O invazie a caracatițelor marocane provoacă pagube serioase industriei fructelor de mare, după ce un „val termic marin” a încălzit apele și le-a atras spre nordul coastei britanice. Temperaturile apei înregistrate în această primăvară sunt cele mai ridicate din ultimele 70 de ani, iar abundența scoicilor pescuite în largul coastei Devon a atras mii de caracatițe din Marea Mediterană.
Deși unii pescari au profitat de situație, capturând între patru și șase tone de caracatițe pe zi, cei care pescuiesc crabi, homari și scoici au observat o scădere drastică a capturilor, din cauza foamei acestor cefalopode, scrie The Telegraph.
Un regulament local din Devon le cere capcanelor pentru crabi să aibă o ușă de scăpare pentru puii de crab, însă acest lucru permite caracatițelor să pătrundă în capcane și să mănânce crabi și homari, lăsând pescarii doar cu cochiliile goale.
Brian Tapper, pescar local, a declarat: „Caracatițele intră pe ușa laterală. Pentru ele este ca un McDonald’s. Stau acolo până se satură. Trec printr-un șir întreg de capcane. Parcurg 50 de capcane, lăsând doar capcane goale și câteva cochilii de homari, crabi și chiar scoici. E aproape ca și cum folosesc capcana ca pe un adăpost. Este sigur. După ce termină, pleacă.”
Tapper a avertizat că, dacă situația va continua, fabrica locală de procesare a peștelui ar putea fi nevoită să se închidă în următoarele cinci-șase săptămâni, iar bărcile vor rămâne ancorate câteva luni mai târziu.
Barry Young, reprezentant al Brixham Trawler Agents, a descris situația drept „o invazie” și a spus că cefalopodele „distrug în prezent pescuitul de crabi”. El a adăugat:
„La licitația de azi dimineață am primit 27 de tone de caracatițe mediteraneene. De obicei, am fi norocoși să prindem 500 kg. Pe termen lung, dacă aceste caracatițe rămân, ar putea fi devastator pentru industria scoicilor din Marea Britanie. Dacă nu scade numărul lor, nu vom mai vedea scoici.”
Există, de asemenea, îngrijorări privind lipsa crabilor, scoicilor și homarilor în restaurante și la pescării. Totuși, unii pescari primesc cu brațele deschise venirea caracatițelor, deoarece acestea se vând la prețuri ridicate în Europa.
Autoritatea pentru Pescuit și Conservare din zonele de coastă Devon și Severn (IFCA) a convocat săptămâna trecută o ședință de urgență pentru a analiza posibilitatea relaxării regulilor impuse prin regulament, în încercarea de a proteja industria scoicilor.
IFCA a anunțat că strânge informații și dovezi care vor fi prezentate subcomitetului său de reglementare și autorizare pe 26 iunie, când vor fi discutate în detaliu problemele legate de industria caracatițelor.
Caracatițele au fost atrase de apele din jurul coastelor britanice, care sunt cu 2,5 grade Celsius mai calde decât în mod normal pentru această perioadă a anului. Pescarii spun că un fenomen similar a avut loc ultima dată în 1952, însă există temeri că schimbările climatice vor face ca astfel de valuri termice să devină mai frecvente.