În timp ce zona euro reușește să mențină inflația în limitele țintite de Banca Centrală Europeană, România continuă să se confrunte cu niveluri mai ridicate ale scumpirilor.
Inflația din zona euro a crescut cu o zecime în iunie, ajungând la 2%, în timp ce rata anuală a inflației în România în aceeași lună este estimată la 5,1%,marcând o ușoară creștere față de lunile anterioare.
Deși prognozele indică o posibilă scădere a inflației începând cu trimestrul următor, țara noastră continuă să se situeze peste media Uniunii Europene și a zonei euro. În luna mai 2025, România a înregistrat o inflație armonizată de 5,4% (IAPC), cel mai ridicat nivel din UE, comparativ cu 4,9% în aprilie. Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat o rată similară, de 5,45%, transmite Mediafax.
Potrivit datelor BNR, cele mai mari presiuni inflaționiste provin din servicii (aproximativ 7,09%), produse alimentare (6,53%) și bunuri nealimentare (4%). Prognoza actuală a băncii centrale indică o reducere graduală a inflației până la 3,4% la sfârșitul anului 2026.
Un factor de risc important îl reprezintă prețurile la energie. După expirarea schemei de plafonare a tarifelor la electricitate începând cu data de 1 iulie, BNR estimează o posibilă majorare de circa 15% în iulie, ceea ce ar putea influența negativ evoluția inflației în perioada următoare.
Spre comparație, inflația în zona euro a fost de 2,6% în iulie 2024, în creștere ușoară față de 2,5% în iunie, dar mult sub nivelul de 5,3% înregistrat în anul anterior. Uniunea Europeană a raportat o inflație de 2,8% în a șaptea lună a anului trecut față de 6,1% în aceeași perioadă din 2023, potrivit datelor Eurostat.
Datele preliminare valabile pentru luna iunie arată o rată anuală a inflației de 2% în zona euro, susținută în special de creșterile în sectorul serviciilor (3,3%) și al alimentelor proaspete (4,6%). În același timp, prețurile la energie au continuat să scadă (-2,7%), o contracție totuși mai mică decât cea din mai (-3,6%).
În același timp, inflația de bază, un indicator cheie pentru deciziile Băncii Centrale Europene (care exclude energia și alimentele), s-a menținut constantă la 2,3% în iunie. Acest nivel este apropiat de obiectivul BCE de 2%, ceea ce oferă spațiu pentru o eventuală relaxare a politicii monetare, relatează EFE.
În ceea ce privește statele individuale din zona euro, Estonia a înregistrat cea mai mare inflație în iunie (5,2%), urmată de Slovacia (4,6%) și de Croația (4,4%). La polul opus s-au situat Irlanda (1,6%), Italia (1,7%) și Finlanda (1,9%). Germania, care este motorul economic al Europei, a raportat o inflație de 2%, iar Spania a depășit ușor media zonei euro, cu 2,2%.