Creșterea spectaculoasă a valorii acțiunilor Nvidia i-a determinat pe cei mai importanți oameni din conducerea companiei să vândă acțiuni de peste un miliard de dolari în ultimele 12 luni.
Aceștia au profitat de entuziasmul investitorilor față de inteligența artificială, care domină tot mai mult piețele și strategiile de investiții.
Doar în luna iunie au fost înregistrate vânzări de peste 500 de milioane de dolari, într-un moment în care prețul acțiunilor producătorului de cipuri din California a atins un nou record istoric. Investitorii au revenit în forță asupra titlurilor Nvidia, ceea ce a transformat compania în cea mai valoroasă din lume, pe fondul așteptărilor privind o cerere uriașă de cipuri pentru aplicații AI, relatează Reuters. Această evoluție are loc la capătul unui an agitat, marcat de tensiuni comerciale între SUA și China, precum și de progrese semnificative ale companiilor chineze în domeniul AI, care au pus presiune asupra cererii pentru produsele Nvidia.
Jensen Huang, CEO-ul Nvidia, a început să-și vândă acțiunile abia în această săptămână, pentru prima dată din septembrie anul trecut. Potrivit companiei, toate vânzările lui Huang se încadrează într-un plan de tranzacționare preaprobat, care a fost stabilit în luna martie. Acesta prevedea prețurile și datele la care vânzările se pot activa automat. Huang rămâne, totuși, principalul acționar individual al companiei.
„Când acțiunile au scăzut în primul trimestru, el nu a vândut, ceea ce a fost foarte inteligent”, a declarat Ben Silverman, vicepreședinte de cercetare la VerityData. „[Huang] a așteptat ca prețul să revină la un nivel la care se simțea confortabil să vândă”, a adăugat el.
Conform VerityData, saltul acțiunilor Nvidia peste pragul de 150 de dolari a declanșat automat vânzările lui Jensen Huang, imediat după expirarea perioadei de 90 de zile de „răcire” impusă de legislație pentru astfel de planuri de vânzare. În baza acestui plan, șeful Nvidia poate vinde până la șase milioane de acțiuni până la finalul anului curent, ceea ce i-ar putea aduce peste 900 de milioane de dolari, la prețurile actuale. Conform Forbes, averea netă a lui Huang este estimată la 138 de miliarde de dolari.
Valoarea de piață a Nvidia a crescut de patru ori în câțiva ani, ajungând la 3,8 trilioane de dolari, în contextul în care companii și guverne investesc masiv în infrastructura necesară dezvoltării inteligenței artificiale.
Mai mulți membri din conducerea Nvidia au profitat de creșterea fulminantă a acțiunilor. Mark Stevens, membru vechi al consiliului de administrație și fost partener la Sequoia Capital, unul dintre primii investitori în Nvidia, a anunțat pe 2 iunie că intenționează să vândă până la patru milioane de acțiuni, evaluate în prezent la 550 de milioane de dolari. Până acum, a vândut deja acțiuni în valoare de 288 de milioane.
Jay Puri, vicepreședinte executiv pentru operațiuni globale și un veteran cu peste 20 de ani în companie, a vândut acțiuni în valoare de aproximativ 25 de milioane de dolari. El este cunoscut și pentru faptul că l-a reprezentat pe Huang în delegațiile din China. Alți membri ai board-ului, precum Tench Coxe și Brooke Seawell, au făcut mișcări similare, subliniază Financial Times.
Astfel, Coxe a vândut acțiuni de 143 de milioane de dolari pe 9 iunie, iar Seawell a vândut acțiuni în valoare de 48 de milioane tot în această lună. Coxe a fost director general al Sutter Hill Ventures și unul dintre cei mai longevivi membri din consiliul de administrație.
Huang a cofondat Nvidia în 1993, într-un restaurant Denny’s din San Jose, pornind ca o companie axată pe plăci grafice pentru jocuri video. Seawell, partener în firma de capital de risc New Enterprise Associates și fost executiv la Synopsys, a intrat în consiliul Nvidia în 1997.
După un început de an dificil, afectat de restricțiile SUA privind exportul de cipuri către China și de avansul companiilor chineze precum DeepSeek, acțiunile Nvidia și-au revenit spectaculos. Valoarea de piață a companiei a crescut cu aproximativ 1,5 trilioane de dolari de la cel mai scăzut punct înregistrat în aprilie.