O listă impresionantă de artiști britanici de renume, printre care Sir Elton John, Dua Lipa, Sir Ian McKellen și Florence Welch, au semnat o scrisoare adresată prim-ministrului Keir Starmer, prin care solicită actualizarea legislației privind drepturile de autor pentru a-i proteja de utilizarea neautorizată a operelor lor în antrenarea modelelor de inteligență artificială (IA).
Semnatarii scrisorii, care numără peste 400 de muzicieni, scriitori și artiști, avertizează că, în lipsa unor măsuri clare, vor fi nevoiți să „dea gratuit” creațiile lor companiilor tehnologice. Ei susțin că în joc este nu doar protejarea drepturilor individuale, ci și poziția Marii Britanii ca putere creativă globală.
Aceștia cer sprijinul prim-ministrului pentru o modificare legislativă propusă în cadrul proiectului Data (Use and Access) Bill, care să impună dezvoltatorilor de IA obligația transparenței față de titularii drepturilor de autor privind utilizarea materialelor lor pentru antrenarea sistemelor de inteligență artificială, scrie BBC.
Pe lângă artiștii menționați, printre semnatari se numără și personalități precum autorul Kazuo Ishiguro, dramaturgul David Hare, cântăreții Kate Bush și Robbie Williams, trupa Coldplay, precum și Sir Paul McCartney, care și-a exprimat anterior îngrijorarea față de modul în care IA poate exploata munca artiștilor.
„Suntem creatori de bogăție, reflectăm și promovăm poveștile naționale, suntem inovatorii viitorului, iar inteligența artificială are nevoie de noi la fel de mult cum are nevoie de energie și abilități informatice”, se arată în scrisoare.
Pe de altă parte, unele voci critice, precum Julia Willemyns, cofondatoare a think tank-ului Centre for British Progress, avertizează că astfel de reglementări ar putea afecta negativ inovația și competitivitatea Marii Britanii, fără a opri companiile străine să utilizeze conținut britanic.
Creșterea rapidă a popularității sistemelor generative de inteligență artificială, capabile să creeze conținut nou pe baza unor simple comenzi text, a stârnit temeri în rândul creatorilor cu privire la modul în care operele lor sunt folosite fără consimțământ sau compensații.
În februarie 2025, artiști precum Annie Lennox și Damon Albarn au lansat un album mut în semn de protest față de propunerile guvernamentale privind modificarea legislației drepturilor de autor.
Guvernul britanic a demarat o consultare publică privind posibilitatea ca dezvoltatorii de inteligență artificială să poată folosi conținutul creatorilor online pentru antrenarea modelelor, cu opțiunea titularilor de a se retrage („opt-out”). Totuși, în urma reacțiilor negative, oficialii au început să reevalueze această propunere.
Baronessa Beeban Kidron a propus o modificare legislativă care să impună transparență firmelor de tehnologie și să faciliteze dezvoltarea unor regimuri de licențiere între creatori și companii. Aceasta ar permite un echilibru între inovație și protecția drepturilor de autor, susținând în același timp crearea unui „piață vibrantă a licențierii”.
Deși o propunere anterioară a fost respinsă recent în Parlament, Kidron consideră că noile amendamente pot susține dezvoltarea unui cadru echitabil pentru toți actorii implicați.
Guvernul britanic a declarat că este esențial să analizeze cu atenție toate opiniile exprimate în cadrul consultării și că va publica un raport și o evaluare a impactului economic pentru a explora toate opțiunile disponibile.