Premierul britanic Keir Starmer și cancelarul german Friedrich Merz vor semna un tratat bilateral de prietenie și cooperare, menit să consolideze legăturile dintre cele două mari economii europene, cadru mai larg ce include coordonarea în exportul comun de armament, lupta împotriva traficului de migranți și investiții strategice, scrie presa internațională. Tratatul promite creșterea exporturilor de echipament militar produs în colaborare, precum avioanele de luptă Eurofighter Typhoon, aeronavele de transport Airbus A400M și vehiculele blindate Boxer. Aceste campanii de export comune ar putea genera „miliarde de lire” din vânzări suplimentare pentru sectorul apărării britanic și german, scrie Financial Times. Această inițiativă reprezintă o realiniere puternică a relațiilor post‑Brexit dintre Londra și Berlin, subliniind încă o dată hotărârea Europei de a construi o bază proprie de securitate și o industrie defensivă robustă, care să reziste incertitudinilor strategice globale. De asemenea, acest acord întărește cooperarea în cadrul NATO și poziția Europei pe scena mondială, mai scrie sursa citată. Regatul Unit va adera, de asemenea, la un acord multilateral privind exporturile de armament între Germania, Franța și Spania, potrivit oficialilor britanici și germani.
Marea Britanie și Germania vor să colaboreze mai strâns pentru vânzarea de armament produs în comun, inclusiv avioane de luptă Typhoon, într-un acord despre care Downing Street susține că poate aduce „miliarde de lire sterline în plus din exporturile de apărare”. Regatul Unit va adera, de asemenea, la un acord multilateral privind exporturile de armament între Germania, Franța și Spania, potrivit oficialilor britanici și germani.
Un nou contract de export pentru avioanele Eurofighter Typhoon ar contribui la crearea de locuri de muncă în Marea Britanie și ar liniști sindicatele, care sunt îngrijorate de pierderea competențelor din sectorul aerospațial. Producția britanică a acestor avioane de luptă — asamblate de zeci de ani la fabrica BAE Systems din Warton, Lancashire — s-a oprit recent. Fabrica se pregătește să livreze ultimul avion Typhoon către Qatar, în cadrul unei comenzi de 5 miliarde de lire plasate în 2017, dar activitatea pe linia de asamblare finală s-a oprit complet.
BAE Systems a declarat că este încrezătoare că va obține noi comenzi de export, deoarece conflictele din Europa și Orientul Mijlociu au crescut cererea. La începutul acestei luni, sindicatele au intensificat avertismentele că, dacă nu se obțin rapid noi comenzi, se pot pierde competențe industriale esențiale — în special cele necesare pentru construcția noii generații de avioane de luptă în cadrul programului Global Combat Air Programme (GCAP), la care participă și Italia și Japonia.
Avionul Typhoon este produs de un consorțiu pan-european format din BAE Systems, Airbus și Leonardo, fiecare companie fabricând diferite componente pentru fiecare aeronavă. Companiile dețin și linii de asamblare finală în fiecare țară parteneră — iar protocolul de colaborare prevede că, atunci când o țară parteneră comandă avioane sau conduce un contract de export, tot ea le și asamblează. Regatul Unit este liderul contractelor de export către Arabia Saudită, Qatar și Turcia.
Foto: GDLS.com
Acordul ar putea contribui și la obținerea mai multor comenzi externe pentru avionul de transport A400M, care s-a vândut lent până acum. Aripile acestui avion sunt produse la fabrica Airbus din Filton, lângă Bristol (Marea Britanie). Vehiculul blindat Boxer este produs de un parteneriat între BAE Systems și Rheinmetall, în colaborare cu KNDS UK, la Telford, Shropshire.
Germania are abordare mult mai pragmatică, după ani în care guvernele anterioare au blocat vânzări către regimuri controversate, precum Turcia sau Arabia Saudită, comentează sursa citată. Guvernul condus de conservatori și social-democrați a decis să renunțe la veto-uri pentru anumite exporturi, aliniind politicile de export cu interesele de politică externă și securitate ale Germaniei, în contextul creșterii bugetului de apărare.
Marea Britanie și Germania vor aprofunda, de asemenea, cooperarea între instituțiile lor financiare publice — banca germană de dezvoltare KfW și instituții britanice, precum National Wealth Fund și British Business Bank — pentru a mobiliza investiții în afaceri aflate în creștere, comentează sursa citată. Acordul va fi aprobat de cancelarul britanic Rachel Reeves și de ministrul german de finanțe Lars Klingbeil în cadrul unei reuniuni G20 în Africa de Sud.
În plus, Germania s-a angajat să criminalizeze, până la sfârșitul anului 2025, facilitarea migrației ilegale spre Regatul Unit, descrisă anterior ca port de intrare traficanților – care folosesc depozite germane pentru operațiunile maritime de contrabandă pe Canalul Mânecii. Cu alte cuvinte, Germania a promis că, până la finalul anului 2025, va adopta o lege prin care va deveni infracțiune penală orice activitate care sprijină sau facilitează migrația ilegală către Marea Britanie. Acest angajament vine în contextul în care, în trecut, Germania era folosită de rețelele de traficanți de persoane ca un punct logistic — mai exact, traficanții își organizau acolo o parte din operațiuni (de exemplu, depozitau bărci sau alte echipamente necesare), înainte ca migranții să fie transportați ilegal peste Canalul Mânecii, spre Anglia.
Foto: Unsplash
Tratatul de săptămâna aceasta beneficiază de o bază de lucru preexistentă, respectiv Acordul „Trinity House”, din 23 octombrie 2024. Regatul Unit și Germania au mai semnat un parteneriat strategic de apărare, axat pe cooperare în dezvoltarea de sisteme cu rază lungă de acțiune, producție industrială comună (inclusiv o fabrică de țevi de tun în Marea Britanie) și patrule aeriene comune asupra Atlanticului de Nord din Scoția.
Tratatul de acum extinde această cooperare într-o direcție mai largă, incluzând acorduri multilaterale cu Franța și Spania privind exporturile de armament, programe pentru dezvoltarea de rachete cu precizie, intensificarea dialogului economic și instituțional (precum un forum de afaceri UK–Germany Business Forum), plus sprijin financiar reciproc din partea instituțiilor publice — KfW din Germania și National Wealth Fund sau British Business Bank din Marea Britanie — în vederea susținerii investițiilor industriale strategice