Într-o decizie fără precedent în SUA, un fond de pensii refuză să mai investească în Tesla care îl acuză pe Elon Musk că periclitează reputația și stabilitatea financiară a companiei. Mișcarea ar putea deschide calea pentru alte fonduri să-i urmeze exemplul, pe fondul unor rezultate financiare tot mai slabe și controverse politice legate de Musk.
Fondul de pensii al comitatului Lehigh din Pennsylvania a luat o decizie istorică: suspendă toate noile investiții în acțiunile Tesla. Este pentru prima oară când un fond de pensii din Statele Unite face un astfel de gest, iar motivația este clară: comportamentul imprevizibil și politic al lui Elon Musk, coroborat cu dificultățile financiare recente ale companiei. Mark Pinsley, controlorul financiar al comitatului, a fost tranșant: „Musk a distrus marca Tesla”. Potrivit acestuia, este inacceptabil să fie investite în continuare fonduri publice în acțiunile unei companii conduse „haotic”.
Consiliul de administrație al fondului a cerut și elaborarea unui raport complet privind riscurile reputaționale, de guvernanță și financiare ale companiei, înainte de a lua o decizie privind reluarea investițiilor. Măsura pare să reflecte o nemulțumire tot mai mare în rândul instituțiilor financiare față de direcția în care Musk își conduce imperiul, scrie publicația Fortune.
Decizia vine în contextul în care Tesla se confruntă cu rezultate financiare slabe. În primul trimestru al anului, compania a raportat o scădere drastică de 71% a profitului net, ajungând la doar 409 milioane de dolari. Veniturile totale au scăzut cu 9%, iar cele din sectorul auto, esențial pentru Tesla, au înregistrat un declin de 20%, ajungând la 13,9 miliarde de dolari. La toate acestea se adaugă și scăderea încrederii investitorilor, dar și a clienților.
În California, o piață esențială pentru vehiculele electrice, înmatriculările noi de Tesla au scăzut cu 15% comparativ cu anul precedent. Dealerii auto din stat pun această scădere pe seama unei game de produse învechite și a impactului negativ al poziționării politice a lui Elon Musk, devenit tot mai vocal și implicat în administrația Donald Trump, prin funcția sa din cadrul Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE).
Deși Musk a promis că va reduce implicarea sa în DOGE începând cu luna mai, temerile legate de prioritățile sale rămân. Tot mai mulți critici consideră că atenția sa este divizată între prea multe proiecte, iar Tesla riscă să piardă teren rapid în fața competitorilor.
Această ruptură simbolică dintre un fond de pensii public și Tesla semnalează începutul unei posibile reorientări mai ample a capitalului instituțional, mai ales dacă reputația companiei continuă să se erodeze. Rămâne de văzut dacă și alți investitori vor decide să urmeze acest exemplu și să „pedeapsească” public comportamentul controversat al celui mai bogat om din lume.