Acțiunile companiilor europene din sectorul produselor de lux au înregistrat scăderi semnificative vineri, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că recomandă impunerea unor tarife vamale de 50% asupra bunurilor provenite din Uniunea Europeană, începând cu 1 iunie 2025, scrie Reuters. Această măsură ar lovi puternic industria europeană a luxului, care include producători renumiți de genți, încălțăminte, articole de modă și băuturi fine, precum șampania.
Piața americană reprezintă o componentă esențială pentru această industrie, fiind considerată una dintre principalele surse de creștere în acest an, mai ales în contextul în care cererea din China este în scădere. Grupurile franceze LVMH și Hermès, cele mai valoroase companii listate din Franța, au suferit pierderi de aproximativ 3%, respectiv 4% după anunțul lui Trump. Aceste scăderi au fost în linie cu evoluția altor jucători importanți din domeniu, precum Kering, Prada sau Burberry.
Ponderea vânzărilor către consumatorii americani variază în funcție de branduri, de la 14% în cazul producătorului de îmbrăcăminte exterioară Moncler, până la 46% pentru Birkenstock, specializat în sandale. Potrivit analiștilor S&P, sectorul de lux este printre cele mai expuse la noile tarife, deoarece companiile au o capacitate limitată de a-și muta producția în Statele Unite.
„Dacă vrei să construiești o fabrică în SUA pentru a evita problema tarifelor, în acest moment este pur și simplu imposibil… nu ai oamenii, nici know-how-ul necesar”, a declarat Claudia D’Arpizio, partener la Bain, în cadrul unui eveniment din industrie.
Singurul brand european de lux care produce local în SUA este Louis Vuitton, parte a grupului LVMH, însă chiar și acesta se confruntă cu dificultăți la una dintre facilitățile sale americane, potrivit investigațiilor jurnaliștilor britanici.
Analiștii S&P estimează că industria produselor de lux va recurge în principal la ajustarea prețurilor pentru a compensa impactul tarifelor. Deși producători precum Hermès, faimos pentru gențile Birkin, au declarat că pot folosi puterea de stabilire a prețurilor pentru a absorbi costurile suplimentare, experții avertizează că nu toate brandurile dispun de acest lux.
Industria franceză a produselor de lux, cea mai mare din lume, angajează peste 600.000 de persoane, conform datelor Ministerului Economiei din Franța. Italia, lider mondial în producția de articole din piele de înaltă calitate, este și ea puternic dependentă de comerțul internațional. Un raport al băncii de stat Cassa Depositi e Prestiti arată că industria modei contribuie cu peste 5% la PIB-ul Italiei.
Franța este principalul exportator de șampanie și vinuri spumante către SUA, cu livrări în valoare de 890 de milioane de euro în 2024, alături de brandy, în special coniac, în valoare de 1,27 miliarde de euro, conform datelor ONU. Italia a exportat în același an genți din piele în valoare de 770 de milioane de euro către piața americană.