Prima pagină » Chatboții cu inteligență artificială devin din ce în ce mai umani și pun companiile în încurcătură

Chatboții cu inteligență artificială devin din ce în ce mai umani și pun companiile în încurcătură

Chatboții cu inteligență artificială devin din ce în ce mai umani și pun companiile în încurcătură
Chatboții cu inteligență artificială devin din ce în ce mai umani și pun companiile în încurcătură. Foto: Freepik

Chatboții cu inteligență artificială sunt pregătiți să facă comunicarea dintre companii și clienții lor mai profundă, mai deschisă și mai personală. Acest nivel de intimitate poate fi excelent, dar, ca în orice relație, creează și potențialul de pericol.

Cea mai recentă generație de chatboți cu inteligență artificială este capabilă să acționeze în numele oamenilor într-o gamă largă de funcții, inclusiv codare, servicii pentru clienți, servicii juridice și programarea unei întâlniri cu un furnizor de servicii medicale. Migrarea lor către servicii de mesagerie populare, cum ar fi WhatsApp, deschide și mai multe oportunități pentru companii în domeniile vânzărilor, asistenței, marketingului și brandingului, scrie Wall Street Journal.

Mai mult, agentul de inteligență artificială are acces la o cantitate enormă de date despre utilizatori, ceea ce face posibilă adaptarea recomandărilor, informațiilor și perspectivelor la nevoile lor. Și odată ce se află într-o aplicație de mesagerie, poate crea o prezență continuă în viața utilizatorului, la fel cum ar face-o o persoană.

„Odată ce o IA te cunoaște și își amintește istoricul tău, nu se mai simte ca un instrument și începe să se simtă ca un companion”, spune Conor Grennan, arhitect șef IA la New York University Stern School of Business. „Începe să estompeze linia dintre un ambasador al mărcii bazat pe inteligență artificială și un simplu prieten care îți împărtășește gusturile.”

Dar aici rezidă și potențialul pericol. Pe măsură ce agenții de inteligență artificială devin mai asemănători cu oamenii, sunt din ce în ce mai predispuși la capcanele relațiilor umane. Anul trecut, de exemplu, Air Canada a fost obligată să ramburseze un client după ce chatbot-ul companiei aeriene a oferit detalii greșite despre politica sa privind persoanele îndoliate. Air Canada a declarat că tehnologia este mai puțin sofisticată decât inteligența artificială mai actuală.

Proprietarul WhatsApp, Meta Platforms, pariază pe faptul că combinarea agenților de inteligență artificială și a mesageriei de afaceri poate oferi un nou pilon de creștere. Multe lucruri se bazează pe acest pariu. Meta, care a plătit 19 miliarde de dolari pentru WhatsApp în 2014, și-a majorat luna trecută cheltuielile de capital proiectate la nivelul întregii companii pentru anul respectiv la o gamă cuprinsă între 64 și 72 de miliarde de dolari, în mare parte pe investițiile sale în inteligență artificială.

Însă chatboții cu inteligență artificială ar putea ajuta mai multe companii să utilizeze produsele de mesagerie ale companiei. Există o serie de modalități de a profita dacă o fac, inclusiv vânzarea de reclame pe Instagram sau Facebook care permit utilizatorilor să trimită mesaje prin aplicația WhatsApp obișnuită pe care o folosesc zilnic.

WhatsApp a creat o aplicație specializată pentru întreprinderile mici și o interfață de programare a aplicațiilor, sau API, pentru întreprinderile mari încă din 2018, iar utilizarea lor a crescut vertiginos pe piețe precum India, Mexic, Indonezia și Brazilia, potrivit lui Nikila Srinivasan de la Meta, vicepreședinte de management de produs pentru mesagerie de afaceri.

Verizon a început o campanie WhatsApp pentru clienții vorbitori de limbă spaniolă din SUA toamna trecută, potrivit lui Robyn Parks, vicepreședinte de segment și marketing local al gigantului de telecomunicații. Campania folosește reclame pe Facebook sau Instagram care oferă clienților sau potențialilor clienți opțiunea de a da click pentru a discuta pe WhatsApp, cu posibilitatea de a muta comunicarea pe un alt canal.

Și dacă un client se retrage din conversație, Verizon poate folosi canalul WhatsApp pentru a încerca să-l reia prin SMS pe WhatsApp, un proces pe care l-a descris ca un „apel de răspuns cald”. Acest lucru nu ar fi posibil cu publicitatea într-un mediu de difuzare.

„Este mult mai mult o conversație”, a spus Parks.

Acum imaginați-vă nenumărați chatboți de inteligență artificială inițiind aceste apeluri de răspuns calde. Ar putea fi revoluționar – și riscant pentru companiile care nu învață să gestioneze acești agenți cu aceeași grijă cu care gestionează oamenii.

 

Alte articole importante
Prețurile la energie zguduie industria chimică în Europa. Marii jucători caută alternative mai ieftine
Prețurile la energie zguduie industria chimică în Europa. Marii jucători caută alternative mai ieftine
Tot mai multe companii multinaționale din industria chimică iau în calcul vânzarea sau restructurarea operațiunilor din Europa, pe fondul unui climat economic nefavorabil. Motivul? Prețurile mari la energie și competiția acerbă venită din Asia și Orientul Mijlociu, acolo unde noile unități de producție dispun de costuri mai mici și reglementări mai permisive. Prețuri de 4-5 […]
Generația Z evită funcțiile de conducere pentru a-și proteja echilibrul emoțional
Generația Z evită funcțiile de conducere pentru a-și proteja echilibrul emoțional
Generația Z pare să rescrie regulile jocului în lumea muncii: din ce în ce mai mulți tineri refuză să accepte roluri de conducere, preferând să își păstreze sănătatea mintală și echilibrul între viața personală și cea profesională. Specialiștii în cultura organizațională avertizează că acest fenomen, numit „conscious unbossing”, ar trebui să fie un semnal de […]
Reclamele pentru junk food au efect puternic asupra copiilor
Reclamele pentru junk food au efect puternic asupra copiilor
Doar cinci minute de reclamă pentru alimente bogate în zahăr, grăsimi nesaturate sau sare sunt suficiente pentru ca un copil să consume, în aceeași zi, cu 130 de calorii mai mult decât în mod obișnuit. Ar putea ca această cantitate să pară neglijabilă, fiind vorba despre echivalentul a două felii de pâine, însă efectul este, […]
Te poate da afară angajatorul când ești bolnav? Adevărul legal pe care mulți români nu-l știu
Te poate da afară angajatorul când ești bolnav? Adevărul legal pe care mulți români nu-l știu
Ești bolnav și te întrebi dacă ești protejat în cazul unei viitoare concedieri? Răspunsul te-ar putea surprinde. Codul Muncii prevede o protecție strictă pentru angajații bolnavi, însă există câteva excepții periculoase, de care trebuie să fii conștient.  Legea te apără când ești bolnav: ce spune Codul Muncii despre concedierea în timpul concediului medical Concediul medical […]
Economiștii germani propun anularea unor sărbători legale pentru a stimula economia și investițiile militare
Economiștii germani propun anularea unor sărbători legale pentru a stimula economia și investițiile militare
Întreaga societate germană trebuie să muncească mai mult și să renunțe la cel puțin o sărbătoare legală pentru a susține eforturile de modernizare a unor domenii strategice, respectiv apărare și infrastructură, recomandă Clemens Fuest, președintele institutului economic ifo. Germania se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă, ceea ce-i subminează eforturile de a-și […]
Industria de apărare a României este dependentă de importuri. De unde provin componentele?
Industria de apărare a României este dependentă de importuri. De unde provin componentele?
România continuă să depindă semnificativ de importurile de componente pentru industria sa de apărare, în contextul regional actual, marcat de instabilitate la granițele estice ale Europei. Potrivit unei informări oficiale transmise de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), nivelul de dependență față de piese din afara țării variază între 20% și 70%, în funcție […]