şi-au investit economiile în fonduri a fost determinată, în primul rând, de randamentele obţinute de administratorii de fonduri pentru clienţii lor. Încrederea şi deschiderea administratorilor de fonduri de a explica beneficiile investiţiilor au contribuit la această evoluţie pozitivă. Totuşi, 2025 va fi un an provocator, având în vedere incertitudinile de pe plan global şi local”, a declarat Horia Gustă, preşedintele AAF, potrivit comunicatului.

Piaţa de asset management a înregistrat o creştere constantă anul trecut, atât în ceea ce priveşte numărul de investitori, cât şi activele nete. Potrivit datelor AAF, ultimul trimestru din 2024 s-a încheiat cu o creştere anuală de 30,4% a activelor nete, cu intrări nete pozitive până la mijlocul anului şi scăderi spre final, cauzate de instabilitatea politică internă. Industria a încheiat anul cu 812.226 de investitori, în creştere cu aproape 38% faţă de anul precedent.

„În ianuarie 2025, industria număra deja 913.000 de investitori, iar ritmul de creştere de anul trecut ne face optimişti că vom atinge pragul de un milion în scurt timp. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat la fondurile de obligaţiuni şi fixed income, cu peste 60.000 de investitori noi, urmate de fondurile de acţiuni şi alte fonduri, fiecare cu peste 55.000 de investitori noi. Creşterea pieţei de 30% în 2024 se datorează atât aprecierii activelor din portofoliile fondurilor, cât şi unor intrări nete pozitive”, a explicat Jan Pricop, director executiv AAF.

Reprezentanţii fondurilor de investiţii au remarcat că, deşi în prima parte a anului 2024 tendinţa a fost de creştere, spre final investitorii au devenit mai precauţi din cauza instabilităţii politice locale. Previziunile pentru 2025 sunt mixte, fiind influenţate de politica economică a SUA, războiul tarifelor impus de Donald Trump şi impactul acestuia asupra economiilor europene. De asemenea, există îngrijorări privind situaţia politică din România şi posibilitatea unei scăderi a ratingului de ţară.

„Au existat unele temeri în timpul alegerilor din noiembrie-decembrie anul trecut, dar investitorii au reacţionat matur, fără ieşiri masive din fonduri. Acest comportament indică o creştere a nivelului de educaţie financiară şi a încrederii în piaţă. De obicei, cele mai bune oportunităţi de investiţie apar după perioade de volatilitate, iar cei care rămân în piaţă sunt cei care beneficiază cel mai mult”, a declarat Andrei Nedelcu, Chief Investment Officer la Erste Asset Management.

Administratorii de fonduri consideră că, deşi politicile economice din SUA vor genera volatilitate, Europa ar putea beneficia de investiţiile în industria de apărare şi infrastructură. Potrivit acestora, creşterea cheltuielilor pentru apărare în Germania şi în alte state europene ar putea genera noi oportunităţi de investiţii, în special în sectorul industrial şi energetic, potrivit aceleiaşi surse.

„Ne aşteptăm la o perioadă cu volatilitate pe pieţe, dar acest lucru aduce şi oportunităţi de a cumpăra la preţuri atractive. Inflaţia va continua să fie prezentă, dar la un nivel mai scăzut decât în anii trecuţi, iar dobânzile vor rămâne ridicate. În ceea ce priveşte România, există riscul unei scăderi a ratingului de ţară, dar am mai trecut prin astfel de momente şi le-am depăşit. Totodată, investiţiile europene în apărare şi infrastructură vor contribui la creşterea economică şi vor oferi noi oportunităţi de investiţii”, a explicat Dragoş Manolescu, Deputy CEO OTP Asset Management SAI SA.

„Observăm o preocupare crescută a investitorilor pentru siguranţa capitalului şi accesibilitatea lichidităţilor. Există o preferinţă tot mai mare pentru plasamente în valută şi pentru fonduri de tip money market, semn că investitorii sunt mai prudenţi în faţa incertitudinilor economice. Totuşi, această abordare conservatoare este temporară şi va fi reevaluată pe măsură ce riscurile se clarifică”, a declarat Robert Burlan, Chief Investment Officer la Raiffeisen Asset Management.

Administratorii de fonduri consideră că investiţiile recurente, chiar şi în sume mici, sunt o strategie eficientă pentru a evita deciziile emoţionale şi pentru a obţine randamente pe termen lung.

„Cei mai mulţi bani îi faci în piaţă, nu în afara pieţei. Investitorii care îşi menţin disciplina şi investesc constant, indiferent de fluctuaţiile pieţei, sunt cei care obţin cele mai bune rezultate. Sfatul nostru rămâne acelaşi: să fie selectivi în alegeri şi să nu se lase influenţaţi de emoţii”, a concluzionat Roland Nagy, Portfolio Manager la BT Asset Management.

 

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]