Lanțul german de supermarketuri Lidl se confruntă cu o obligație financiară uriașă, după ce Curtea de Apel din Paris a decis că trebuie să plătească 43 de milioane de euro (aproximativ 50 de milioane de dolari) către rivalul francez Intermarché. Hotărârea vine după ce instanța a constatat că sute de reclame TV difuzate de Lidl în perioada 2017–2023 au avut potențialul de a induce în eroare consumatorii și au constituit concurență neloială.
Procesul a pornit de la o acțiune inițiată de Intermarché, care a contestat peste 370 de reclame Lidl. În aceste spoturi, produsele și prețurile erau prezentate proeminent, însă mențiunile privind magazinele participante apăreau doar în scris mic sau erau rostite rapid, în fundal, invitând consumatorii să consulte site-ul pentru detalii, scrie Yahoo.
Judecătorul a concluzionat că aceste mențiuni erau „susceptibile să treacă neobservate de consumator sau să fie cel puțin greșit înțelese”. Mai mult, Lidl nu a asigurat disponibilitatea produselor promovate la prețurile anunțate în toate magazinele sale pentru o perioadă de 15 săptămâni, așa cum ar fi fost necesar pentru a respecta regulile de publicitate.
Curtea de Apel a mers mai departe, stabilind că, având cunoștință că nu poate asigura disponibilitatea produselor în toate locațiile pentru perioada indicată, Lidl a trecut de la practici înșelătoare la concurență neloială. Această constatare a permis acordarea de compensații către Intermarché.
În timp ce Intermarché a pierdut procesul inițial în 2022, decizia Curții de Apel din 4 iulie a schimbat complet situația, Lidl fiind acum obligată să achite suma de 43 de milioane de euro.
Lidl a anunțat că va face apel la această decizie, în timp ce Intermarché a refuzat să comenteze situația atunci când a fost contactat de AFP.
În 2023, Amazon a primit o amendă de 30,8 milioane de dolari din partea Comisiei Federale pentru Comerț din SUA (FTC) pentru că ar fi indus în eroare consumatorii cu privire la înscrierea și dezabonarea de la serviciul Prime. FTC a acuzat compania că a făcut dificilă anularea abonamentului și a folosit „dark patterns” pentru a păstra clienții înscriși.
În 2021, Google a fost amendată cu 1,1 milioane de euro de autoritățile franceze pentru reclame considerate înșelătoare la serviciul său de rezervare a hotelurilor. Investigația a relevat că Google prezenta scoruri și recenzii care nu reflectau realitatea, inducând în eroare utilizatorii cu privire la calitatea hotelurilor.
În 2022, retailerul H&M a fost investigat în Norvegia pentru reclame care promovau colecțiile „Conscious” ca fiind ecologice, fără a furniza suficiente dovezi privind sustenabilitatea produselor. Autoritățile au considerat că mesajele publicitare pot induce consumatorii în eroare cu privire la impactul real asupra mediului.
Reclamele considerate înșelătoare sunt acele materiale publicitare care prezintă informații false, omisiuni sau ambiguități menite să influențeze deciziile de cumpărare ale consumatorilor. Aceste practici sunt sancționate sever în Uniunea Europeană, unde legislația prevede amenzi și despăgubiri pentru concurență neloială.
De exemplu, utilizarea de „small print” sau mențiuni rapide în spoturi TV, care pot trece neobservate, este o tehnică frecvent sancționată de instanțe, mai ales dacă informațiile esențiale privind disponibilitatea produselor sau condițiile ofertei nu sunt prezentate clar.